Problémem není jaderná dohoda s Íránem. Problémem je Írán

30. 7. 2021

čas čtení 3 minuty
  • Případná obnova jaderné dohody s Íránem by rozhodně nepřinesla konec potíží. Naopak, vedla by k dalšímu posílení destabilizačních aktivit Teheránu na Blízkém východě. 

Pokud dojde k návratu k dohodě, Bidenova adminsitrativa bude zároveň muset čelit íránské eskalaci na Blízkém východě, napsali James Jeffrey a Dennis Ross.

Zvolení Ebrahíma Raisího íránským prezidentem není překvapením. Všichni ti, kdo ho mohli ohrozit, byli diskvalifikováni. Byl volbou nejvyššího vůdce Alího Chameneího, protože jen málo lidí lépe ztělesňuje ideologii islámské republiky. Neotevře Írán vnějšímu světu a určitě se nebude snažit nijak přizpůsobit Spojeným státům. Pokud jde o chování Íránu na Blízkém východě, dal jasně najevo, že o tom se jednat nebude.

Květnový konflikt mezi Izraelem a Hamásem byl připomínkou toho, že takřka vše na Blízkém východě je propojeno - a ať už mluvíme o raketách Hamásu, probíhající kalamitě v Jemenu nebo íránské jaderné dohodě, destabilizující role Teheránu v regionu je společným jmenovatelem.

Chápeme, proč se prezident Joe Biden snaží o návrat k dohodě JCPOA. Spojené státy musejí posunout íránský jaderný program nazpět a pak využít zbývajícího času, aby buď uzavřely dlouhodobější a silnější dohodu, o niž Bidenova administrativa usiluje, nebo posílily odstrašující potenciál tak, aby Teherán pochopil, že USA Íránu zabrání stát se jadernou mocností.

Nicméně ačkoliv jsme přesvědčeni o hodnotě zadržování íránského jaderného programu, nestačí to. Administrativa bude muset takřka jistě čelit i íránské eskalaci v regionu. S uvolněním sankcí po návratu k plnění dohody se navýší zdroje pro to, aby Teherán mohl dělat potíže. Trumpova politika "maximálního tlaku" omezila zdroje, které mohl Írán poskytnout militantním uskupením jako libanonský Hizballáh, šíitské milice v Iráku a palestinské frakce Hamás a Islámský džihád. Ale nikdy nevedla k zastavení íránského výcviku, dodávek zbraní a dalšího materiálu, ani technické pomoci těmto uskupením.

Po nedávném konfliktu s Izraelem lídři Hamásu hojně chválili Teherán za to, co jim poskytl. A z uniklé audionahrávky víme, že sám íránský ministr zahraničí Zaríf byl frustrován tím, jak elitní jednotky Kuds konzistentně podkopávají to, co doufal dosáhnout diplomacií. (Zaríf si ale podle íránských neoficiálních zdrojů také stěžoval, že se Rusko snaží docílit zablokování snah o obnovu JCPOA - pozn. KD.)

Navíc Chameneí bude chtít ukázat, že návrat k JCPOA neznamená, že by se vzdával své ideologie odporu, takže můžeme očekávat další íránskou expanzi v Jemenu, Iráku, Sýrii a Libanonu, stejně jako vyhrožování sousedním státům.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5959

Diskuse

Obsah vydání | 4. 8. 2021