REDAKČNÍ KOMENTÁŘ:

Co si dnes přečtete v Britských listech

30. 7. 2021

čas čtení 1 minuta
Volené politiky je za záměrně šířené lži nutno kritizovat, říká Bob Kartous v rozhovoru s Janem Čulíkem. Česká republika, kde v době odstavování uhelných zdrojů na celé čáře vítězí jaderná lobby, začíná kvůli vlivu oligarchů připomínat Bosnu, konstatuje Albín Sybera. Na okraj nové analýzy vrbětické kauzy od Pražského institutu bezpečnostních studií poznamenává Karel Dolejší, že média, která v ní obstála, by se v druhém funkčním období premiéra Babiše ocitla pod mnohem větším tlakem na svou nezávislost - což by kromě jiného ohrozilo i schopnost celé ČR čelit cizí propagandě a dezinformacím.

Inovace se změnily v globální riziko, které se musíme naučit zvládat novými způsoby. Vědci spočítali, kolik milionů lidí připraví o život samotný nárůst teploty do roku 2100, pokud bude změna klimatu pokračovat. Jedná se přitom o změny, které, pokud brzy něco neuděláme, budou nevratné.

Vladimir Putin v roce 2021 začal argumentovat velmi podobně, jako Slobodan Milošević na přelomu 80. a 90. let. Pokud se Západ zachová stejně jako tehdy, může to skončit podobným krveprolitím.

Síť Netflix zavádí povinné očkování herců a členů štábu proti koronaviru. USA varují, že jednání s Íránem o jeho jaderném programu nemohou trvat donekonečna. Problémem ovšem není Obamova dohoda s Íránem z roku 2015 - problémem je teokratický íránský režim, který se rozhodně nechystá přestat s "hybridní" vojenskou expanzí po celém Blízkém východě. Naproti tomu jediná přeživší demokracie Arabského jara, Tunisko, je ohrožena prezidentovým pučem. A zdá se, že se ji nikdo nechystá bránit...

-2
Vytisknout
3875

Diskuse

Obsah vydání | 30. 7. 2021