Koronavirus: Varianta delta zdvojnásobuje riziko hospitalizace u neočkovaných a částečně očkovaných lidí

28. 8. 2021

čas čtení 1 minuta

 

Ve srovnání s dříve dominantní "britskou" variantou alfa zdvojnásobuje varianta delta riziko hospitalizace. Vyplývá to z nové studie, založené především na analýze neočkovaných či částečně očkovaných osob


Vědci vědí, že varianta delta, původně identifikovaná v Indii, je daleko nakažlivější než varianta alfa. Analýza, založená na datech shromážděných v Anglii, varuje, že ohniska nákazy varianty delta znovu vážně zatíží zdravotnictví, především v oblastech s nízkou vakcinací.

Vědci analyzovali zdravotnická data 43 338 případů v Anglii, registrovaných od 29. března do 23. května 2021. Jen 1,8 procent těchto nakažených osob bylo očkováno oběma dávkami, 24 procent nakažených bylo očkováno jednou dávkou a většina (74 procent) byli neočkovaní.

Vědci zjistili, že riziko hospitalizace s variantou delta bylo více než dvakrát větší než s variantou alfa (přesně 2,26 krát větší).

Nová studie potvrzuje závěry předchozích studií. I ve Skotsku jin8 studie zjistila, že pravděpodobnost hospitalizace s variantou delta je dvakrát vyšší než u varianty alfa.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

1
Vytisknout
5085

Diskuse

Obsah vydání | 31. 8. 2021