Vyrobil robotku, aby ukázal, jací jsou uprchlíci

28. 8. 2021

čas čtení 4 minuty
Věnujeme Andreji Babišovi


Když Saidullah Karimi vstoupí do místnosti, modré Athéniny oči se rozsvítí. Když Karimi natáhne ruku, Athéna ji taky natáhne. Když Karimi zatne ruku v pěst, a pak ji otevře, Athéna udělá totéž.

Athéna není dítě ani domácí zvíře, ale robotka.

Karimi je afghánský uprchlík žijící v Athénách. Vyrobil tuto robotku úplně z odpadků, nebo, jak on raději říká, z "recyklovaných předmětů", které našel na ulici: vyhozené instalatérské trubky, kusy z vyřazené  tiskárny, motory a vysílače, které získal z rozbitých hraček s dálkovým ovládáním.

 
Ale Athéna je něčím víc než jen produktem talentovaného člověka, který má rád hobby, píše New York Times. Karimi je ortopéd-technik a vyrobil robotku Athénu jako symbol toho, co dokáží uprchlíci a čím mohou přispět své společnosti, pokud by dostali šanci.

"Chtěl jsem ukázat své schopnosti a schopnosti uprchlíků," říká Karimi.

Robotka Athéna je pozoruhodnou poctou jeho vynalézavosti. Prsty robotky vyrobil z rukojetí žiletek, které vytvaroval v kuchyni nad hořákem sporáku. "Zkoušel jsem kartáčky na zuby, ale ty rukojeti od žiletek fungovaly nejlépe," řekl.

Nohy a ruce robotky Karimi vyrobil z pet lahví, které upekl v troubě, aby je tím přitvrdil. Kolečka od kufrů použil jako klouby pro kotníky a kolena posílil kovem, vyřezaným z CD přehrávače. "Také jsem si koupil bezdrátové zařízení a miniaturní mikroelektroniku v bazaru a v obchodě s robotikou," dodal.

Karimi, 52, vyrobil svou robotku letos na jaře, ale novinářům ji odhalil až teď. Pojmenoval ji Athéna podle starořecké bohyně moudrosti a ochránkyně města, v němž nyní žije.

Pozoruhodný inženýrský talent si rozvinul Karimi během dvaceti let v Afghánistánu, kdy navrhoval, konstruoval a pacientům poskytoval umělé končetiny a prostetickou podporu. V roce 2017 dorazil do Athén po nebezpečném útěku s rodinou přes tři země, zasněžený horský průsmyk a Egejské moře. V Afghánistánu po něm šli teroristi. Pak v Řecku čelil nezvládnutelné a často ponižující překážce: nemohl najít práci.

"Zažádal jsem o práci ve třech ortopedických dílnách," řekl. Odpověděli mi: "Vy přicházíte z Afghánistánu. Tady je Evropa." Měl pocit, že se mu muži v dílně smějí.

Předložil ředitelům dílen svůj životopis a doklady o svém profesním vzdělání, jehož dosáhl v Afghánistánu a v Pákistánu, jenže šéfové dílen mu je prostě hned vrátili. "Řekli mi: 'Evropská technologie je úplně jiná. Nejste seznámen se stroji.'"

Jenže stroje, které Karimi v Afghánistánu používal, všechny pocházely z Německa, a v důsledku dlouhé afghánské války měl Karimi rozsáhlé zkušenosti se složitými zraněními. "V důsledku střelných zranění, min a bomb je v Afghánistánu velká poptávka po protézách. A spousty složitých případů obrny, která v Řecku neexistuje."

Bez zaměstnání seděl Karimi doma. Tak začal chodit po ulicích a sedět v parcích.

"Byla to pro mě obtížná doba," řekl. "Umíte si to představit. Pracoval jsem v Afghánistánu 21 let. Pak jsem přišel o zaměstnání, o dům. Přišel jsem do Řecka bez práce a bez jazyka."

Jeho reakce byla vynalézavá a vzdorná. Rozhodl se, že zkonstruuje celé tělo.

"Začal jsem něco vyrábět, že jim ukážu," řekl.

"Jednoho dne jsem pil z dvoulitrové lahve coca-coly a pomyslel jsem si, 'tu láhev bych mohl použít jako stehno a jednolitrovou láhev jako lýtko.' Napadlo mě, že bych mohl udělat robota z recyklovaných věcí. Dá se to udělat."

Při výrobě Athény měl také Karimi v úmyslu, že by mohla pomoci invalidním dětem v adaptaci na protetika a na cvičení.

"Chtěl jsem vyrobit robota a do protetik dát čidla, takže, když dítě pohne kolenem, robot také pohne kolenem," řekl. "Chtěl jsem, aby robotka kopírovala chůzi, pohyby rukou, všechno." A robot také dokáže zraněné dítě rozveselit.

V roce 2018 Karimi konečně získal evropskou kvalifikaci a je nyní uznáván jako ortopedický technik. Dostal také v tom roce trvalý pobyt v Řecku.


Kompletní článek v angličtině ZDE
 

0
Vytisknout
7347

Diskuse

Obsah vydání | 31. 8. 2021