Apel na OSN: Proboha, pomozte!

26. 8. 2021

čas čtení 2 minuty

Nargis Nehan, bývalá minstryně afghánské vlády, v slzách zapřísahá OSN, aby zasáhla do konfliktu v její zemi.

 
Nargis Nehan: Afghánistán je země, která je obětí náhradních válek už několik desítek let. A vidíme, že pod jménem Talibán, pod jménem džihád, a pod jménem Isis vedou různé země náhradní války. A dnes jsem tak zdrcená, že jim chci říct veřejně, Styďte se, že kvůli své vlastní politické strategii nám opakovaně ničíte život. Zabíjíte naše lidi a bezostyšně vedete dál tuto náhradní válku. Musíte s tím přestat. Všichni vědí, co kdo páchá.  Všichni vědí, že pod zástěrkou  těchto násilníků a teroristů vedou tuto válku státy. A oni to prostě nechtějí zastavit. Je to pro ně hanba.

Moderátor: Co může svět udělat? Co chcete, aby svět udělal?

Nargis Nehan: Měly by do toho vstoupit Spojené národy a měly by uspořádat krizovou schůzi o Afghánistánu. Měly by jasně jmenovat ty země, které vedou v Afghánistánu náhradní válku. A měly by jim v tom buď zabránit, anebo je naprosto zablokovat a uvalit na ně finanční sankce. Aby zastavili tuto katastrofu, která se odehrává v Afghánistánu.

Moderátor. Máte vůbec nějakou naději, že Spojené národy budou jednat? Zatím jsou děsivě zticha.

Nargis Nehan: To je pro nás velkým zklamáním. Že přišli a mysleli: Co je demokracie? Co jsou všeobecná lidská práva? Co jsou práva žen? Ale pak co je rovnost a co je spravedlnost? Ale dnes, když jde o to, aby jednali, vidíme, že mlčí, jak říkáte, naprosto strašlivě mlčí. A historie si to bude pamatovat. Historie to nezapomene. V roce 2002, když přišli a intervenovali v Afghánistánu, naším dojem bylo, že všichni dospěli k závěru, že Afghánistán jako celý národ strašlivě trpěl a že si zaslouží už oddech. Ale teď, po dvaceti letech vidíme, že ne, že k tomu závěru nedospěli. Namísto toho oni chtějí, abychom pokračovali. Chtějí vraždit naše lidi. Chtějí čekat a dívat se a vidět, co se děje. Tohle je trapas pro 21. století. Pro celý svět. To, co se děje v Afghánistánu, a vy neděláte dost na to, abyste tomu zabránili.
 

0
Vytisknout
6020

Diskuse

Obsah vydání | 31. 8. 2021