Turecko před klimatickým summitem ratifikovalo Pařížskou dohodu. Chce dosáhnout na kompenzace

8. 10. 2021

čas čtení 2 minuty
  • Turecko se stalo poslední zemí skupiny G20, která ratifikovala pařížskou dohodu o ochraně klimatu. A v prohlášení se označilo za "rozvojovou zemi". 

Turecký parlament ratifikoval ve středu Pařížskou dohodu, poté co vznikl několikaletý odklad kvůli tomu, že Turecko považovalo svou kategorizaci v dohodě za "neférovou".

Dohoda o uhlíkových emisích byla jednomyslně ratifikována 353 poslanci několik týdnů před zahájením mezinárodního summitu o klimatické změně ve skotském Glasgow.

Pařížská dohoda je právně závaznou mezinárodní smlouvou o změně klimatu, která má za cíl omezit nárůst průměrné globální teploty oproti předprůmyslové periodě na méně než 2 stupně Celsia.

Turecko je signatářem od dubna 2016, ale neratifikovalo dohodu a tvrdilo, že by nemělo být považováno ze rozvinutou zemi, protože z historického hlediska je odpovědné za velmi malý podíl uhlíkových emisí.

K roku 2019 bylo Turecko 16. největším uhlíkovým znečišťovatelem na světě, s 0,4 metrických gigatun emisí.

Pro účely dohody je 197 zemí světa rozděleno do různých kategorií. kategorie jmenovaná ve 2. dodatku dohody zahrnuje 24 bohatých zemí plus EU.

Země v tomto dodatku nezahrnuté jsou rozvojové státy. Získávají finanční pomoc od zemí ve 2. dodatku, zatímco země v 1. dodatku dohody označované jako industrializované státy nedostávají žádné prostředky.

Turecko je uvedeno v 1. dodatku.

Prohlášení schválené parlamentem však uvádí, že Turecko dohodu ratifikuje jako rozvojová země a bude ji implementovat, pokud "nepoškodí jeho právo na ekonomický a sociální rozvoj". Současně Ankara odeslala na sekretariát UNFCCC do Bonnu žádost o odstranění ze seznamu v 1. dodatku dohody.

Návrh je v předběžné agendě klimatického summitu v Glasgowě, který proběhne v termínu 31. říjen - 12. listopad.

Pokud by Turecko bylo odstraněno ze seznamu v 1. dodatku dohody, mohlo by profitovat z financování, pojištění a technologických transferů.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5140

Diskuse

Obsah vydání | 12. 10. 2021