Překvapení: Notorický lhář Boris Johnson znovu přistižen při tvrdém lhaní

8. 12. 2021 / Jan Čulík

čas čtení 6 minut
 
Už celou řadu dní zuří na britské politické scéně skandál, týkající se zjištění, původně publikovaného v deníku Daily Mirror, že loni koncem listopadu a pak v prosinci, 18. prosince 2020, kdy byl Londýn kvůli covidu v tvrdém lockdownu a bylo absolutně zakázáno lidem se scházet a už vůbec nebylo povoleno  organizovat předvánoční hromadné večírky, se v Downing Street v naprostém rozporu s těmito předpisy konaly opilecké předvánoční mejdany. Toho dne 18. prosince 2020 se účastnilo mejdanu v přecpané místnosti prý až 50 lidí, pilo se, hrály se hry, rozdávaly se předem připravené "tajné dárky"  a mejdan pokračoval dlouho do noci.

 
Přitom policie tou dobou rozbila několik podobných mejdanů Londýňanů a pokutovala je za pořádání nelegálních mejdanů částkou 10 000 liber každého (300 000 Kč). Borise Johnsona však nepokutoval nikdo. Dominik Raab, nynější ministr spravedlnosti (!!) se tento týden v televizi vyjádřil, že prý "britská policie nevyšetřuje trestné činy retrospektivně". Na Twitteru to vyvolalo vlny trpkých vtipů: "Takže, milý Raabe, když já zavraždím manželku, a policie na to přijde až za několik dní, vyšetřovat to nebude protože je to retrospektivní?"

Johnson a jeho ministři už dlouhou řadu dní lžou, že "se žádná party nekonala" a "všechny karanténní předpisy byly dodrženy".

Velmi věcně celý skandál na sociálních sítích shrnul analytik televize BBC Ross Atkins. Jeho video už zhlédly na Twitteru tři miliony Britů:


Je to velmi vážná věc, protože tou dobou (lidé ještě nebyli proočkováni) umírali lidé, a to ve velkém počtu, jen proto, že někdo nedodržoval karanténní opatření.

V úterý večer vyšly najevo další šokující důkazy, že Boris Johnson - jako obvykle - drze lže. Ukázalo se, že mejdan se totiž konal a po něm se v Johnsonově tiskovém středisku odehrála "zkouška", při níž si Johnsonova tehdejší tisková mluvčí Allegra Stratton zkoušela, jak bude odpovídat novinářům a lhát, že mejdan nebyl, pokud by se to profláklo. Novináře hráli zaměstnanci úřadu premiéra. Všichni se tomu lhaní strašně smáli.

Videozáznam z této zkoušky zveřejnila v úterý komerční televize Sky News:



Nahrávka je z 22. prosince 2020. Mejdan se konal v pátek 18. prosince 2020. Na nahrávce vtipkuje Johnsonův poradce Ed Oldfield a další zaměstnanci Downing Street ohledně toho mejdanu, hovoří o "sýrech a o vínu", o tom, že se nedodržovalo sociální distancování a o tom, že je nutno novinářům lhát, že to byla "pracovní schůze".

Je to obrovský průšvih. Natolik, že se televizi BBC k té věci nepodařilo ani do půl druihé do noci, získat pro ranní zpravodajské vysílání k tomu do studia žádného ministra.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Mnoho lidí nad tím doslova zuří. Zde příklad, Trisha Greenhalgh, profesorka primární zdravotní péče na univerzitě v Oxfordu:

Milá Allegro Strattonová,
v den, kdy jste měli ten mejdan, mi zatelefonovala maminka, nemohla dýchat a měla horečku. Nešla jsem ji navštívit. V den, kdy jste takto vtipkovali, ji přijali do nemocnice. Nešla jsem ji tam navštívit. Zatímco jste vy slavili vánoce, moje maminka zemřela bez přítomnosti své rodiny. Ujišťuju vás, nebyla to legrace.


Další video, na němž se ultrapravičák Jacob Rees-Mogg, předseda Dolní sněmovny, směje, že "Tento mejdan za rok určitě nebude vyšetřovat policie".

"My tady všichni dodržujeme předpisy. Tento mejdan nebude za rok vyšetřovat policie. Vy všichni pečlivě dodržujete rozestupy.  (Smích) Aspoň na dva palce."


Mike Galsworthy: A úřad premiéra právě popřel, že se ten mejdan konal. Konal se. Tady je kouřící revolver. Je s nimi konec.

Daily Mail: ZVRHLÝ VTIP:


Nebyl to uprostřed lockdownu jediný předvánoční mejdan, jiný zorganizoval tehdejší ministr školství Gavin Williamson:




Policie v Downing Street na tom mejdanu nikoho nezatkla, přítomní novináři o něm nic nenapsali, vláda zajistila, aby byli jiní lidé za mejdany pokutováni částkou 10 000 liber za trestný čin, které jí samotné bylo dovoleno páchat, ale vám ne. Celý establishment se nám směje.

Shahmir Sanni: V takových to chvílích myslím na dvě věci: že rozklad Británie je nevyhnutelný a že je to důsledek dlouhých desetiletí ignorování vlastní prohnilosti. Ta druhá věc: je zdrcující, že tolik dobrých lidí dál trpí v důsledku historického extremismu vyšších vrstev.


Ve středu ráno se nepodařilo žádným britským médiím dostat do studia žádného konzervativního ministra či poslance, aby se k tomuto vyjádřil.




 

1
Vytisknout
7269

Diskuse

Obsah vydání | 10. 12. 2021