Konec světa?

8. 12. 2021 / Jan Čulík

čas čtení 6 minut

Václav Hořejší v mailu Britským listům protestuje, že prý horujeme pro válku proti Rusku, a argumentuje, že svět musí respektovat "legitimní ruské zájmy". Podle něho jsou prý Spojené státy "nejnebezpečnější zemí světa". Panu Hořejšímu poněkud uniklo, že celá Republikánská strana v USA je v kapse Vladimíra Putina a Murdochova ultrapravicová Fox News zdůrazňuje, že Spojené státy absolutně nemají povinnost jakkoliv pomáhat Ukrajině před ruskou agresí.


Skutečně? Jako vojenskou agresi a okupaci cizích území? Útok proti Gruzii, okupaci Krymu a východní Ukrajiny? Vraždění dětí a civilistů ruskými leteckými údery v Sýrii? Vyzbrojování myanmarských generálů, kteří brutálně zabíjejí místní prodemokratické demonstranty? Podporu diktátora Lukašenka, který brutálně potlačil s Putinovou pomocí protesty proti zfalšovaným prezidentským volbám?

Hurá na Moskvu to opravdu není. Putin se rozhodl, že západní demokracie jsou zdegenerované a správně usoudil, že mu nikdo nezabrání v okupaci okolních zemí, tak jde do toho. Západní demokracie skutečně zdegenerované jsou.

V důsledku Putinovy války zemřelo na Ukrajině 14 000 lidí. Dál Putin vraždí děti v nemocnicích v Sýrii.

Viz tato děsivá  zpráva Human Rights Watch:

To zabíjení pokračuje v Sýrii ruskými leteckými údery trvale. Za posledního půl roku zabili Asad a Putin v Sýrii 63 dětí.



 

Jak přesně píše levicový (!) Guardian, Putin obviňuje Západ z obklíčení Ruska, ale pomoc ukrajinské armádě ze západu vyvolal sám okupací Krymu a východní Ukrajiny. Cožpak je to normální?

https://blisty.cz/art/106096-putinova-ukrajinska-retorika-vychazi-z-jeho-zkresleneho-pohledu-na-tuto-zemi.html

Nemluvě o tvrdém politickém útlaku v samotném Rusku, kdy jsou otevřeně potlačována veškerá opoziční média, zakazují se nezávislé organizace (Memorial, dokumentující stalinský útlak) a kriminalizují se opoziční politikové.

Já jsem vůči situaci nesmírně skeptický, konstatuje Jan Čulík.  Západ skutečně není vstavu proti Putinově agresi nic udělat a Putin to ví. Bidenovým "ekonomickým sankcím" se může Putin jen smát.

Channel 4 News upozornily v minulých dnech, že to všechno má původ v odchodu USA z Afghánistánu, protože Putin správně usoudil, že Západ vždycky zradí své spojence.

Prodejná ruská média vyvolávají v Rusku atmosféru obležení a připravují Rusy na válku.

V rozhovoru s lotyšským ministrem zahraničí řekl   včera čtyřiasedmdesátiletý slavný moderátor Channel 4 News Jon Snow, že ministr je sice daleko mladší, z úplně jiné generace, ale ani jeden z obou mužů nikdy nezažili od roku 1945 tak intenzivní nebezpečí války jako teď.

https://www.channel4.com/news/threat-of-full-scale-military-action-or-warfare-hanging-over-ukraine-says-latvian-minister

I jiný nestor vynikající britské televizní novinářské práce, John Simpson, varuje, že v důsledku toho, že slabý Západ zrazuje své spojence, vytvářejí Rusko a Čína v krizové pandemické a klimatické situaci nový, zcela brutální svět:


Mám z toho velmi špatný pocit. Je to jak v Čapkově Bílé nemoci. Postiženi nekonečnou pandemií, svět se militarizuje a propadá ultrapravicovému šílenství a válčení.

Polská vláda vede děti k tomu, aby kreslily střílení rodin uprchlíků.

https://blisty.cz/art/106089-polske-deti-kresli-na-vyzvu-vlady-obrazky-o-strileni-uprchliku.html

Do tvrdé pravice se propadá i Francie před  volbami a ve Spojených státech Republikáni zcela otevřeně vyzývají k vraždění demokratů. 

Tam, kde není demokracie ohrožena ultrapravicí, je ohrožena indolencí a nekompetentností vlád. A krutostí.

Guardian právě publikoval dlouhý článek o tom, jak jsme dlouho vytěsňovali ze svých životů vědomí smrti, jenže teď už to nejde.

Militarizace, propad do ultrapravicového šílenství, pandemie, klimatická krize. Konec světa?

Češi to ovšem nevnímají. Jsou v klidu.

Stejně, co by proti tomu mohli dělat? Nedá se zjevně dělat nic.

Konec světa?

"Mezitím je stále zřejmější, že nekonečný růst a hromadění bohatství zahrnuje vykořisťování lidí a zdrojů, které ničí planetu. Nejprve v pandemii způsobené virem překračujícím bariéru mezi lidmi a ostatními živočichy, která byla podle mnohých vědců způsobena zásahem do potravního řetězce. To je samo o sobě důsledkem rozsáhlého průmyslového zemědělství a obchodu s volně žijícími zvířaty, které zvyšují produkci smrtelných patogenů. Za druhé v mrtvolách lidí na útěku z válečných zón, která se vyplavují na pobřeží takzvaných 'rozvinutých' zemí. Dále pak v suchu, záplavách, požárech, superbouřích, vlnách veder, zemětřeseních a hurikánech, pod tlakem klimatické katastrofy, jako by život na planetě již dosáhl konce svých dnů. "Byli jsme z této nové nemoci vyděšení," řekl Maheshi Ramasami, vedoucí klinický výzkumník oxfordského týmu AstraZeneca, který nedávno popsal, jak si pomalu uvědomovali, čemu čelí. 'V jednu chvíli mi někdo řekl: "Takhle vypadá konec světa?'".


Zdroj ZDE


Smrt a vědomí možného konce už ze své mysli nevytěsníme.





0
Vytisknout
8515

Diskuse

Obsah vydání | 10. 12. 2021