Nekompetence, sobectví a krutost: Británie se v srpnu absolutně vykašlala na své spolupracovníky v Afghánistánu

8. 12. 2021 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty
Bývalý pětadvacetiletý zaměstnanec  britského ministerstva zahraničí byl uprostřed afghánské krize letos v létě, kdy se Joe Biden rozhodl stáhnout americké vojáky z Afghánistánu, jedíným pracovníkem tohoto ministerstva, který měl rozhodovat o úpěnlivých žádostech o evakuaci Afghánců, kteří v zemi pracovali pro Británii a kteří se nyní obávali, že vítězný Talibán usmrtí. Tehdejší ministr zahraničí Dominic Raab (českého původu) byl na dovolené na Krétě, další vysocí činitelé ministerstva byli také na dovolené. Nikdo na britském ministerstvu zahraničí nebyl ochoten uznat, že je krize, a že by měli pracovat i v noci a o víkendu: v 17 hodin šli všichni domů a o víkendu bylo zavřeno. 5000 úpěnlivých žádostí o pomoc z Afghánistánu, poslaných emailem, nikdo na britském ministerstvu zahraničí ani neotevřel. Mnoho lidí se ze země nedostalo, protože Boris Johnson dal příkaz, aby byli letadlem evakuováni psy z útulku pro zvířata, ne lidi. V úterý to lhář Johnson popřel, přestože je to zdokumentováno.

John Simpson, nestor britské televizní žurnalistiky: Tom Tugendhat, konzervativní předseda zahraničněpolitického výboru Dolní sněmovny ohledně obvinění týkajícího se chaotické reakce britského ministerstva zahraničí na afghánskou krizi: "Zasahuje to do samotného centra selhání vedení tohoto státu kolem afghánské katastrofy. Tato selhání zradila naše přátele a spojence."  Nesmírně tvrdý odsudek.





Bývalý ministr Raab se v úterý honosil tím, že Británie z Afghánistánu evakuovala za čtrnáct dní 15 000 lidí, bylo to ale pouhých pět procent z osob, o něž měla povinnost se postarat. Mnozí se ze země nedostali a Talibán je popravil. Dodneška, o čtyři měsíce později, nezprovoznila britská vláda systém přijímání afghánských spolupracovníků britských úřadů. Někteří afghánští spolupracovníci britské armády žijí v lesích na francouzském pobřeží u Doveru a snaží se do Británie přeplout na vratkých člunech, protože nemají žádnou možnost, jak se do Británie dostat. Britské velvyslanectví v Pákistánu dodnes nepomáhá ani držitelům britských pasů, kterým se do Pákistánu podařilo z Afghánistánu uniknout, protože jsou prý v Pákistánu bez víza, a tedy "ilegálně". Další příklad neuvěřitelné nekompetence, ignorance, arogance a krutosti.




Při slyšení v parlamentním výboru o afghánské krizi, mučivá výměna názorů mezi poslanci a pracovníky britského ministerstva zahraničí ohledně toho, do jaké míry se Boris Johnson podílel an rozhodnutí evakuovat z Afghánistánu toulavé psy a ne lidi:



0
Vytisknout
6155

Diskuse

Obsah vydání | 10. 12. 2021