Ministr: Ukrajina by kvůli válce mohla přijít až o polovinu letošní úrody

1. 4. 2022

čas čtení 3 minuty
  • Rozbombardovaná pšeničná pole, zemědělci na frontě, dodavatelské řetězce zničeny.

Polovina letošní úrody z Ukrajiny, která je klíčová pro globální dodávky potravin, může být ztracena kvůli ruské válce, varoval ministr zemědělství země v rozhovoru pro AFP.

Minulý rok Ukrajina, známá jako obilnice Evropy, sklidila rekordních 106 milionů tun obilí, ale letos by toto číslo mohlo klesnout o 25 nebo dokonce 50 procent, řekl Mykola Solskij ve středu v písemných poznámkách pro AFP.

"A stále je to optimistická předpověď," řekl Solskij.

Ukrajina, známá svou úrodnou černozemí, byla čtvrtým největším světovým vývozcem kukuřice a na cestě k tomu stát se třetím největším vývozcem pšenice.

Ruská válka byla pro její zemědělství a ekonomiku katastrofální.

Některé oblasti, zejména úrodný Cherson, Záporoží a Oděsa na jihu, buď zažívají intenzivní boje, nebo jsou pro zemědělství nedostupné.

Zatímco Solskij přísahá, že "ukrajinští farmáři budou sít všude, kde je to možné", odhadl, že v letošní sezóně budou mít přístup pouze k 50-75 procentům ukrajinské orné půdy, což by mohlo vést k nedostatku potravin po celém světě.

"Kvůli této válce může být v řadě zemí hlad," řekl Solskij.

Farmáři na frontě

Vzhledem k tomu, že mnoho farmářů vstupuje do armády nebo dobrovolných jednotek územní obrany, farmy se snaží najít pracovní sílu.

"Máme nedostatek pracovníků," řekl Solskij.

Jeho ministerstvo se nyní snaží zavést systém dočasných vojenských výjimek pro pracovníky v zemědělství, dodal Solskij.

Ukrajinští farmáři už navzdory válce začali setí pšenice, ječmene, řepky, ovsa, slunečnice a sóji, ale měnící se vojenská situace je nutí improvizovat.

Farmáři budou pěstovat plodiny na základě dostupnosti semen, hnojiv, pesticidů a paliva.

"Každý farmář a každá farma se nyní budou muset rozhodnout sami," řekl Solskij.

"Cynicky útočí na naše sklady paliva"

Dalším velkým problémem je nedostatek paliva. Před válkou dostávala Ukrajina většinu paliva z Ruska a od moskevského spojence Běloruska a tyto dodávky jsou nyní nedostupné. Námořní přístavy, další zdroj dodávek paliva, jsou mezitím blokovány ruskými silami.

Situace se v posledních týdnech dále zhoršila, ruské údery zničily několik velkých skladů paliva, zejména na západě země, které byly do té doby relativně ušetřeny.

"Nepřítel cynicky útočí na naše sklady paliva, protože ví, že se připravujeme na sezónu, aby nám jí zabránili zajistit," řekl Solskij.

Ukrajina má dostatek rezerv, aby uživila vlastní obyvatelstvo, které před válkou činilo asi 40 milionů lidí. Za tímto účelem zakázala nebo omezila vývoz pšenice, cukru, pohanky, ječmene a ovsa, jakož i hovězího a drůbežího masa.

Zemědělský export je ale zásadní jak pro ekonomiku země, tak pro globální dodávky potravin.

V úterý bylo Rusko před Radou bezpečnosti OSN obviněno z toho, že svou válkou vytvořilo globální potravinovou krizi, která by mohla mít obzvláště strašné důsledky pro severní Afriku a Blízký východ.

Před válkou Ukrajina vyvážela ze svých přístavů každý měsíc 4,5 milionu tun zemědělských produktů, ale ruská blokáda "v podstatě zastavila náš export", řekl Solskij.

"Rusové bombardují naše přístavy a zaminovali námořní cesty," řekl. "Jejich obnova, až vyhrajeme, bude trvat několik let."

Vláda hledá způsoby, jak zvýšit export prostřednictvím železnic, dodal Solskij.

Celý text v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8597

Diskuse

Obsah vydání | 5. 4. 2022