Rusové utíkají před útlakem do bývalých republik SSSR

1. 4. 2022

čas čtení 1 minuta
  • Zhruba 200 000 lidí letos opustilo Ruskou federaci, aby žili v Uzbekistánu, Kyrgyzstánu, Kazachstánu, Arménii nebo Gruzii. Reagují tak na sílící útlak v Rusku a Putinovu válku proti Ukrajině, píše specialistka na migraci Olga Gulinová.

Většinu zmíněných migrantů tvoří mladí a vysoce kvalifikovaní profesionálové, kteří budou Rusku v budoucnosti stále citelněji chybět. Přesunuli se do zmíněných zemí proto, že zde existuje méně překážek pro vstup ruských občanů.

Řada z nich do nového bydliště stěhuje i své firmy. V první polovině března například jen arménskou vládu kontaktovali představitelé 250 takových firem s žádostí o pomoc při zřizování stálého působiště v této jihokavkazské zemi.

Země "Eurasijské unie" jsou pro emigranty ideální. Za prvé jsou v probíhající válce neutrální. Za druhé nejsou na ruském seznamu nepřátelských států, takže Rusové, kteří zde žijí, si mohou udržet své majetky v Rusku.

Za třetí, všechny tyto státy mají liberální migrační režim, pokud jde o ruské občany. A za čtvrté, což je zřejmě zvlášť důležité, přestěhovat se do Střední Asie nebo na Kavkaz nevyžaduje zvláštní kulturní nebo lingvistické přizpůsobení.

Většina z těch, kdo dnes Rusko opouštějí, patří mezi migranty, nikoliv uprchlíky. I když mnozí mají pocit, že byli nuceni odjet, většina z nich měla na výběr, i když ne vždy z dobrých možností. Obecně platí, že se tito lidé netouží vrátit do dnešního Ruska. Ale je pro ně důležité, že si uchovávají legální nárok to udělat.

Celý text v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
7502

Diskuse

Obsah vydání | 5. 4. 2022