18490

Zelenskij: Rusko chce z Ukrajinců udělat tiché otroky

5. 4. 2022

čas čtení 15 minut

- Šestiletý chlapec stojí u hrobu své matky, kterou pohřbili na dvoře v Kyjevské oblasti.


- Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov tvrdí, že masové hroby jsou "zjevně nepravdivou provokací".

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v úterý  prohlásil, že masové hroby objevené v Buče jsou "provokací", která má zdržet mírové rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou. Lavov řekl v ruské televizi:  Vyvstává otázka: Jaký účel má tato zjevně nepravdivá provokace? Domníváme se, že jejím cílem je najít záminku k torpédování probíhajících jednání.

- Jenže satelitní snímky ukazující mrtvoly rozeseté po ulicích města Buča vyvrátily tvrzení ruského státu, že ukrajinské síly umístily do města mrtvé lidi v rámci "zinscenované provokace" poté, co se ruské síly již stáhly.

Poloha mrtvol na fotografiích pořízených v polovině března se shoduje s polohou na snímcích z chytrých telefonů zveřejněných počátkem dubna, což umožňuje přesně datovat masakr do doby před evakuací ruských sil z města.

Analýza snímků, kterou zveřejnil deník New York Times, je nejnovějším příkladem rostoucího významu satelitních snímků pro reportéry, výzkumníky a aktivisty, kteří se snaží zdokumentovat průběh války na Ukrajině a shromáždit důkazy o válečných zločinech v regionu.

Spolu s levnými a dostupnými záběry z dronů způsobila tato technologie revoluci v praxi "open-source intelligence" neboli OSINT, říká Eliot Higgins, zakladatel novinářské skupiny OSINT Bellingcat.

Ukrajinské matky píší na těla svých dětí jejich jména

5. 4. 2022

čas čtení 18 minut

- Ukrajinské matky píší na těla svých dětí jejich jména a seznam rodinných kontaktů pro případ, že by jejich rodiče byli zabiti Rusy a děti přežily.
 


- Zelenskij: je možné, že k setkání s Putinem nedojde

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij vystoupil v ukrajinské televizi s projevem k národu:

    Je možné, že k setkání s ním a ruským prezidentem Vladimirem Putinem nedojde.
    Otázka nezní, zda k jednání dojde, ale jak silní jste u jednacího stolu.
    Ukrajina bude pátrat po  válečných zločincích a budou se jimi zabývat prokurátoři v jiných zemích.



- Bývalý britský premiér Gordon Brown se v rámci podpory kampaně Spravedlnost pro Ukrajinu vyjádřil ke zprávám o zvěrstvech na Ukrajině:

Nyní, když zločiny odhalené v Buče, v Mariupolu a na dalších místech Ukrajiny šokovaly svět, musíme nastolit jasnou cestu, která Putina přivede před soud. Jsme potěšeni, že nás podpořilo 50 bývalých hlav států a premiérů, kteří se nyní přihlásili k podpoře naší petice.

Podepsalo ji téměř 1,5 milionu lidí, což je mimořádný projev odhodlání lidí z celého světa. To, co začalo jako evropský projekt, nyní získalo podporu všech kontinentů. Odráží se v něm všeobecné celosvětové znechucení nad válečnými zločiny, které ruské síly spáchaly na Ukrajině.

Kampaň Spravedlnost pro Ukrajinu požaduje zřízení mezinárodního tribunálu, který by Putina a osoby odpovědné za invazi na Ukrajinu soudil za zločin agrese.


- Ursula von der Leyenová z EU odcestuje do Kyjeva, aby se setkala s prezidentem Zelenským.

Doprovázet ji bude Josep Borrell, nejvyšší diplomat Evropské unie, a Kyjev navštíví před sobotní akcí ve Varšavě.




Rozhovor Britských listů 482. Co udělají mladí proti tomu, že čeští politikové ignorují klimatickou krizi?

5. 4. 2022

čas čtení < 1 minuta



Petr Doubravský je z platformy Reset a také se angažuje ve hnutí Fridays for Future. Co budou mladí lidé dělat proti tomu, že vůbec není v české politice reprezentována mladá generace a co hodlají dělat, aby zabránili stárnoucím politikům, aby jim zničili svět? O těchto závažných problémech hovoří s Petrem Doubravským Jan Čulík. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterý 5. dubna 2022.


 18530

Zelenskij vystoupí v úterý v Radě bezpečnosti OSN. Vraždy ukrajinských civilistů musejí být řádně vyšetřeny

5. 4. 2022

čas čtení 4 minuty


- Biden označil Putina za "válečného zločince" a řekl, že bude požadovat soudní proces s Putinem

Americký prezident Joe Biden v pondělí označil ruského prezidenta Vladimira Putina za válečného zločince a prohlásil, že bude požadovat soudní proces s ním.

"Viděli jste, co se stalo v Buče," řekl Biden. 

Biden rovněž uvedl, že bude usilovat o další sankce po  zvěrstvech na Ukrajině.

Mezitím v Absurdistánu 212. Polsko pomáhá ukrajinským uprchlíkům, vláda ale moc ne

5. 4. 2022 / Tomasz Oryński

čas čtení 15 minut

Tohle byla, myslím, dosud jedna z nejdelších přestávek v tomto seriálu o Absurdistánu v Polsku. Nejdřív jsem byl na dovolené, pak jsem se rozhodl připojit k úsilí svých přátel, kteří pomáhali ukrajinským uprchlíkům - a protože žiju v Británii, jediný rozumný způsob, jak to udělat, je pracovat navíc a posílat peníze tam, kde je to potřeba, takže jsem každý večer maximálně využil své zákonné pracovní doby a jezdil s kamiony z Glasgow do Liverpoolu a zpět. A pak jsem dostal covid a měl jsem velmi tvrdý průběh.

 18613

Je naše distribuční soustava elektrické energie OK?

5. 4. 2022 / Oldřich Maděra

čas čtení 33 minut


Navazuji na své předchozí články viz zde. Dnes bych chtěl něco napsat o distribuční soustavě elektrické energie ČR.

Samozřejmě se nyní brodíme v té zločinecké válce na Ukrajině, ale nesmíme přestat řídit své věci. Ta válka vyvolá velké změny a paradoxně mnoho věcí urychlí. Snad se to již blíží k nějakému cíli. My se tomu všemu musíme rychle přizpůsobit, abychom se nedostali sami do problémů. Musíme se nachystat na to, že budeme muset velmi pravděpodobně vybudovat mnoho nových zdrojů elektrické energie a značně posílit distribuční soustavu elektrické energie za ten výpadek plynu. Dále musíme být připraveni jít po té válce po boku větších EU zemí na Ukrajinu a zúčastnit se její obnovy, která určitě nastane a bude výkladní skříní síly sjednocené Evropy. Jako klíčový bod vidím udělat pořádek ve všech EU normách v ČR, abychom byli plně kompatibilní s Evropou.

Jak jsem uvedl v několika svých předchozích článcích, tak se zhruba deset let soudím s ČEZem ve sporu o to, jestli jsem právoplatně odstoupil od projektu na obnovu vedení vvn 110 kV nebo ne.

Jedná se o páteřní část distribuční soustavy elektrické energie České republiky. Ať už ty mé spory s ČEZem dopadnou jakkoliv, považuji za svou povinnost seznámit veřejnost s výsledky, která byly zjištěny během těch deseti let a jsou dnes písemně potvrzeny celou řadou soudních znalců v jejich odborných znaleckých posudcích.

Napřed tedy odpovím na úvodní otázku, zda je česká distribuční soustava vvn (velmi vysokého napětí) OK. Ne, česká distribuční soustava elektrické energie OK není. Má celou řadu nemocí, z nichž minimálně tři mohou být základním problémem do budoucna.

 18573

Co by Rusko mělo udělat s Ukrajinou?

5. 4. 2022

čas čtení 14 minut

  • Komentář Timofeje Sergejceva publikovaný v neděli 3. dubna oficiální státní agenturou RIA Novosti představuje krystalicky čistý výraz ideologie ruského fašismu, který obrátil svou agresi proti nezávislé Ukrajině.

 17804

Maďarské volby a ruské hranice daleko za západě

4. 4. 2022 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Viktor Orbán po maďarských parlamentních volbách bude mít podle všeho ústavní většinu v zákonodárném sboru (135 ze 199 mandátů). Volební účast dosáhla téměř 70%. Došlo k naprostému a nečekanému bankrotu maďarské opozice, který asi nikdo nečekal.

Do maďarského parlamentu se navíc dostala nová formace na krajní pravici (poté, co se bývalá krajně pravicová formace Jobbik posunula do středu a utvořila koalici s levicí proti Orbánovi).

 18530

Co víme o tom, co se stalo v ukrajinské Buči

4. 4. 2022

čas čtení 12 minut

 Silný projev Zelenského k Rusům, v ruštině.

"Takto bude nyní vnímán ruský stát. Tohle je váš image. Vaše kultura a vaše lidskost zahynuly spolu s ukrajinskými muži a ženami, k nimž jste přišli."


- Prezident Macron v souvislosti s vražděním v Buče požaduje další protiruské sankce.

- Ukrajina obvinila ruské síly ze spáchání masakru ve městě Buča, které leží jen 30 km severozápadně od hlavního města Kyjeva.

Po znovudobytí města ukrajinskými jednotkami byla v některých ulicích nalezeny mrtvoly civilistů, z nichž mnozí měli svázané ruce, střelná zranění z bezprostřední blízkosti a známky mučení.

V Buče,  ve  městě, odkud se dojíždí do práce do Kyjeva, s přibližně 37 000 obyvateli, stejně jako v nedaleké Irpini, probíhaly od 24. února, kdy Rusko vtrhlo na Ukrajinu, prudké boje.

Buča byla ruskou armádou obsazena třetí den války, 26. února, a zůstala nepřístupná více než měsíc. Mnoho obyvatel bylo uvězněno v důsledku neustálých bojů, neměli k dispozici vodu a elektřinu a přežívali v mrazu.

Když ve čtvrtek ostřelování ustalo, ukrajinské síly teprve mohly plně vstoupit do města.

 18601

Berlín odmítá povolit Ukrajině dodávky bojových vozidel pěchoty

4. 4. 2022

čas čtení 2 minuty

  • Německá vláda zjevně odmítá dodat německá bojová vozidla pěchoty, o která Ukrajina požádala, aby odrazila ruskou invazi. Informuje o tom Die Welt (pondělní vydání). V dopise, který obdrželo ministerstvo obrany ve středu minulý týden, ukrajinský ministr obrany Oleksij Resnikov požádal o schválení dodávky 100 bojových vozidel pěchoty Marder a dalších těžkých zbraní.

Proč mě zvěrstva spáchaná ve městě Buča nepřekvapují

4. 4. 2022

čas čtení 3 minuty

Bohužel mě nepřekvapují zvěrstva v okupované zóně v městě Buča. Lidé mají tendenci podceňovat jednu věc, a to narativ, který si v Rusku vybudovali, aby ospravedlnili tuto válku. Pro většinu pozorovatelů zní tak obskurně, že je příliš snadno odepsatelný. Ale funguje to, píše Greg Yudin.

Narativ konstruovaný Putinem od prvních dnů války se zaměřuje na "denacifikaci" Ukrajiny. Nacismus je v Rusku (stejně jako kdekoli jinde) chápán jako absolutní zlo. Je však vnímáno jako zlo vnější, Rusko je z definice od nacismu osvobozeno (porazili jsme ho!).

 18564

Poučení z rusko-ukrajinské války

4. 4. 2022

čas čtení 6 minut

  • Válka na Ukrajině má několik rysů, které již známe. Ukrajinský stát dominoval v informační válce. Viděli jsme snímky rozbitých ruských konvojů nákladních aut, ukrajinských zemědělců odtahujících ruská obrněná vozidla a systémy protivzdušné obrany a ruské tanky ničené ve velkém ukrajinským dělostřelectvem, ozbrojenými drony a pěchotou disponující smrtícími mobilními protitankovými řízenými raketovými systémy, jako je např. Javelin a NLAW, napsal David Feeney.

30945

Monitor Jana Paula: Křesťanství a západní kultura

4. 4. 2022 / Jan Paul

čas čtení 14 minut

Autor obrazu Jan Paul

Křesťané na celém světě prožívají Velikonoční období, které Velkým pátkem, kdy byl ukřižován Kristus, vrcholí, připomínkou jeho zmrtvýchvstání. Ze smrti vzkříšený Ježíš dává všem lidem naději spásy, to je něco, co si člověk sám sobě nikdy neposkytne. Spása je proto ústřední myšlenkou křesťanství, a dosud nebyla lidské civilizaci poskytnuta významnější nabídka, než právě tato. Pro ni se nechal Ježíš ukřižovat, aby za naše hříchy zemřel a následně byl pro nás hříšné vzkříšen. Jeho nabídka je stále platná až do skonání světa, a proto je platná i pro budoucnost, nad kterou se v těchto týdnech zamýšlíme. Význam Velikonoc je civilizovanému člověku dobře znám i přesto, že křesťanství už zdaleka nemá v současné silně protiklerikální a sekularizované české společnosti takový kredit, jako kdysi.

 17659

USA zveřejnily novou zprávu o civilních obětech ve válce proti Daeši v Sýrii a Iráku

4. 4. 2022

čas čtení 2 minuty

Začátkem tohoto měsíce koalice vedená Spojenými státy, jejímž cílem je boj proti Daeši, v tichosti oznámila své první veřejné hodnocení civilních obětí a uvedla, že od roku 2014 bylo při vojenských operacích zabito nejméně 1437 civilistů, což je číslo mnohem nižší než odhady nevládních organizací, píše na webu Responsible Statecraft Veb Armbruster.

Rozhovor Britských listů 478. Vyhraje Ukrajina, nebo Rusko?

21. 3. 2022

čas čtení < 1 minuta


Aktuální zhodnocení dosavadního průběhu Putinovy agrese na Ukrajině přináší zbrojní analytik a redaktor Britských listů Karel Dolejší v rozhovoru s Janem Čulíkem. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterý 22. března 2022.


 18600

Putin obnažil levici a to, co vidíme, se nechutně podobá krajní pravici

4. 4. 2022 / Fabiano Golgo

čas čtení 7 minut

Foto: Putin a Lula

Myšlenka levo-pravého spektra vznikla na základě zasedacího pořádku. Po Francouzské revoluci se členové nového Národního shromáždění, kteří podporovali krále, shromáždili napravo od prezidenta a revolucionáři nalevo. Francouzský filozof Jean-Pierre Faye zpopularizoval teorii podkovy, která tvrdí, že extrémy levice a pravice se k sobě spíše stáčejí, než aby seděly na opačných koncích přímky.

Rozhovor Britských listů 479. Covid-19: Urgentně se nechte očkovat třetí dávkou

24. 3. 2022

čas čtení < 1 minuta




Sice jsme uprostřed ruského vojenského útoku proti Ukrajině, což zaměstnává média, ale covid nezmizel. Jan Čulík hovoří s imunologem Václavem Hořejším o nynější pandemické situaci v České republice. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 25. března 2022.



Rozhovor Britských listů 480. Jak to, že v případě dolu Turów premiér Fiala nehájí zájmy občanů ČR

29. 3. 2022

čas čtení 1 minuta



Premiér Petr Fiala nás ubezpečuje, že jeho vláda je nejlepší ve všem. Je to však skutečně tak? V dnešním rozhovoru Britských listů hovoříme o skandálu ohledně obřího povrchového uhelného dolu Turów na českých hranicích, ohledně něhož uzavřela Fialova vláda pochybnou mezinárodní dohodou s vládnoucí polskou ultrapravicí v jejímž důsledku zřejmě přijdou místní obce o vodu - nemluvě o pošetilosti těžby obrovského množství uhlí po mnoho dalších let, jíž se bude ničit životní prostředí. Jaké asi dohody uzavírá pan premiér jménem českých občanů i jinde? O problematičnosti dohody Turów mluví Jan Čulík s Nikol Krejčovou, odbornicí organizace Greenpeace na uhelnou problematiku. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterý 29. března 2022.


Rozhovor Britských listů 477. Proč je český stát v uprchlické krizi tak neefektivní?

17. 3. 2022

čas čtení 1 minuta


Historik a teolog Richard Vlasák informuje v tomto rozhovoru s Janem Čulíkem ze Šluknovska, že se tam velmi efektivním způsobem zaktivizovala občanská společnost pro pomoc ukrajinským uprchlíkům. Jenže tato aktivita nutně potřebuje, aby ji efektivními kroky podpořila současná česká vláda Petra Fialy a osvobodila se od zastaralých ideologických pouček z devadesátých let. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 18. března 2022.




 17282

Jak se ve vztahu ke Kremlu konečně vyvarovat omylů

4. 4. 2022

čas čtení 8 minut

  • Naivita není nikdy dobrým způsobem, jak přistupovat k zahraničněpolitickým výzvám. Každá nová americká administrativa nicméně předpokládá, že neschopnost účinně jednat s Ruskem je vinou předchozího obyvatele Západního křídla Bílého domu, napsali John Sipher a Steven L. Hall.

 18599

Whataboutismus a relativizace po Buče

4. 4. 2022 / Karel Dolejší

čas čtení 6 minut

  • Na předměstí Kyjeva, v Buče, ruští okupanti zabili přes 300 místních obyvatel, kteří se nestihli evakuovat - většinou, ale nejen, muže ve věku 16-65 let. 
  • Vraždění v Buče svou plánovitou bezohledností a brutalitou zastiňuje většinu ostatních zločinů do této chvíle spáchaných ruskými silami na Ukrajině. Ke zločinům podobného rozsahu a charakteru v Evropě docházelo naposledy během jugoslávských válek. 

Svět ohromen vražděním v ukrajinských oblastech, z nich Ukrajinci vyhnali ruskou armádu

3. 4. 2022

čas čtení 6 minut

- Ukrajinští vyšetřovatelé našli ve městech poblíž Kyjeva 410 mrtvol

Generální prokurátorka Iryna Venedyktová uvedla, že dosud bylo ohledáno 140 z nich..
 
- Tohle je genocida.
Vladimir Kličko, bratr kyjevského primátora Vitalije Kličky, zveřejnil znepokojující video dokumentující vražděnáé civilistů Rusy:

- Generální tajemník OSN António Guterres v neděli vyzval k nezávislému vyšetřování masového vraždění civilistů v ukrajinské Buči.
 
- Macron: Rusko se bude muset zodpovída" ze zločinů

Světoví politikové  nadále reagují na válečné zločiny, které byly v neděli odhaleny na Ukrajině. Francouzský prezident Emmanuel Macron v neděli prohlásil, že Rusko "se bude muset zodpovídat za zločiny spáchané na ukrajinských civilistech v Buči".

Na osvobozených předměstích #Kyjeva se nachází stále více mrtvol civilistů zavražděných okupanty.
Celý svět musí vidět zvěrstva okupantů.



Masakr v Buči byl záměrný. Cílem Rusů je zlikvidovat co nejvíce Ukrajinců. Musíme je zastavit a vyhnat. Žádám nové ničivé sankce G7 TEĎ: -Embargo na ropu, plyn a uhlí -uzavřít všechny přístavy pro ruské lodě a zboží -odpojit všechny ruské banky od systému SWIFT

 18530

Zelenskij požaduje potrestání ruských válečných zločinů

3. 4. 2022

čas čtení 7 minut

 

- Volodymyr Zelenskij vystoupil v americké politické talk show Face the Nation, kde obvinil Rusko ze snahy vyhladit Ukrajinu a její obyvatele a vyzval ruského prezidenta Vladimira Putina a jeho vojenské velitele, aby se zodpovídali ze zvěrstev, kterých se   dopustili stahující se ruští vojáci.


"Je to genocida, likvidace celého národa a lidí," řekl ukrajinský prezident moderátorce pořadu CBS Margaret Brennanové.

"Jsme občané Ukrajiny, máme více než 100 národností. Jedná se o zničení a vyhlazení všech těchto národností."

Objevující se záběry ukrajinských občanů ležících mrtvých na ulicích jsou podle něj odporné.

"Když najdeme lidi s rukama svázanýma za zády a bez hlavy, takové věci nechápu. Nechápu ty děti, které byly zabity a mučeny. Těm zločincům nestačilo jen zabíjet? Možná si chtěli vzít zlato nebo pračky, když zabíjeli, ale také je při tom mučili."

Ohledně pohnání viníků k odpovědnosti za válečné zločiny Zelenskij dodal: "Nebylo by spravedlivé potrestat jen  Putina. Všichni vojenští velitelé, všichni, kdo vydávali pokyny a rozkazy, by měli být adekvátně potrestáni."

Nechtěl říci, jaký by podle něj měl být trest, ale řekl: "Vše musí být spravedlivé a podle spravedlnosti, jak rozhodne civilizovaný svět. My věříme ve spravedlnost, ve spravedlnost západního světa."

Zelenskyj řekl, že by byl ochoten se s Putinem setkat k dialogu až po uzavření příměří na Ukrajině.

"Je těžké říci, jak po tom všem, co se stalo, můžeme s Ruskem vést nějaká jednání. To je na osobní úrovni. Ale jako prezident to musím udělat," řekl.

"Není jiná cesta než dialog, pokud nechceme, aby zemřely statisíce nebo miliony lidí, [ale] nemohu jednat, když probíhá ostřelování. Takže nejprve příměří. Pak se můžeme sejít."



V neděli ráno byla bombardována Oděsa

3. 4. 2022

čas čtení 6 minut

- Mluvčí regionální správy Sergej Bratčuk podle agentury Reuters sdělil ukrajinskému veřejnoprávnímu rozhlasu, že v neděli ráno bylo zasaženo jedno ze zařízení "kritické infrastruktury" v Oděse. "Doufáme, že nedošlo k žádným obětem," řekl Bratčuk.

Rakety zasáhly jižní přístavní město v neděli v časných ranních hodinách, uvedla městská rada na internetu.



Anton Heraščenko, poradce ministra vnitra, uvedl, že Oděsa byla napadena ze vzduchu.

"V některých oblastech byly hlášeny požáry. Některé rakety byly sestřeleny protivzdušnou obranou," uvedl.

Ukrajinské děti byly u Kyjeva používány jako "lidské štíty", tvrdí svědci

2. 4. 2022

čas čtení 7 minut

Ukrajinská armáda osvobodila od ruských jednotek celý kyjevský region, ale ustupující ruští vojáci za sebou zanechali katastrofu vražděných civilistů.

Děsivá svědectví vypovídají o tom, že ruští vojáci umisťují děti na tanky, aby chránily jejich vozidla při přesunu.

Ukrajina obvinila Rusko, že při přeskupování svých sil používá děti jako "lidské štíty". Objevují se první děsivé výpovědi svědků z nově osvobozeného města Buča u Kyjeva.

Kromě masového hrobu s téměř 300 lidmi, mrtvol ponechaných na ulici a popravených  civilistů  našlo ukrajinské ministerstvo obrany důkazy, že se ruské jednotky pokusily mrtvoly některých civilistů spálit.

Ukrajinský muslimský prapor "Krym" nalezl u Motyžynu v Kyjevské oblasti mrtvoly zastřelených civilistů. Je to rodina vesnické starostky Olhy Skuchenko, která byla unesena 23. března. Oficiální informace budou následovat.

Rusové střílejí civilisty poté, co jim svázali ruce za zády. Mrtvoly jsou po celé kyjevské oblasti, na ulicích, v automobilech, na dvorech domů. Masové hroby jsou plné neidentifikovaných mrtvol. Mnoho rodin se nikdy nedoví, co se stalo jejich příbuzným.
 Olha Suchenko, jeji syn, manžel a další civilisté byli nalezeni zavraždění teroristy Putinova režimu:



 18598

Selekce dobra a zla v Česku 2022

2. 4. 2022 / Pavel Veleman

čas čtení 6 minut


"Demokracie je moc lidu zakládajícího svět, v němž by lidé mohli přebývat poeticky"
Karel Kosik, 1993


Třaskavá směs lidského strachu hrozí výbuchem a politici dělají, že ji nevidí.



Píše se rok 2015 (16. listopad) a novinářka Šárka Nováková v deníku Lidové noviny sděluje:

"Ochránci uprchlíků z "Hlaváku" se bojí útoku. Sepsali obranný manuál. Dobrovolníci se starají 24 hodin denně o běžence propuštěné z detenčních zařízení, shánějí pro ně finanční prostředky, hledají provizorní ubytování. Před nedávnem došlo i fyzickému napadení stánku s pomocí běženců. A ještě předtím - dne 6. února 2015 došlo k napadení "Autonomního centra Klinika" (způsobení požáru) z důvodů pomoci uprchlíkům…"
 

A teď střih. Ti stejní dobrovolníci v březnu 2022 jsou vychvalováni za pomoc uprchlíkům z Ukrajiny, časopis Respekt o nich píše jako o nejpotřebnější organizaci v první linii pomoci, dokonce dá palec nahoru…


 18597

Rusko povolává do armády mladé muže, někteří se obávají, že skončí na ukrajinské frontové linii

2. 4. 2022

čas čtení 8 minut


Foto: Mrtvoly  dvou ruských vojáků leží na železničních kolejích poblíž válkou zničené silnice 12. března v ukrajinském Irpinu, kde ukrajinské síly bojovaly s ruskými jednotkami. (Washington Post)


Ruská armáda chce během jarního náboru povolat více než 130 000 vojáků


Ruská armáda v pátek 1. dubna zahájila jarní odvody, při nichž chce přijmout 134 500 branců, což mezi mladými muži vyvolává obavy, že by mohli skončit v první linii invaze na Ukrajinu.

Ministr obrany Sergej Šojgu přislíbil, že žádný z nich nebude použit k posílení ruských jednotek, které nyní bojují na Ukrajině. "Vezměte prosím na vědomí, že branci nebudou nasazeni do žádných nebezpečných míst," řekl v úterý v televizním projevu a dodal, že ti, kteří byli odvedeni loni na jaře, budou po uplynutí roční služby propuštěni a posláni domů.

Lžou jako když tiskne: Rusové unesli těhotnou ženu z bombardované porodnice v Mariupolu a donutili ji říkat v ruské televizi, že porodnice bombardována nebyla

2. 4. 2022

čas čtení 2 minuty

Kreml: "Bombardovali jsme porodnici, protože to bylo náborové centrum Azovského pluku. Ale nebombardovali jsme ji my, bombardovali ji  Ukrajinci. Také tam nebyly žádné těhotné ženy, jen herci. Tady vám představujeme jednu těhotnou ženu odtamtud. Ona hrála i tu druhou těhotnou ženu. Tu, která  zemřela."


Velmi znepokojivá zpráva. Ukázalo se, že Marianna, těhotná dívka z #Mariupolu, je jednou z uprchlic, které byly v rozporu s dohodou o evakuaci odvezeny do #Ruska.

Tam ji postavili před kameru a nechali ji říct, že k žádnému leteckému útoku na nemocnici nedošlo.




 

V Polsku napadl sníh. Uprchlíci z Blízkého východu přespávají ve sněhu na běloruské straně polské hranice

2. 4. 2022

čas čtení < 1 minuta

Polská vláda nedávno tvrdila v britské televizi, že to "žádní uprchlíci nejsou".



 18530

Rusové při ústupu zaminovávají domy a mrtvoly - Zelenskij

2. 4. 2022

čas čtení 9 minut

 
- Volodymyr Zelenskij v sobotu brzy ráno varoval své občany, že ustupující ruské síly vytvářejí "naprostou katastrofu" mimo hlavní město Kyjev tím, že nechávají miny na "celém území", včetně okolí domů a mrtvol.


Ukrajinský prezident uvedl, že ruské síly se pomalu, ale znatelně stahují z okolí Kyjeva a severního města Černihiv.


- Papež zvažuje cestu do Kyjeva. Je ostrým kritikem ruské agrese proti Ukrajině.

- Bývalá prokurátorka pro válečné zločiny Carla Del Ponteová vyzvala mezinárodní trestní soud, aby vydal zatykač na ruského prezidenta Vladimira Putina.. "Putin je válečný zločinec," řekla 75letá Del Ponteová, která vyšetřovala válečné zločiny ve Rwandě a bývalé Jugoslávii, v rozhovoru pro švýcarský list Le Temps.

- Červený kříž: Zkáza této civilní čtvrti je mimo jakoukoliv představivost:

- Ukrajina informuje, že její vojáci znovu získali kontrolu nad více než 30 městy a vesnicemi v Kyjevské oblasti od chvíle, kdy Rusko tento týden oznámilo, že omezí své operace v okolí hlavního města a soustředí se na boje na východě země.

Pohotovostní služba vyzvala obyvatele nově osvobozených zón Kyjevské oblasti k ostražitosti a uvedla, že během jednoho dne bylo při prohlídce vesnice Dmytrivka západně od hlavního města nalezeno více než 1 500 výbušnin.i.

- Podle ukrajinské generální prokurátury bylo zabito nebo zraněno 412 dě

Od začátku invaze bylo na Ukrajině zabito nejméně 158 dětí a více než 254 jich bylo zraněno, uvedl  ukrajinský úřad generálního prokurátora země. Úřad uvedl, že čísla nejsou konečná, protože stále probíhají aktivní bojové akce, které brání řádnému vyšetřování, zejména v místech jako Mariupol.

Úřad sdělil, že v Kyjevě bylo zabito nebo zraněno  75 dětí, v Doněcku 71, v Charkově 56, v Černihově 46 a v Mykolajivu a Luhansku po 31 dětech.  

 18452

Prezidentova milost a signál pro orgány činné v trestním řízení

1. 4. 2022 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta


 



Milost, kterou udělil prezident republiky Miloš Zeman šéfovi Lesní správy Lány, který byl pravomocně odsouzen do vězení na tři roky (za ovlivňování veřejné zakázky), mne, přiznám se, překvapila, i když by neměla. Miloš Zeman neplní své sliby už od dob opoziční smlouvy. Kdysi byl ve vleku pana Šloufa, nyní pana Mynáře. A ve svém druhém prezidentském období nemá fakticky co ztratit.

30898

Rusko přesunuje na Ukrajinu své jednotky z Gruzie

1. 4. 2022

čas čtení 8 minut

- Sergej Orlov, náměstek starosty Mariupolu, v pátek  hovořil s CNN o tom, co se děje  Mariupolu.

"Město je zcela zničené, vypadá jako ruiny," řekl. "Zuříme,  ne kvůli infrastruktuře, ale kvůli lidem. Nevíme, jak   našim občanům pomoci."

Orlov uvedl, že Rusko do města nepustí žádnou humanitární pomoc. Mezinárodní Červený kříž uvedl, že se pokusil do města vstoupit, ale neuspěl a zítra se o to pokusí znovu.

Orlov řekl, že kvůli nedostatku potravin a zásob je běžné, že lidé mají místo tří jídel denně tři jídla týdně.

 



 18448

Co uděláme s tím plynem?

1. 4. 2022 / Oldřich Maděra

čas čtení 8 minut


Navazuji na své předchozí články viz zde. Od té doby, co jsem napsal poslední článek na toto téma, se situace opět dramaticky změnila, ale myslím si, že pořád platí: Jsme s Vámi Ukrajino, pomůžeme Vám, jak jen budeme moci! Vy to vyhrajete, my tomu věříme!

Pomalu, ale jistě se sami dostáváme do problémů. Samozřejmě jsme nebyli připraveni na to, že může dojít k vypnutí plynu z Ruska a to ze dne na den. Musíme se však nyní i na tuto alternativu se vší vážností připravit. První věcí by měla být analýza, jaká je pozice ruského plynu na celkovém globálním trhu a jak zalepit tuto díru. Divím se, že čeští novináři o tom mlčí a dávno již takovou analýzu nezveřejnili. Přiznám se, že mě to zajímalo samotného, takže se rád podělím o to, co jsem zjistil. Rád bych především veřejnost poněkud uklidnil. Ono nikdy není nic tak horké, jak se to upeče.Ten ruský podíl je spíš malý a postupně klesá. Jsou sice druzí na světě,co se týče těžby, ale hodně toho sami spotřebují.

Proč ruští vojáci používají na Ukrajině jako kamufláž větve stromů?

1. 4. 2022

čas čtení 5 minut


Ruské jednotky na Ukrajině se snaží vyhnout odhalení a útoku tím, že používají větve stromů a slámu, dokonce i kusy koberců, aby skryly tanky a další obrněná vozidla, což analytici označují za překvapivý nedostatek sofistikovanosti pro tak vyspělou armádu a další důkaz toho, jak špatně byli někteří velitelé připraveni na trvající boje, píše Washington Post.

Maskování, ať už personálu nebo techniky, je základní součástí vedení války, a to i přesto, že technologický pokrok, jako jsou bezpilotní letouny, satelitní snímky a infračervené dalekohledy, ztížil skrývání na moderních bojištích. Maskování funguje tak, že zkresluje tvary bojové techniky a snižuje tepelné stopy, čímž v podstatě klame  a vyvolává pochybnosti a zmatek.

 18489

O čtyřech hlavních metodách propagandy, jimiž Kreml omlouvá válku

1. 4. 2022

čas čtení 3 minuty

  • Většina lidí dělí propagandu do tří kategorií: na bílou, která má být založena na faktech, šedou, jež míchá fakta s nepravdami, a černou, kde nenajdeme takřka nic jiného než nepravdy. Ale v poslední zmíněné kategorii existují ještě zvláštní druhy propagandy vyvinuté proti zahraničním armádám, upozorňuje Vladimir Jakovlev.

 18595

Fru – Fru land

1. 4. 2022 / Petr Haraším

čas čtení 11 minut

V  potřeštěné komedií (promítané i v československých totalitních kinech) minulého času šéfoval jeden ostrý šéf bandě grázlů. Jmenoval se Fru – Fru. Podřízení lupiči a ničemové měli z Fru – Fru velmi nahnáno. Nesplněný rozkaz znamenal střet s kolozubými bestiemi. A jejich obojky se špičatostí pitvořily. Boss Fru – Fru, jak se časem ukázalo, byl neschopný ňouma malého vzrůstu a velkého chtění. Když už neměl kudy kam ani tam, hrozil výbuchem lahvičky s nitroglycerínem. A pak to udělalo bum a Fru – Fru udělal bác. V lahvičce byla voda. Není možné si nepovšimnout, že šéf Fru – Fru jako by z oka vypadl jednomu nejmenovanému Putinovi. Nebo naopak. Opravdu, celý Vladimír Vladimírovič. Malý, vzteklý, vychytralý až jednoduchý a velmi, velmi se bojí. Vždy existuje totiž nadřazený Šéf, který touží srovnat účty. A bude se platit! Doufám, že Putinovo červené tlačítko, kterým všem vyhrožuje, aby se v plné nahotě neukázala slabost až naprostá stupidita Kremlu, udělá též nic bác. Bác se bude šířit z úst poskoků Lavrova, Šojgua a Peskova. Budou pobíhat zděšeně po místnosti, dělat přitom bác, bum, prásk. Vůdce Putin se bude tvářit, že takto vše vždy plánoval.

Rozhovor Britských listů 481. Jak covidová pandemie drasticky prohloubila naše osamocení

1. 4. 2022

čas čtení 1 minuta



Osamocení v dnešním digitálním světě je zásadní a opomíjený problém. Silně se ještě prohloubil za poslední dva roky během covidové pandemie. Nikdo to neřeší. Bohumil Kartous hovoří na toto téma s politickou socioložkou Annou Durnovou, působící na Vídeňské univerzitě, o jejím velmi důležitém výzkumu na toto téma. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 1. dubna 2022.


 18586

Demoralizovaní ruští vojáci sestřelují i vlastní letadla

31. 3. 2022

čas čtení 7 minut

- Do Mariupolu míří konvoj autobusů, který se opět pokouší evakuovat lidi z tohoto obléhaného přístavního města. Týmy Mezinárodního výboru Červeného kříže (MVČK) jsou na cestě do Mariupolu se zásobami pomoci a jsou připraveny evakuovat civilisty, uvedla organizace.

- Šéf britské špionážní agentury GCHQ informuje, že demoralizovaní ruští vojáci na Ukrajině odmítají plnit rozkazy, sabotují své vojenské vybavení a dokonce omylem sestřelují vlastní letadla. Sir Jeremy Fleming uvedl, že Vladimir Putin "drasticky špatně odhadl" své šance na rychlé vojenské vítězství na Ukrajině, a prohlásil, že poradci ruského prezidenta se mu "bojí říci pravdu".

- Od začátku invaze na Ukrajinu zabily ruské síly při ostřelování a leteckých útocích 148 dětí, informuje agentura Reuters.

Podle ukrajinského ministerstva obrany ruské síly vypálily 1 370 raket a zničily 15 ukrajinských letišť.
Od začátku invaze uprchlo více než 10 milionů Ukrajinců, uvedlo ministerstvo obrany.

 18581

Komisař OSN pro uprchlíky nemá možnost komunikovat se svými zaměstnanci v Mariupolu

31. 3. 2022

čas čtení 4 minuty

- Vysoký komisař OSN pro uprchlíky uvedl, že jeho organizace nemá možnost komunikovat s některými svými zaměstnanci v Mariupolu.

"Některým se podařilo dostat ven. Někteří jsou v tom městě a v tuto chvíli s nimi nemůžeme komunikovat. Jsou to moji kolegové," řekl vysoký komisař UNHCR Filippo Grandi v rozhovoru pro CNN.

Dodal, že k tomu, aby bylo možné pokračovat v evakuaci uprchlíků,   "potřebujeme pevné závazky, že nedojde k bojům, a potřebujeme trochu času".

- Mezinárodní výbor Červeného kříže potvrdil, že sklad, který byl v Mariupolu poškozen, byl místem, odkud distribuovali zdravotnický materiál do nemocnic. MVČK však z tohoto skladu od 15. března nedistribuuje zásoby kvůli "intenzitě bojů a neexistenci funkční dohody mezi stranami, která by umožnila bezpečný průchod humanitární pomoci".

MVČK uvedl, že je znepokojen tím, že objekty používané pro humanitární pomoc jsou terčem útoků, a vyzval strany, aby "učinily vše, co je v jejich silách, aby se vyhnuly umísťování vojenských cílů v hustě obydlených oblastech nebo v jejich blízkosti a chránily civilisty před následky útoků".

"Nejvíce jsme však pobouřeni celkovou humanitární situací v Mariupolu a neustálým utrpením, kterému jsou vystaveni tamní civilisté," uvedl MVČK v prohlášení. "Lidé jsou uvězněni, nemají bezpečnou cestu ven z města a dochází jim i to nejnutnější, co potřebují k přežití. To se musí změnit."

Účty za energie jsou v Británii o 75 miliard Kč vyšší, než by byly, kdyby ta země deset let neblokovala opatření proti globálnímu oteplování

31. 3. 2022

čas čtení < 1 minuta

A jakpak je tomu v České republice?

Jak ekologickou krizi řešil premiér David Cameron: "Seškrtejme ty zelené nesmysly!"

A jak to dopadlo? Účtuy za energie jsou nyní v Británii o 75 miliard Kč dražší.


"Ruští vojáci mě znásilňovali, zatímco můj vyděšený syn plakal"

31. 3. 2022

čas čtení 9 minut

Přečtěte si tenhle článek. A neříkejte mi nikdy, že je to jen Putinova válka.


Natalja mluví potichu, protože se bojí, že se její malý syn Oleksij probudí a dozví se strašnou pravdu. O tom, proč museli utéct z domku u borového lesa, který pro ně postavil jeho otec. O tom, co jí muži se zbraněmi udělali, zatímco chlapec seděl a vzlykal v potemnělé kotelně. O tom, kdo byl ten muž, který ležel bez života na jejich dvorku, když naposledy opouštěli domov, píše deník Times.
 
"Moc tomu nerozumí," vysvětluje po telefonem z města na západě Ukrajiny, kam matka se synem před třemi týdny utekla z jedné vesnice u Kyjeva. "Tady na hřišti chodí za lidmi a říká, že jsme museli opustit náš dům, protože byla válka a v domě byli bandité, ale že tatínek zůstal doma. Neví, že jeho otec je mrtvý."

Natalja není její pravé jméno a její syn se nejmenuje Oleksij, ale právě tato jména si zvolila, aby mohla vyprávět příběh o tom, jak jejich život obrátili naruby ruští vojáci, kteří 9. března vtrhli do jejich domu, okradli je, zastřelili jejího manžela a pak ji během několika hodin opakovaně znásilňovali.



 18274

Politováníhodná kompromitace velké části německé politiky ruským vlivem

31. 3. 2022

čas čtení 1 minuta

Putinova válečná agrese vůči Ukrajině má také řadu spolupachatelů, píše na sociální síti František Marčík. Těmi, kdo dlouhodobě pěstovali nejužší vztahy s Kremlem, byli a jsou vedle Orbána a rakouských vlád také vlády německé. Tragédií Německa přitom je, že to nejsou pouze krajně pravicová AfD a krajně levicová Die Linke, kdo tvoří pátou kolonu Kremlu v Německu. Ale že to jsou především dvě největší německé středové strany sociální demokraté SPD a křesťanští demokraté CDU-CSU, jejichž představitelé dlouhodobě a soustavně hájili zájmy Kremlu. Německé napojení na Putina je zjevné i dnes. Jeden průměrný Estonec přispěl Ukrajině na obranu před Putinovými raketami a tanky v přepočtu 390krát víc vojenské pomoci (sic!) než průměrný Němec. Estonců je 65krát méně a dali 6krát více než Němci. A to do celého výpočtu vůbec nezapočítáváme velikost ekonomik, kdy německé HDP na hlavu je několikrát vyšší než to estonské. Proč to píšu a proč to připomínám? Protože toto novodobé německé kolaborantství s Putinovou říší zla má a bude mít pokračování. A my bychom pro to neměli mít vůbec, ale vůbec žádné pochopení.

30478

Pro-Kremlin groups are deeply intertwined with Czech populist political parties

31. 3. 2022 / Bohumil Kartous

čas čtení 5 minut


"There is also dozen of local academics who for years criticized and ridiculed Czech Elves for futile and overkilling “militarization” of debate about disinformation, constantly playing down Russian influence. Now they are surprised and silent. Only Czech president Mr. Zeman, for years openly supporting Russia and Putin, said publicly that he was wrong. By the way, his speech few days after war begun brought understanding to some people who are for years influenced by disinformation and for whom is Mr. Zeman credible and respected authority."

Interview with Bohumil Kartous about disinformation in Czech Republic for US Today.

30742

O dezinformacích pro seniory

Objeví se lži, že podpora uprchlíků je vyplácena z peněz pro důchodce

31. 3. 2022 / Bohumil Kartous

čas čtení 12 minut


Senioři jsou častým terčem dezinformací a pochybných lží. Mnoho se jich objevuje také v souvislosti s válkou na Ukrajině a příchodem uprchlíků do Česka. „Nemalá část společnosti se nechává přesvědčit, že Putin je mírumilovný dobrák, kterého proradný Západ dohnal k válce,“ říká v rozhovoru pro České důchody Bohumil Kartous, člen skupiny Čeští elfové, která bojuje s dezinformacemi a ruskou propagandou, uvádí rozhovor Bohumila Kartouse pro server České důchody Karolína Lebedová.

30062

Velmi prosím nezaměňovat obsah těchto pojmů..

Bůh je Bůh, komunista je komunista, kapitalista je kapitalista

31. 3. 2022 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 3 minuty


Polemizovali jsme trochu s mladými na téma „sice se vám teď starším leccos nelíbí, ale do totality byste se přece vrátit nechtěli – ne?“ ... paradoxně na to vůbec není jednoduchá odpověď. Za socíku byl mrak věcí špatně, zejména svoboda a svoboda projevu se cachtala v bahně bolševických lží, ale víceméně lze říci, že asociální systém to nebyl. Je pravda, že většina si nemohla ekonomicky vyskakovat, ale minimálně v určité době byly třeba masivní dotace na rodinnou výstavbu (šlo za ně postavit i celou hrubou stavbu) a také rozevření nůžek mezi nejmenším osobním příjmem a příjmem největším (schválně nepíši „mzda“, to je zavádějící) bylo minimálně o řád menší. Relativně gigantické příjmy mělo zřejmě jen několik vrcholových soudruhů na různých úrovních a pár jejich přidržtašek.

 18489

Levada: Rusové masivně podléhají kremelské propagandě

31. 3. 2022

čas čtení < 1 minuta

Podle nezávislého sociologického centra Levada významně vzrostl počet Rusů, kteří schvalují počínání prezidenta Putina: z 71% v únoru na současných 83%. Stejně tak vzrostl podíl těch, kdo si myslí, že se Rusko ubírá správným směrem: z 52% v únoru na 69%, píše Ivana Milenkovičová s odkazem na výsledky průzkumu veřejného mínění nezávislého sociologického centra Levada.

 18414

Barbora Tachecí je nevzdělaná a hloupá

30. 3. 2022

čas čtení 1 minuta

S poněkud pochybným, nově jmenovaným šéfem tzv. Ústavu pro studium totalitních režimů hovořila nedávno v rozhlase o historičce Muriel Blaive vlastně i jako o potenciální podporovatelce Vladimíra Putina :))

Muriel Blaive k tomu napsala na Facebooku:

Hurá! Poté, co jsem byla označená za komunistku a nacistku, jsem teď Putinova podporovatelka a příznivkyně!

Je velmi smutné poslouchat takovou nekultivovanou novinářku, která stále nechápe základy historické kritiky. Ne, paní Tachecí, diskutovat o povaze totalitního režimu neznamená popírat represe. A ne, paní Tachecí, překvalifikovat komunistický režim na diktaturu namísto totalitního režimu (jak to udělala sama Hannah Arendt: Sovětský svaz v roce 1973 označila za tyranský režim, který už nebyl totalitní) nemá nic společného se schvalováním teroru a represe.

Ale naznačovat, že revizionistické dějiny (které nezačaly, jak naše nevzdělaná novinářka ignoruje, "v devadesátých letech", ale dávno předtím) jsou předstupněm Putina, je vrchol hlouposti.

Když se nad tím zamyslím, tak poslední známé případy v dějinách této země, kdy novináři tak horlivě tlačili na někoho v mocenském postavení, aby provedl personální očistu, byly pravděpodobně v letech 1948 a po roce 1968.

Víte, doba, která byla spíše "diktaturou" než "totalitním režimem", ale kde represe naprosto existovaly a my si je dobře pamatujeme. Radila bych vám totéž, milá paní Tachecí, co bych radila tehdejším bolševickým papalášům: číst, číst a ještě jednou číst a kultivovat se.

K tomu:


 18530

Zelenskij: Ve svém obranném úsilí nepolevíme

30. 3. 2022

čas čtení 13 minut

- Rusko je obviněno, že zintenzivnilo bombardování obléhaného ukrajinského města Černihiv, přestože Kreml tvrdí, že z ohledu na probíhající mírové rozhovory ustupuje. Lžou, jako když tiskne. Vladyslav Atrošenko, starosta Černihova, konstatuje, že Rusové lžou a že pokračují v intenzivním ostřelování jeho města. "Říkají, že snižují intenzitu, ve skutečnosti intenzitu úderů zvýšili," řekl CNN.

- Pokračuje  také ostřelování kyjevských předměstí, uvedli ukrajinští představitelé, ačkoli mluvčí ministerstva obrany řekl, že se objevily určité známky přesunů ruských vojsk od obou měst.
Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že jeho síly se přeskupují v blízkosti Kyjeva a Černihova, aby se mohly zaměřit na další klíčové oblasti a dokončit "osvobození" separatistického regionu Donbas, informovaly ruské tiskové agentury.

- Ukrajinská armáda uvedla, že ruské jednotky rovněž zintenzivňují své útoky v okolí východního města Izjum a východní Doněcké oblasti poté, co přesunuly některé jednotky z jiných oblastí. Regionální doněcký gubernátor Pavlo Kyrylenko uvedl, že ruské síly ostřelují téměř všechna města podél frontové linie oddělující území kontrolované ukrajinskou vládou od samozvané Doněcké republiky na východě.

- Ruské síly zasáhly infrastrukturu Červeného kříže v obléhaném přístavním městě Mariupol na jihu Ukrajiny, uvedla ukrajinská ombudsmanka Ljudmyla Denisová.

- Vladimir Putin svému francouzskému protějšku Emmanuelu Macronovi řekl, že ruské ostřelování Mariupolu skončí teprve tehdy, až se ukrajinské jednotky vzdají, uvedl Kreml. 

- Odhaduje se, že v ukrajinském městě Irpin nedaleko Kyjeva bylo zabito 200-300 civilistů, než bylo město tento týden dobyto zpět od ruských sil, uvedl místní starosta Oleksandr Markušyn. V Irpinu bylo zabito asi 50 ukrajinských vojáků a některá těla jsou stále uvězněna pod sutinami, uvedl a dodal, že v oblasti probíhalo celou noc ruské ostřelování.

- Ruská armáda Putinovi lže, konstatuje Bílý dům.

Kate Bedingfieldová, ředitelka komunikačního oddělení Bílého domu, ve středu novinářům řekla: "Máme informace, že Putin se cítil být ruskou armádou uveden v omyl, což vede k přetrvávajícímu napětí mezi Putinem a vedením ruské armády.

"Domníváme se, že Putin je svými poradci dezinformován o tom, jak špatně si vede ruská armáda a jak je ruská ekonomika ochromena sankcemi, protože jeho vysocí poradci se mu bojí říci pravdu. Je tedy stále jasnější, že Putinova válka byla strategickou chybou, která Rusko dlouhodobě oslabuje a na světové scéně ho stále více izoluje."

- Spojené státy poskytnou Ukrajině rozpočtovou pomoc ve výši 500 milionů dolarů , řekl v pondělí prezident Joe Biden v telefonátu ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému.

V prohlášení Bílého domu se uvádí:

    Vedoucí představitelé jednali o tom, jak Spojené státy nepřetržitě pracují na splnění hlavních žádostí Ukrajiny o bezpečnostní pomoc, o kritických účincích těchto zbraní na konflikt a o pokračujícím úsilí Spojených států se spojenci a partnery o určení dalších kapacit, které by pomohly ukrajinské armádě bránit svou zemi.

    Kromě toho prezident Biden informoval prezidenta Zelenského, že Spojené státy hodlají poskytnout ukrajinské vládě přímou rozpočtovou pomoc ve výši 500 milionů dolarů. Prezident Zelenskyj informoval prezidenta Bidena o stavu jednání Ukrajiny s Ruskem.

Zelenskyj uvedl, že s Bidenem hovořil o "konkrétní obranné podpoře" a "novém balíku zesílených sankcí".

 

 18591

Ukrajina: Proč opravdová diplomatická jednání mohou přijít teprve po válce

30. 3. 2022 / Karel Dolejší

čas čtení 7 minut

  • Ruská federace coby revizionistická mocnost notoricky nedodržující mezinárodní závazky nemůže být partnerem reálných mírových jednání jinak než jako poražená strana konfliktu.  
  • Alternativně lze uvažovat jen o dohodě ohledně dočasného příměří, kterou ovšem Kreml nepochybně bude neustále porušovat, tak jako to dělá na všech ostatních bojištích. A využije ji k přeskupení sil pro další útok na vybraném místě. 
  • Ukrajina místo tlaku obvyklých podezřelých (Paříže a Berlína) na "dohodu" s Ruskem a místo poštěkávání pokryteckých "antiimperialistů" potřebuje mohutnou vojenskou a ekonomickou podporu v boji s ruským imperialismem. 

 18453

Julija Mendel: "Ukrajina vyjednává s teroristickým státem"

30. 3. 2022

čas čtení < 1 minuta

Bývalý americký velvyslanec na Ukrajině William Taylor a bývalá mluvčí prezidenta Zelenského Julija Mendel diskutují s Andreou Mitchellovou o jednání mezi ukrajinskými a ruskými představiteli v Istanbulu, zatímco Rusko dál útočí na obytné oblasti Ukrajiny.

"Víme velmi dobře, že Ukrajina vyjednává s teroristickou zemí a to znamená, že vůči nim neexistuje žádná důvěra," říká Mendel. "Je opravdu pobuřující věřit Rusku v tyto dny, protože můj dům a region je bombardován. Moje teta a matka sedí celý den v krytu. Domy mých babiček byly v posledních dnech zcela vybombardovány a jejich vesnice, kde žily, je obsazena Rusy."

 18564

Volání do zbraně: Jaké vybavení Ukrajina potřebuje?

30. 3. 2022

čas čtení 9 minut

  • Vzhledem k tomu, že na východě Evropy nadále zuří konflikt, který se rychle etabluje jako jedna z nejzuřivějších a nejnákladnějších válek moderní doby, objevuje se stále více důkazů o ohromujících ztrátách na obou stranách, napsali Joost Oliemans a Stijn Mitzer.

 18580

Ruské letectvo ztrácí nad Ukrajinou své nejlepší letouny

30. 3. 2022

čas čtení 6 minut

  • Suchoj Su-34 měl změnit ruské letectvo. Dvoumotorový, dvoumístný, nadzvukový stíhací bombardér – vysoce rozvinutá varianta stíhacího letounu Su-27 pro vybojování vzdušné nadvlády – sliboval, že zahájí novou éru špičkového a přesného bombardování, napsal David Axe.

 18470

Proxy válka na Ukrajině znamená "nejhorší" možný výsledek - až na všechny ostatní

30. 3. 2022

čas čtení 11 minut

  • "Nebudeme vést válku proti Rusku na Ukrajině," napsal na Twitteru začátkem tohoto měsíce americký prezident Joe Biden. Biden měl na mysli přímou vojenskou konfrontaci mezi Spojenými státy a Ruskem a v tomto ohledu dostál svému slovu. Ale v jiném ohledu jeho prohlášení zakrylo důležitou pravdu: Spojené státy a jejich evropští spojenci jsou již uprostřed plné proxy války s Ruskem, napsal Sam Winter-Levy.

 18299

Německá vláda má problém s Putinem

30. 3. 2022

čas čtení 9 minut

  • Tento týden před osmdesáti devíti lety němečtí sociální demokraté v Reichstagu odevzdali jediné hlasy proti diktátorskému uchvácení moci Adolfem Hitlerem, zmocňovacímu zákonu. Dnešní členové SPD tento okamžik často uvádějí jako nejpyšnější ve stošestačtyřicetileté historii své strany. S takovou vzpomínkou je ale na pozici současného kancléře SPD něco trapného. Olaf Scholz se nyní musí vyrovnat s desetiletími appeasementu SPD vůči diktátorovi v Moskvě, napsal Aaron Gasch Burnett.

 18590

Tisková zpráva:

Jak mluvit s dětmi o válce? Ukrajinsko-česká knížka jim ji pomůže pochopit

30. 3. 2022

čas čtení < 1 minuta

Milí čtenáři, po náročném pandemickém období vnáší do dětských životů další nejistotu válka. Připravujeme ukrajinsko-českou knížku, která jim ji pomůže pochopit a může sloužit i jako jazyková pomůcka. Na vydání knihy Válka, která změnila Rondo sbíráme podporu prostřednictvím crowdfundingového portálu Hithit: https://www.hithit.com/.../valka-ktera-zmenila-rondo… Veškerý zisk z kampaně a prodeje knihy umožní titul šířit do všech českých základních škol, ve kterých jsou a budou zřízeny ukrajinské třídy. Děkujeme.
 
Srdečně, Větrné mlýny

 18187

Tisková zpráva:

LGBTI+ jako “rukojmí“ Orbána během voleb. Amnesty svolává protest před maďarskou ambasádu

30. 3. 2022

čas čtení 3 minuty

  • Maďarský premiér Viktor Orbán spojil důležité nedělní parlamentní volby s anti-LGBTI+ referendem. Tím chce podle všeho přivést k volbám co největší množství svých voličů. Chystané referendum je jen další z řady kroků, zákonů a nařízení, kterými tamní vláda v posledních letech systematicky utlačuje a umlčuje LGBTI+ komunitu. Aktivisté proto ve středu 30. března od 17:30 před maďarskou ambasádou v Praze vyzvou k zneplatnění referenda a vyjádří diskriminovaným podporu a solidaritu.

 18420

Putinovi hackeři vidí do tajných informací maďarského ministerstva zahraničí, Orbánova vláda se jim už léta nedokáže bránit

30. 3. 2022

čas čtení 28 minut

  • Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov připnul 30. prosince 2021 v Moskvě svému maďarskému protějšku Péteru Szijjártóovi medaili přátelství. Ačkoli medaili předal Lavrov, udělil ji sám ruský prezident Vladimir Putin. Ne náhodou je medaile, která má podobu věnce z olivových ratolestí obklopujícího zeměkouli s nápisem v azbuce "Mír a přátelství" na rubu, nejvyšším ruským státním vyznamenáním, které lze udělit cizinci.

22151