Ukrajinské děti byly u Kyjeva používány jako "lidské štíty", tvrdí svědci

2. 4. 2022

čas čtení 7 minut
Ukrajinská armáda osvobodila od ruských jednotek celý kyjevský region, ale ustupující ruští vojáci za sebou zanechali katastrofu vražděných civilistů.

Děsivá svědectví vypovídají o tom, že ruští vojáci umisťují děti na tanky, aby chránily jejich vozidla při přesunu.

Ukrajina obvinila Rusko, že při přeskupování svých sil používá děti jako "lidské štíty". Objevují se první děsivé výpovědi svědků z nově osvobozeného města Buča u Kyjeva.

Kromě masového hrobu s téměř 300 lidmi, mrtvol ponechaných na ulici a popravených  civilistů  našlo ukrajinské ministerstvo obrany důkazy, že se ruské jednotky pokusily mrtvoly některých civilistů spálit.

Ukrajinský muslimský prapor "Krym" nalezl u Motyžynu v Kyjevské oblasti mrtvoly zastřelených civilistů. Je to rodina vesnické starostky Olhy Skuchenko, která byla unesena 23. března. Oficiální informace budou následovat.

Rusové střílejí civilisty poté, co jim svázali ruce za zády. Mrtvoly jsou po celé kyjevské oblasti, na ulicích, v automobilech, na dvorech domů. Masové hroby jsou plné neidentifikovaných mrtvol. Mnoho rodin se nikdy nedoví, co se stalo jejich příbuzným.
 Olha Suchenko, jeji syn, manžel a další civilisté byli nalezeni zavraždění teroristy Putinova režimu:



 


Ukrajinská generální prokuratura dává dohromady spis se svědectvími o tom, že Rusové při ústupu z okolí ukrajinského hlavního města a dalších míst využívají místní děti k tomu, aby se vyhnuli palbě.

Kočárky s nemluvňaty  byly údajně umístěny před tanky ve vesnici Nový Bykiv, poblíž obklíčeného města Černihiv, 160 km severně od Kyjeva.

Dále říkají svědci, že v řadě ohnisek konfliktu po celé zemi byly děti brány jako rukojmí, aby se zajistilo, že místní obyvatelé nepředají ukrajinským silám souřadnice pohybu nepřítele.

"Případy využívání dětí jako lidských štítů jsou zaznamenány v Sumské, Kyjevské, Černihovské a Záporožské oblasti [regionu]," uvedla ukrajinská ombudsmanka pro lidská práva Ljudmila Denisová.

Plukovník Oleksandr Motuzyanyk, mluvčí ukrajinského ministerstva obrany, uvedl, že případy vyšetřuje ukrajinská generální prokuratura. Uvedl, že: "Nepřátelé používají ukrajinské děti jako živý štít při přesunu svých konvojů, při přesunu svých vozidel.

"Ruští vojáci používali ukrajinské děti jako rukojmí, dávají je na svá nákladní auta. Dělají to, aby ochránili svá vozidla při přesunu.

"Byly zaznamenány případy brutálního chování vůči nezletilým, které zdokumentovaly ukrajinské i mezinárodní instituce, a rádi bychom zdůraznili, že informace v každém případě budou předány národním trestním soudům a okupanti budou postaveni před soud za každý vojenský a válečný zločin, kterého se dopustí."

Ukrajinský generální prokurátor uvedl, že od začátku invaze v únoru bylo zraněno nebo zabito nejméně 412 dětí, z toho 158 mrtvých.

Mrtví civilisté leží na silnici 20 km od města Kyjev. Pod přikrývkou je 4-5 nahých mrtvých žen, které se barbaři pokusili přímo u této silnici spálit.

Další vývoj událostí:

Svědci vypověděli britskému týdeníku Observer o  válečných zločinech proti civilistům v městě Buča, když město osvobodily ukrajinské síly. Podle jedné výpovědi byla 33letá matka a její dva synové, osmiletý a čtyřletý, zastřeleni vojáky v ruském obrněném vozidle spolu s 62letým mužem, když se snažili uprchnout ve dvou autech.

Mrtvoly  nejméně 20 mužů v civilním oblečení, z nichž jeden měl svázané ruce, byla nalezena  na ulici v Buči, když ruské síly v sobotu provedly podle kyjevských úřadů "rychlý ústup" z území kolem hlavního města.
Reklama

Ukrajinské síly obsadily asi 30 měst a vesnic v okolí Kyjeva, včetně Brovaru, klíčového města východně od Kyjeva. Prezident Volodymyr Zelenskij však uvedl, že ustupující vojáci vyvolávají "naprostou katastrofu", protože při ústupu zanechávají v domech miny a mrtvoly.

Papež František uvedl, že zvažuje návštěvu ukrajinského hlavního města Kyjeva, a poprvé nepřímo kritizoval ruského prezidenta Vladimira Putina kvůli invazi na Ukrajinu. "Mysleli jsme si, že invaze do jiných zemí, divoké pouliční boje a atomové hrozby jsou chmurnými vzpomínkami na vzdálenou minulost," řekl.

Ukrajinská vojenská rozvědka oznámila, že obyvatelé města Izium na východě Ukrajiny dali ruským vojákům z 3. motostřelecké divize Ruské federace otrávené koláče, které usmrtily dva lidi a 28 jich skončilo na jednotce intenzivní péče.

Litva se stala první zemí EU, která zakázala dovoz ruského plynu.

Vzhledem k tomu, že Rusko v sobotu pokračovalo ve stahování části svých pozemních sil z oblastí kolem hlavního města, Zelenského poradce Mychajlo Podoljak uvedl, že se nyní zdá, že Kreml ustupuje "rychle".

Podoljak však varoval, že se Kreml vrátil k plánu rozdělení země.

Řekl: "Po rychlém ústupu Rusů z Kyjeva a Černihova, a pokud analyzujeme všechny přesuny a soustředění okupačních vojsk, je jasné, že Rusko upřednostnilo jinou taktiku - přesunout se na východ/jih, ovládnout rozsáhlá okupovaná území (nejen v Doněcké a Luhanské oblasti) a získat tam silnou oporu. [Rusko] se tam bude snažit zakopat, postavit [do] protivzdušné obrany a tím prudce snížit ztráty své techniky a personálu."

Na východě a na jihu Ukrajiny se ukrajinské jednotky drží na své linii, přičemž obléhané město Mariupol čelí obnovené palbě a vyhlídky na evakuaci dalších obyvatel jsou  mizivé. Mezinárodní výbor Červeného kříže (MVČK) uvedl, že po neúspěchu mnoha pokusů o zorganizování humanitárních koridorů vysílá tým, který se pokusí uvězněným lidem pomoci.


Zdroj ZDE  

0
Vytisknout
9676

Diskuse

Obsah vydání | 5. 4. 2022