Ocitla se změna klimatu ve Střední Asii za bodem, z nějž není návratu?

24. 8. 2022

čas čtení 1 minuta
Před čtyřiceti lety zažívaly středoasijské země každé léto pouze dva nebo tři dny s teplotou 35 až 40 stupňů Celsia; nyní trpí 15 až 20. A Světová banka předpovídá, že samotný Turkmenistán do konce tohoto století zaznamená zvýšení průměrné teploty o více než pět stupňů Celsia, upozorňuje Roman Vakulčuk.

Pokud lidé nic neudělají, zahřívání regionu v důsledku změny klimatu bude mít pro region mnohem větší a negativnější důsledky, než jakýkoli jiný faktor.

Trend vede k degradaci půdy, nedostatku vody, energie, rychlé desertifikaci, kolapsu infrastruktury a zvýšenému výskytu některých nemocí, z nichž všechny ohrožují společnosti v regionu. Ale bohužel těmto problémům nevěnují vědecká komunita nebo vlády, již se věc týká, téměř žádnou pozornost.

Za posledních 30 let ani jeden panel na žádné z 1 305 akademických konferencí věnovaných Střední Asii neprobíral klimatické problémy a učinilo tak pouze 33 článků o z celkového počtu 13 488 článků v odborných časopisech o Střední Asii. Navíc donedávna vlády v regionu problémy ignorovaly nebo předpokládaly, že nejsou tak vážné.

Vlády v poslední době do jisté míry uznaly, že problémy jsou vážné, a dokonce že vyžadují spíše regionální přístup než přístup podle jednotlivých zemí, ale akademické komunity v regionu a v zahraničí zatím obecně nedokázaly udržet krok nebo přispět k řešení problémů.

Pokud to bude pokračovat, budoucnost Střední Asie může být ponurá ne kvůli islamistickému radikalismu, terorismu nebo demografii, ale kvůli klimatickým změnám – a situace se rychle blíží bodu, kdy nikdo nebude v pozici, aby zabránil všeobecné katastrofě.

Zdroj ruštině: ZDE

1
Vytisknout
4938

Diskuse

Obsah vydání | 26. 8. 2022