Ruská agrese na Ukrajině: Ukrajina se po invazi Ruska "znovuzrodila", říká Zelenskij

24. 8. 2022

čas čtení 7 minut
 

- Prezident Volodymyr Zelenskij ve středu v emotivním projevu u příležitosti 31 let nezávislosti Ukrajiny řekl, že Ukrajina se znovuzrodila, když ji Rusko napadlo, a znovu získá anektovaný Krym a okupované oblasti na východě země.

V nahraném projevu odvysílaném u příležitosti půlročního výročí ruské invaze z 24. února Zelenskij řekl, že Ukrajina už nevidí konec války v okamžiku, kdy nastane mír, ale až Kyjev skutečně zvítězí

Řekl:

"24. února ve čtyři hodiny ráno se na světě objevil nový národ. Nezrodil se, ale znovuzrodil se. Národ, který neplakal, nekřičel a nelekal se. Národ, který neutekl. Nevzdal se. A nezapomněl.

Čtyřiačtyřicetiletý vůdce přednesl projev ve své charakteristické bojové uniformě před ústředním kyjevským památníkem nezávislosti na  Sovětském svazu.

"Co pro nás znamená konec války? Zvykli jsme si říkat: mír. Teď říkáme: vítězství."




 
- Podle nové databáze investic z posledních let patří americké a britské finanční instituce k předním investorům do ruských projektů "uhlíkové bomby" v oblasti fosilních paliv.


Podle kampaně na Ukrajině musí tyto instituce tyto investice okamžitě ukončit, omezit tak financování ruské invaze na Ukrajinu a zabránit klimatickému kolapsu.

Uhlíkové bomby jsou projekty na těžbu fosilních paliv, u nichž vědci zjistili, že obsahují nejméně 1 miliardu tun CO2, což je trojnásobek ročních emisí Spojeného království. Horkým místem je Rusko, kde se nachází 40 uhlíkových bomb, z nichž 19 provozují nebo vyvíjejí ruské společnosti podporované zahraničními financemi. Jedná se o společnosti Gazprom, Novatek, Lukoil, ropnou společnost Rosněfť a Tatněfť.

- Ukrajina se připravuje na možné brutální údery v době, kdy si připomíná den nezávislosti a 31 let od konce sovětské vlády. Úřady zrušily oslavy v Kyjevě, protože činitelé  varují, že se Rusko chystá zaútočit na hlavní město. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij uvedl, že má od ukrajinských zpravodajských služeb a mezinárodních partnerů informace o zvýšené hrozbě, neboť USA se domnívají, že Rusko bude v příštích dnech útočit na civilní a vládní infrastrukturu. Ukrajinské ministerstvo obrany doporučilo Ukrajincům, aby byli obzvláště opatrní.

- Podle poradce ukrajinského prezidenta se mnoho civilistů snaží opustit Kyjev v obavách z ruského útoku. Alex Rodňanskij uvedl, že lidé mají obavy  že útok může ve středu zasáhnout centra rozhodování v ukrajinském hlavním městě. Rusko a Putinův režim "jsou opravdu posedlí daty a symboly, takže by bylo logické být ve střehu a být připraven na to, že na Den nezávislosti bude zaútočeno", řekl Andrij Jusov, šéf ředitelství rozvědky ministerstva.

- Zelenskij varoval Rusko před silnou ukrajinskou reakcí na případné útoky v den nezávislosti.
Ukrajinská rozvědka spolupracuje se zahraničními rozvědkami, řekl na úterní tiskové konferenci a varoval, že Rusko "dostane odpověď, silnou odpověď". Zelenskij rovněž uvedl, že Ukrajina nebude souhlasit s žádným návrhem na zmrazení současných frontových linií v konfliktu s Ruskem, aby se "uklidnila" Moskva, která nyní kontroluje asi 22 % Ukrajiny včetně Krymu.

- Zelenskij rovněž přislíbil návrat Krymu Ukrajině s tím, že se stane součástí EU spolu s celou Ukrajinou. "Krym vrátíme na Ukrajinu, protože je to naše území.  Rozhodneme o tom sami, bez konzultace s jakýmkoli jiným státem," řekl. "Všechno to začalo Krymem a Krymem to také skončí."


- Ukrajina není připravena na jednání s Ruskem o příměří, řekl Zelenskij. "Ve chvíli, kdy se nacházíme, nejsme připraveni na příměří. Vysvětlili jsme, že žádný Minsk-3, Minsk-5 ani Minsk-7 nebude. Nebudeme hrát tyto hry, tímto způsobem jsme ztratili část našich území... je to past," řekl na tiskové konferenci po summitu Krymské platformy v Kyjevě.

- Podle britských zpravodajských služeb ruská ofenzíva na Donbasu postupuje minimálně a její síly trpí nedostatkem munice, vozidel a personálu.

- Jaderný dozor OSN navštíví Ruskem okupovanou Záporožskou jadernou elektrárnu na Ukrajině "během několika příštích dnů, pokud budou probíhající jednání úspěšná", uvedl v úterním prohlášení.

- Ukrajinské zpravodajské ředitelstv uvádí, že se Rusko pokouší ostřelovat ukrajinskou jadernou elektrárnu v Záporoží, aby "zvedlo mračna radioaktivního prachu". V aktualizaci zveřejněné pozdě v noci na oficiálním kanálu agentury Telegram představitelé uvedli, že minometné útoky na okolí předměstí města Energodar mají za cíl zasáhnout úložiště jaderného odpadu  elektrárny.

- Spojené státy se chystají oznámit nový balík bezpečnostní pomoci pro Ukrajinu ve výši přibližně 3 miliard dolarů.  Z těchto peněz budou financovány kontrakty až na tři typy bezpilotních letounů a další zbraně, munice a vybavení, které se možná na bojišti objeví až za rok či dva, uvedli američtí představitelé pro agenturu Associated Press.

- Německo rovněž poskytne Ukrajině další vojenskou pomoc ve výši 500 milionů eur, z nichž většina je určena na dodávky v příštím roce, uvedl v úterý mluvčí vlády. Vybavení bude zahrnovat tři protiletadlové systémy IRIS-T, "asi tucet ozbrojených vyprošťovacích vozidel, 20 raketometů namontovaných na pick-upech ... přesnou munici a vybavení proti dronům," řekl mluvčí agentuře France-Presse.

- Norsko a Velká Británie spojily své síly, aby získaly norský mikrodron Black Hornet, který vyšlou na Ukrajinu. Balíček - v ceně až 90 milionů norských korun (asi 8 milionů liber) - zahrnuje jednotky Black Hornet, náhradní díly, dopravu a výcvik a bude financován z fondu vedeného Brity, do kterého Norsko přispělo 400 miliony norských korun, uvádí se v prohlášení norského ministerstva obrany vydaném ve středu.

- Ruské úřady údajně zadržely protikremelského politika Jevgenije Roizmana za to, že se vyslovil proti Putinově agresi  na Ukrajině
, informují ruská média. Roizman, bývalý starosta města Jekatěrinburg, je vyšetřován za "diskreditaci ruské armády", uvedla ruská státní tisková agentura Tass s odvoláním na jekatěrinburské bezpečnostní služby.

- Moldavsko je poslední evropskou zemí, která ve středu Ukrajině popřála vše dobré.

Prezidentka Maia Sanduová dnes ráno napsala na Twitteru: "Obdivujeme odvahu a vzdor ukrajinského lidu - obránců svého domova a bojovníků za svobodu, nezávislost a demokracii. Jste inspirací pro další generace. Stojíme při vás a přejeme vám mír a prosperitu."


Zdroj v angličtině ZDE

1
Vytisknout
6522

Diskuse

Obsah vydání | 30. 8. 2022