USA: Rostoucí náklady na investice Republikánů do Trumpa

31. 8. 2022

čas čtení 5 minut
Voliči Republikánské strany mohou být naštvaní na Bidenovo odpuštění studentského dluhu, ale hlavním problémem je politická smlouva, kterou uzavřeli jejich straničtí vůdci, napsal David Frum.

Republikánští vůdci a dárci najednou vydávají znepokojené hlasy ohledně svých politických šancí.

Před pěti měsíci se zdálo, že jejich strana v roce 2022 pravděpodobně obsadí Sněmovnu i Senát USA. Zdálo se, že Republikáni jsou připraveni upevnit svůj náskok před Demokraty v počtu guvernérů a ve státních zákonodárných sborech. Nejlepší ze všeho je, že se zdálo, že v tichosti odsunuli bývalého prezidenta Donalda Trumpa na vedlejší kolej.

Nyní vypadají jejich vyhlídky pochmurně. Ceny benzínu klesly. Nejvyšší soud zrušil Roe v. Wade a povzbudil voliče za práva na potrat, včetně některých nenáboženských, ale jinak konzervativních žen, které mohly volit Republikány. Jejich naděje v Senátu jsou zmařeny, protože Trump zasáhl v primárkách, aby nominoval spoustu neatraktivních kandidátů ve státech, které musí vyhrát. Politico ve středu zveřejnilo citace z velmi úzkostlivého konferenčního hovoru předsedkyně Republikánského národního výboru Ronny McDanielové s hlavními dárci. Malé dolarové dary kandidátům do Senátu náhle klesly, i když Demokratům fundraising prudce stoupá.

Nejhorší ze všeho je, že z pohledu republikánských vůdců vymáhání příkazu k domovní prohlídce v Mar-a-Lago shromáždilo kmenové Republikány na Trumpovu obranu. Prohlídka zvýšila jeho fundraising na 1 milion dolarů denně – a pomohla zvětšit jeho náskok před guvernérem Ronem DeSantisem v předpokládané primární soutěži v roce 2024. NBC informovala o průzkumu, který ukázal, že Trump před prohlídkou remizoval s DeSantisem na poli mnoha kandidátů. Po ní vedl Trump nad DeSantisem 52-20. Přestože republikánská základna Trumpa miluje, republikánští vůdci uznávají, že je poraženým ve všeobecných volbách. Trump v čele kandidátky v roce 2024 znamená potíže; dokonce i připomenutí, že Trump je v roce 2022 na svobodě, zpomaluje hlasování. To je důvod, proč republikánští vůdci prosili Trumpa, aby odložil jakékoli oznámení o kandidatuře v roce 2024 až po listopadovém hlasování.

Bidenův program úlevy studentským dluhům může jen přidat k temným vyhlídkám GOP. Jedním z největších problémů Demokratů v tomto volebním cyklu byl nedostatek nadšení mezi mladšími voliči. Začátkem tohoto roku jen asi 28 % voličů mladších 35 let vyjádřilo "vysoký zájem" o volby v roce 2022. To je stejné jako v roce 2014, kdy si Demokraté vedli špatně, a daleko za 39 %, která vyjádřila "vysoký zájem" v roce 2018, tedy v roce, kdy se Demokratům dařilo dobře. Nyní Biden přinesl velký příspěvek pro voliče s dluhy na vysokých školách. Pokud ho přijdou odměnit u voleb, poskytnou mu silnou hráz proti jakémukoli rudému přílivu.

Republikáni nejsou žádná neviňátka, pokud jde o předvolební kupování hlasů. Před volbami v roce 2020 prezident Trump téměř ztrojnásobil výplaty farmářským rodinám, aby vyvážil dopady obchodní války s Čínou, z 11,5 miliardy dolarů v roce 2017 na 32 miliard dolarů v roce 2020. Bidenův program oddlužení na vysokých školách je však mnohem větší než Trumpovo rozdávání farmářům, což v průběhu 10 let představuje nejméně 330 miliard dolarů a možná až 1 bilion dolarů.

Ponaučení pro republikánské vůdce a dárce je, že držet se Trumpa bude drahé. Sám Trump a protrumpovští kandidáti poškozují volební šance Republikánské strany. Trump ztratil prezidentský úřad v roce 2020. Protrumpovští kandidáti stáli Republikánskou stranu v roce 2021 zápas o udržení v Senátu USA. Více protrumpovských kandidátů se v roce 2022 výrazně propadá. Více klopýtnutí Republikánské strany znamená více peněz pro demokratické volební obvody.

Trump se v roce 2021 pokusil o jeden výstup z této nesnáze: Násilné odstranění své volební porážky. To nefungovalo.

Protrumpovští kandidáti ve státech zkusili jiné výstupy: Přepsání volebních pravidel ve svůj prospěch. To může fungovat na okrajích. Ale když se stane něco velkého – jako je zrušení zákona Roe v. Wade – marginální zisky nemusí stačit. Aby strana důsledně vyhrávala, potřebuje širokou koalici. Strana, která si neustále odcizuje velké množství voličů nominací extremistů, gaunerů a podivínů, je stranou, která abdikuje z vládnutí. Náklady na tuto abdikaci lze vyčíslit v dolarech a centech – jak je právě teď vypočítávají Republikáni. National Taxpayers Union Foundation odhaduje, že oddlužení studentů bude stát průměrného daňového poplatníka 2 000 dolarů.

To je jen jedna linie v nákladech na Trumpa pro Republikánskou stranu a její voliče. Budou přicházet další návrhy zákonů, dokud Republikáni nepřijmou fakt, že on a jeho frakce sami od sebe nezmizí. Pokud mu chtějí ukázat záda, budou ho muset chytit sami a vytlačit ho ze dveří vlastníma rukama. Pokud tak neučiní, měli by si jejich dárci v nadcházejících volebních cyklech zvyknout na větší zisky převážně demokratických volebních obvodů.

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
5077

Diskuse

Obsah vydání | 5. 9. 2022