V Rusku rapidně ubývá učitelů

31. 8. 2022

čas čtení 1 minuta
Odborníci z Ruské akademie ekonomiky a státních služeb tvrdí, že země letos na podzim čelí nedostatku až 250 000 učitelů, ale Sergej Kravcov, ministr odpovědný za základní a střední školství, popírá, že by existoval jakýkoli nedostatek nebo jakýkoli problém s personálem, upozorňuje Jelena Ryčková.

Rozdíl v názorech odráží rozdíly ve způsobu výpočtu počtu potřebných učitelů. Odborníci, kteří poukazují na masivní nedostatek, říkají, že učitelé by měli učit jen určitý počet žáků a pouze kurzy, pro které jsou vyškoleni.

Při použití těchto kritérií je číslo 250 000 zcela oprávněné. Ti, kteří říkají, že není nedostatek, poukazují na to, že na mnoha školách mohou učitelé učit a učí více žáků, než je norma, a často vyučují předměty, pro které nebyli vyškoleni v pedagogických ústavech, ale jsou zcela schopni je zvládnout. Říká se, že to vládě šetří peníze, ale vytváří dobré školy.

Problém je v tom, že popření problému úředníky zajišťuje, že se věci budou jen zhoršovat - a to brzy. Stále více učitelů opouští obor kvůli přepracovanosti, učitelské kádry stárnou a mnozí budou brzy odcházet do důchodu - a stále méně těch, kteří byli vyškoleni na učitele, nastupuje ve svém oboru.

Kravcovova předchůdkyně to před třemi lety přiznala, ale řekla, že nedostatek učitelů ve výši 250 000 v Rusku nastane až v roce 2029. Stalo se tak o sedm let dříve a základní a střední školství pravděpodobně v blízké budoucnosti selže kvůli protestům učitelů a hněvu mezi rodiči a dětmi.

Zdroj v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
4502

Diskuse

Obsah vydání | 5. 9. 2022