Ruský rozpočtový přebytek mizí, protože klesají příjmy z energetického exportu

14. 9. 2022

čas čtení 3 minuty
Ruský rozpočtový přebytek za rok 2022 se téměř vypařil poté, co prudký pokles exportu energie v srpnu vedl k měsíčnímu deficitu až 360 miliard rublů (5,9 miliardy dolarů). Srpnové údaje naznačují prudký pokles příjmů z vývozu ropy a plynu.

Rusko zaznamenalo v prvních sedmi měsících roku přebytek téměř 500 miliard rublů. Ale kumulativní součet minulý měsíc klesl na pouhých 137 miliard rublů, což naznačuje velký deficit v srpnu, který ekonomové připisují prudkému poklesu příjmů z ropy a plynu. Ruský přebytek za prvních šest měsíců roku dosáhl 1,37 bilionů rublů, když si vytvořilo válečný fond prostřednictvím prudce rostoucích cen energií.

Dodávky ruského plynu do Evropy poklesly na zhruba pětinu dodávek před invazí. Začátkem září Moskva prohlásila, že bude držet plynovod Nord Stream 1, který vede pod Baltským mořem do Německa, uzavřený na neurčito, pokud Západ nezruší sankce uvalené kvůli invazi Moskvy na Ukrajinu.

Prudké zhoršení ruských státních financí přichází v době, kdy je ruská armáda poražena na severovýchodě Ukrajiny v největším vojenském neúspěchu od březnové prohrané bitvy o hlavní město Kyjiv.

Příjmy z ropy a zemního plynu, které letos tvoří téměř polovinu dosavadních rozpočtových příjmů, se podle údajů za období leden až srpen meziročně snížily o 18 %.

EU také zakázala dovoz ruského uhlí. Zákaz EU na dovoz ruské ropy má vstoupit v platnost v prosinci.

Neropné a plynárenské příjmy také drasticky klesly, meziročně o 37 %, v lednu až srpnu, jak ukázala data.

Rusko zpočátku prokázalo odolnost při překonávání dopadu represivních opatření, včetně zmrazení poloviny svých devizových rezerv.

Ruský státní plynárenský monopol Gazprom ale začátkem tohoto měsíce uvedl, že produkce v prvních osmi měsících roku meziročně klesla o 15 %. Vývoz, který proudí převážně do Evropy, klesl o více než třetinu.

Tržby se pravděpodobně zhorší poté, co Rusko začátkem září pozastavilo Nord Stream 1, jeden z jeho hlavních plynovodů do Evropy.

Ruská ekonomika klesla v červenci 2022 o 4,3 % ve srovnání se stejným měsícem předchozího roku, podle tamního ministerstva hospodářství. Analytici ruské makléřské společnosti Aton očekávají, že se ekonomika v roce 2023 klesne o dalších 5 % kvůli klesající energetické produkci.

Ruská centrální banka ve zprávě o regionální ekonomice zveřejněné minulý týden vyjádřila opatrnost ohledně ekonomického výhledu a poznamenala, že export pravděpodobně klesne.

Centrální banka má v pátek rozhodnout o úrokových sazbách.

Tvůrci měnové politiky zvýšili sazby na rekordních 20 % a zavedli kapitálové kontroly, aby potlačili útok na rubl ve dnech, které následovaly po vypuknutí války. Výpůjční náklady se od té doby postupně snižovaly a nyní dosahují 8 %.

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
4467

Diskuse

Obsah vydání | 20. 9. 2022