Génius, který vymyslel systém valorizace důchodů v ČR

3. 11. 2022

čas čtení 1 minuta
Musím říct, že systém valorizací českých důchodů vymýšlel v roce 2011 opravdu hodně velký génius, píše ekonom Filip Pertold.

Už jsme si řekli, že mimořádné valorizace zvyšují jen procentní výměry, takže nízké důchody ostrouhají. Fajn. Pak díky tomu, že mimořádně vysoké valorizace jsou i pro předčasné důchody, tak letos o něj požádají prakticky všichni, kdo na něj mají nárok, a krásně to vyluxuje trh práce a bude to mít velké fiskální dopady.

 
Tím to ale nekončí. Systém valorizací bere v potaz růst reálné mzdy nikoliv za nějak definovaný rok, ale za období od poslední valorizace, která brala v potaz reálné mzdy. .

Co to znamená?

Znamená to, že se nepřihlíží k ročním změnám, ale ke kumulativním změnám mezd a inflace od období pro poslední valorizaci, která brala v potaz růst reálných mezd.

Pokud změna reálných mezd za období 2021 až 22 bude negativní, nebere se v potaz, a v dalším období se počítá 21 až 23, potom 21 až 24, dokud nebude pozitivní. (Ignoruje se meziroční změna mezi 22 - 23,23-24).

Takže lidé, kteří vstoupí příští rok do důchodu, tak nejenže budou mít nižší důchody než stejní lidé, kteří vstoupili letos. Oni si navíc nesáhnou na valorizaci, která bere v potaz růst reálných mezd, velmi dlouho.

Všechny důchody se budou řadu let valorizovat jen podle inflace, dokud kumulativní změna nominální mzdy od roku 2021 nepřesáhne kumulativní změnu inflace.

Fascinující....kdo to v roce 2011 vymyslel a schválil byl velký machr. Naše důchody spíše připomínají loterii než sociální pojištění.

1
Vytisknout
6743

Diskuse

Obsah vydání | 8. 11. 2022