Rusko zřejmě vyhrožuje svým ustupujícím vojákům, že je zastřelí

4. 11. 2022

čas čtení 10 minut
 
- Kvůli nízké morálce a neochotě bojovat začaly ruské síly pravděpodobně nasazovat jednotky, které hrozí zastřelením vlastních ustupujících vojáků, sděluje britské ministerstvo obrany.

Zpravodajská zpráva zveřejněná v pátek brzy ráno popisuje tyto nově mobilizované ruské jednotky jako "bariérové jednotky" nebo "blokační jednotky" používané k nucení ruských vojáků, aby dál bojovali proti Ukrajině. Ve zprávě se píše: "V poslední době ruští generálové pravděpodobně chtěli, aby jejich velitelé použili zbraně proti dezertérům, včetně možného povolení střelby k usmrcení takových dezertérů po vyslovení varování. Generálové také pravděpodobně chtěli udržovat obranné pozice až do smrti. Taktika střílení dezertérů pravděpodobně svědčí o nízké kvalitě, nízké morálce a nedisciplinovanosti ruských sil."

 - Výměna válečných zajatců:



 
Oleksandr Staruch, ukrajinský gubernátor Záporoží, napsal, že včera večer ruské rakety S-300 zasáhly obydlené oblasti.

"V důsledku dopadu jedné z raket," dodal, "bylo na otevřeném prostranství poškozeno plynové potrubí, vypukl požár, který uhasili naši záchranáři."

Neoznámil žádné oběti incidentu. Záporoží je jedním z regionů okupované Ukrajiny, který údajně Rusko anektovalo.
 
- Dmytro Žyvytskyi, gubernátor Sumské oblasti, oznámil, že v jeho regionu, který se nachází na severovýchodě Ukrajiny a hraničí s Charkovem a Ruskem, nebyl přes noc nikdo zraněn
. V  důsledku nočního ostřelování došlo k určitým škodám na zemědělské půdě a budovách.

 
- Oleh Synyehubov, charkovský gubernátor, uvedl, že ve čtvrtek  v Izjumu vybuchla mina a se středně těžkými zraněními byl hospitalizován 69letý muž. Ve zprávě na Telegramu uvedl, že za poslední den ukrajinské síly v regionu zneškodnily "471 výbušných objektů".

Syněhubov rovněž uvedl, že v jeho regionu došlo v noci k úderům, ale že nejsou hlášeny žádné oběti.


- Podle ukrajinské armády bylo v noci na pátek sestřeleno devět bezpilotních letounů Šahed-136 íránské výroby.


- Zelenskij přivítal zjištění jaderného dozorčího orgánu OSN


Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij ve svém posledním národním projevu uvítal závěry jaderného dozorčího orgánu OSN a označil je za "zcela zřejmé".

"Pozvali jsme MAAE ke kontrole, dali jsme jí plnou svobodu působení v příslušných zařízeních a máme jasné a nezvratné důkazy, že na Ukrajině nikdo nevytvořil ani nevytváří žádnou špinavou bombu," řekl.

"Jediné, co je nyní v našem regionu špinavé, jsou hlavy těch v Moskvě, kteří se bohužel zmocnili kontroly nad ruským státem a terorizují Ukrajinu a celý svět."

- Jaderný dozor OSN nezjistil žádné známky výroby "špinavé bomby" na Ukrajině


Jaderný dozor OSN potvrdil, že po inspekci tří míst na žádost Ukrajiny v reakci na ruská obvinění, že se pracuje na "špinavé bombě", nenašel žádné známky neohlášené jaderné činnosti.

Moskva obvinila Ukrajinu z plánování použití takové bomby - konvenčního výbušného zařízení s příměsí radioaktivního materiálu - a uvedla, že se na přípravách podílely ústavy spojené s jaderným průmyslem, aniž by předložila důkazy. Ukrajinská vláda toto obvinění odmítá.

V prohlášení, které bylo zveřejněno ve čtvrtek pozdě večer, Mezinárodní agentura pro atomovou energii se sídlem ve Vídni uvedla:

"V uplynulých dnech mohli inspektoři provést všechny činnosti, které MAAE plánovala, a byl jim umožněn neomezený přístup na místa.

    Na základě vyhodnocení dosavadních výsledků a informací poskytnutých Ukrajinou agentura nezjistila žádné náznaky neohlášených jaderných aktivit a materiálů v daných lokalitách."

- Starosta Kyjeva Vitalij Kličko uvedl, že 450 000 obyvatel ukrajinského hlavního města je v pátekráno bez elektřiny.

"Je to jedenapůlkrát více než v předchozích dnech," uvedl v aktualizaci na Telegramu a dodal, že energetická soustava je přetížená.

"Šetřete elektřinou, jak jen to jde," dodal.

- Bez proudu je 4,5 milionu Ukrajinců, říká Zelenskij.

Ruské útoky v posledních několika týdnech na ukrajinské dodávky energie a vody tvrdě zasáhly civilisty s blížící se zimou.

Od čtvrtečního večera bylo 4,5 milionu Ukrajinců v hlavním městě Kyjevě a dalších 10 regionech dočasně bez proudu, což jsou nejnovější výpadky způsobené ruskými útoky, uvedl prezident Volodymyr Zelenskij ve videoposelství.

Ruské útoky na ukrajinský energetický sektor a energetická zařízení "neustávají ani na jeden den", řekl Zelenskij.


"K poškození energetických zařízení dochází v různých oblastech po celé zemi - jedná se o objem výroby elektřiny  pro miliony lidí.

Jen k dnešnímu večeru bylo v rámci nouzových a stabilizačních plánů dočasně odpojeno od spotřeby asi 4,5 milionu spotřebitelů."

 
- Ve čtvrtek bylo v rámci výměny válečných zajatců z ruského zajetí propuštěno dalších 107 příslušníků ukrajinských vojenských služeb.

"Mnoho z nich bylo zraněno, a to velmi vážně," uvedl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij ve svém posledním národním projevu.

 
- Ukrajina se obává, že Rusko předstíráním stažení v Chersonu nastražilo past

V ukrajinské jižní Chersonské oblasti prohlásil Ruskem dosazený okupační úředník, že Moskva pravděpodobně stáhne své vojáky ze západního břehu Dněpru, což signalizuje obrovský ústup, který, pokud se potvrdí, bude znamenat zásadní zlom ve válce.

"S největší pravděpodobností naše jednotky, naši vojáci, odejdou na levý [východní] břeh," řekl Kirill Stremousov, Ruskem dosazený zástupce civilního správce Chersonské oblasti, v rozhovoru pro prokremelské internetové médium Solovjov Live.

Rusko dříve popíralo, že by se jeho síly plánovaly z oblasti stáhnout.

Ukrajina uvedla, že se obává, že by Moskva mohla předstíraným stažením z Chersonské oblasti nastražit past. Tvrdí, že její síly v oblasti stále bojují.

Natalia Humeniuková, mluvčí jižního vojenského velení Ukrajiny, uvedla, že by se mohlo jednat o ruskou past.

    Mohlo by jít o projev určité provokace, aby se vytvořil dojem, že osady jsou opuštěné, že je bezpečné do nich vstoupit, zatímco se Rusoé připravují na pouliční boje," uvedla v televizním komentáři.

    Pokračujeme v bojích, a to i ve směru na Cherson, přestože se nás nepřítel snaží přesvědčit, že osady opouští, a vytváří efekt úplné evakuace."

 - Ukrajinské síly mohou znovu dobýt Cherson, míní americký ministr obrany


Americký ministr obrany Lloyd Austin prohlásil, že věří, že ukrajinské síly jsou schopny znovu dobýt Cherson, a označil jejich práci za "metodickou" a "efektivní".

Austin to uvedl na čtvrteční konferenci s jihokorejským ministrem obrany Lee Jong-supem:

"Pokud jde o otázku, zda jsou Ukrajinci schopni dobýt zbývající území na západní straně Dněpru v Chersonu, rozhodně věřím, že jsou toho schopni. A co je nejdůležitější, Ukrajinci věří, že jsou toho schopni.

    Viděli jsme, jak se velmi metodicky, ale účinně snaží získat zpět své výsostné území. Myslím, že uvidíte, jak budou pokračovat v tlaku, dokud nezajistí území na západní straně řeky. Takže abych odpověděl na vaši otázku, myslím si, že na to mají."

Západní představitel, který s agenturou Reuters hovořil pod podmínkou zachování anonymity, uvedl, že někteří ruští vojenští velitelé se přesunuli za řeku na východ.

    Zhodnotili bychom, že v Chersonu je pravděpodobné, že většina velitelských stupňů se nyní stáhla za řeku na východ, a zanechala tak dosti demoralizované vojáky a často v některých případech i bez velitelů, aby čelili Ukrajincům na druhé straně," řekl úředník.

 - Ukrajina označila nucené přemístění svých občanů v Chersonské a Záporožské oblasti za "deportace" a "válečné zločiny".
Ruské úřady v Chersonu přemisťují civilisty a tvrdí, že je to kvůli jejich bezpečnosti, protože se k nim blíží ukrajinské síly. Ruské úřady uvedly, že přesouvají 70 000 civilistů z levého břehu, kteří mají být "dočasně přesídleni do hloubi Chersonské oblasti, jakož i do jiných regionů Ruské federace", s odvoláním na "možné poškození hráze Kachovské vodní elektrárny".

- Záporožská jaderná elektrárna na jihu Ukrajiny byla opět odpojena od rozvodné sítě poté, co ruské ostřelování poškodilo zbývající vedení vysokého napětí a zůstaly jí jen dieselové generátory,
uvedla ukrajinská jaderná společnost Energoatom. Elektrárna, která je v ruských rukou, ale obsluhují ji ukrajinští pracovníci, má zásobu paliva na 15 dní, aby mohla pohánět generátory, uvedl Energoatom.
 
- Ruský prezident Vladimir Putin nařídil jednorázovou výplatu 195 000 rublů pro smluvní vojáky a ty, kteří byli mobilizováni do bojů na Ukrajině, uvedl ve čtvrtek Kreml. Minulý týden Moskva uvedla, že "částečná mobilizace" 300 000 záložníků byla ukončena, ale připustila, že se vyskytly problémy

- Volodymyr Zelenskij potvrdil, že se nezúčastní summitu G20, který se bude konat za dva týdny na Bali, pokud se konference zúčastní Vladimir Putin a Ruská federace
.

- Zástupci amerického velvyslanectví v Rusku ve čtvrtek navštívili uvězněnou basketbalovou hvězdu Brittney Grinerovou. Bílý dům uvedl, že úředníci pokračují v práci na nabídce výměny vězňů s Ruskem za propuštění Grinerové - neupřesnil však, co to znamená a jak brzy by k tomu mohlo dojít. 

Zdroj v angličtině ZDE

1
Vytisknout
4948

Diskuse

Obsah vydání | 8. 11. 2022