Více než 70 000 zaměstnanců britských univerzit stávkuje kvůli platům a důchodům

24. 11. 2022

čas čtení 3 minuty
 
Stávkuje se  na 150 britských  univerzitách. Stávky se účastní univerzitní učitelé, knihovníci i výzkumní pracovníci 

Stávky jsou - pro Čechy - varováním, co se stane s vysokými školami, když zavedete školné. Výuka a výzkum se stanou podružnými a univerzity se stanou mlýnky na peníze pro vysoké manažery

Až 2,5 milionu studentů čelí ode dneška  přerušení výuky, protože desetitisíce zaměstnanců univerzit ve čtvrtek zahajují protestní akci, která je označována za největší stávku v historii britského vysokého školství.

Více než 70 000 zaměstnanců, včetně profesorů, knihovníků a výzkumných pracovníků, se má zúčastnit první ze tří dnů stávky za platy, pracovní podmínky a důchody.

Odborový svaz univerzit a vysokých škol (UCU) sděluje, že stávka, která se uskuteční také v pátek a ve středu příští týden, zastaví celý sektor.

 

Administrativní pracovníci, uklízeči, pracovníci ostrahy a stravovacích služeb, kteří jsou členy odborového svazu Unison, se rovněž chystají na protestní akci kvůli platům na 19 univerzitách.

"Zaměstnanci jsou přepracovaní, ale bojují a univerzity nyní utichnou," uvedla generální tajemnice odborového svazu vysokoškolských učitelů UCU Jo Gradyová, která varovala před "ještě většími akcemi" v novém roce, pokud zaměstnavatelé nezformulují lepší nabídku.

"Rektoři si za to mohou jen sami. Jejich žalostné vedení vedlo k největšímu hlasování o stávce v historii našeho sektoru. Studenti stojí na straně zaměstnanců, protože vědí, že takhle to dál nejde," řekla.

Mezi požadavky UCU patří zvýšení platů s ohledem na krizi životních nákladů po letošním zvýšení univerzitních platů jen o 3 % v době, kdy je inflace v Británii vyšší než 10 procent,  a ukončení nepermanentního zaměstnávání mnoha univerzitních pracovníků. V oblasti staarobních  důchodů chce UCU, aby zaměstnavatelé zrušili škrty zavedené v letošním roce, které podle odborového svazu povedou k tomu, že průměrný člen přijde o přibližně 35 % svého budoucího příjmu v důchodu.

Robert Halfon, konzervativní ministr pro dovednosti, učňovskou přípravu a vysokoškolské vzdělávání, prohlásil, že je "obrovským zklamáním", že studenti, kteří již trpěli během pandemie, budou čelit dalšímu narušení výuky kvůli protestním akcím.

"Naléhavě žádám všechny strany, aby spolupracovaly, aby studenti netrpěli dalšími ztrátami ve studiu, a vyzývám všechny studenty, kteří se obávají dopadu stávek na své vzdělávání, aby o tom informovali svou univerzitu," řekl.

Viceprezidentka Národního svazu studentů pro vysokoškolské vzdělávání Chloe Fieldová uvedla, že studenti podporují své vyučující. "Vždy jsme jasně říkali, že pracovní podmínky zaměstnanců jsou podmínkami pro studium studentů, a již více než deset let je obojí předmětem útoků ze strany univerzitních manažerů, kteří upřednostňují zisky před vzděláváním."

Kampaň UCU následuje po sérii stávek, které se omezily na menší skupiny univerzit. Jedná se o poslední z vlny stupňujících se stávkových akcí, které se tuto zimu konají po celé Velké Británii, včetně akce desítek tisíc učitelů ve Skotsku, kteří mají rovněž stávkovat ve čtvrtek, přičemž další termíny jsou plánovány na příští rok. V Británii také stávkují železničáři, stávkovali právníci, budou stávkovat zdravotní sestry a další obory.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

2
Vytisknout
4446

Diskuse

Obsah vydání | 29. 11. 2022