Ruská vláda likviduje moskevský Helsinský výbor

23. 12. 2022

čas čtení 1 minuta
Až budou budoucí historikové zkoumat historii posledního století ruského života, zůstane jim na výběr z mnoha událostí, když budou sledovat trajektorii naděje na lepší budoucnost od pozdní Brežněvovy éry až po Putinova léta. Ale snad žádná instituce nezachytí začátek a konec této éry lépe než moskevský Helsinský výbor.

Začalo to v roce 1976 jako snaha hrstky disidentů přinutit sovětskou vládu, aby dostála svým závazkům k lidským právům, jak jsou zakotveny v Helsinském závěrečném aktu z roku 1975. A nyní to končí, když ruské ministerstvo spravedlnosti vyzvalo soud, aby skupinu zrušil.

Tento poslední krok, zprofanování dokonce i ruské spravedlnosti, ničí organizaci, která začala s takovým optimismem prosazovat, že by obyvatelé Sovětského svazu mohli žít podle principů všeobecných lidských práv a že by mohli svými vlastními vytrvalými činy přimět Moskvu, aby se řídila. podle těch zásad.

Moskevský Helsinský výbor dosáhl mnohého, ale ne všech svých cílů. A nyní jej ničí Kreml, který nevěří v lidská práva ani integraci Ruska do širšího mezinárodního společenství, ale místo toho chce dokončit zvrat v pokroku, který Helsinský výbor tolik prosazoval.

Jedním z nejvýznamnějších účastníků moskevské Helsinské skupiny byla zesnulá Ljudmila Alexejevová. Napsala knihu o prvních letech tohoto úsilí, Sovětský disent (1987). Lze jen doufat, že někdy v budoucnu převezmou štafetu Helsinského výboru jiní a že se objeví nástupci jejího hnutí i této knihy.

Zdroj v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
4714

Diskuse

Obsah vydání | 27. 12. 2022