Ruská agrese na Ukrajině: Moskva obviňuje USA z vedení zástupné války, ruská letadlová loď "hoří"

22. 12. 2022

čas čtení 8 minut
 
Moskva tvrdí, že podpora, kterou oznámil Joe Biden během návštěvy Volodymyra Zelenského ve Washingtonu, je důkazem nepřímé války USA s Ruskem



- Jediná ruská letadlová loď začala hořet

Na jediné ruské letadlové lodi ve čtrvtek  vypukl požár, informovala ruská státní média.

Vlajkovou loď ruského námořnictva Admirál Kuzněcov postihl "menší" požár, když kotvila v loděnici Zvjozdočka v arktickém přístavu Murmansk, který se nachází na dalekém severozápadě Ruska, informovaly ruské státní tiskové agentury Tass a Ria Novosti.

Alexej Rachmanov, šéf státní společnosti United Shipbuilding Corporation (USC), která dohlíží na přestavbu letadlové lodi, uvedl, že požár byl rychle uhašen a nevyžádal si žádné oběti.

Agentura Tass citovala zdroj ze záchranné služby, podle něhož bylo evakuováno 20 osob.

Admirál Kuzněcov je od roku 2018 mimo provoz a v suchém doku kvůli opravám. Rachmanov v červnu ruským médiím řekl, že očekává návrat 43 000 tun vážící a 1 000 stop dlouhé válečné lodi do služby na začátku roku 2024.

 
- Zelenskij se na cestě z USA setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij se při návratu z USA na Ukrajinu setkal se svým polským protějškem Andrzejem Dudou.

Zelenskij zveřejnil fotografii ze setkání na svém Telegramu a uvedl, že dvojice "shrnula rok, který přinesl historické výzvy kvůli totální válce".

Dodal: "Projednali jsme také strategické plány do budoucna, bilaterální vztahy a interakce na mezinárodní úrovni v roce 2023."

Dvojice hovořila "dlouho, téměř dvě hodiny", uvedl pro agenturu Reuters asistent prezidenta Andrzeje Dudy.



- Ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov uvedl, že v telefonickém rozhovoru hovořil se svým americkým protějškem Lloydem Austinem a je vděčný za vojenskou pomoc Ukrajině ve výši 1,85 miliardy dolarů, kterou včera oznámila Bidenova administrativa.

Od únorové invaze Rusů již USA poskytly Ukrajině vojenskou pomoc ve výši 22 miliard dolarů. Ve středu Bílý dům oznámil další pomoc ve výši 1,85 miliardy dolarů, včetně poprvé poskytnutých raket protivzdušné obrany Patriot na ochranu ukrajinské infrastruktury, která byla ochromena ruskými útoky.

Ukrajinská armáda se naučí systémy protivzdušné obrany Patriot ovládat, napsal Reznikov na Twitteru.



- Šéf jaderného dozorčího orgánu OSN Rafael Grossi se setkal s představiteli ruské armády a státní společnosti pro atomovou energii Rosatom, aby projednali vytvoření bezpečné zóny kolem ukrajinské jaderné elektrárny Záporoží, kterou kontroluje Rusko.

Grossi, šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii, prohlásil, že po "dalším kole nezbytných diskusí" je zapotřebí dalších jednání.

Na Twitteru uvedl, že je klíčové, aby se "zóna zaměřila výhradně na prevenci jaderné havárie", a dodal:

"Pokračuji v úsilí o dosažení tohoto cíle s pocitem nejvyšší naléhavosti."

- Statisíce ukrajinských dětí byly násilně deportovány do Ruska, uvádí kyjevský ombudsman

Ukrajinský ombudsman Dmytro Lubinec řekl, že počet dětí, které byly "násilně deportovány" do Ruska, může jít do statisíců.

Úřady zjistily totožnost více než 13 000 dětí deportovaných do Ruska, uvedl v televizi zmocněnec ukrajinského parlamentu pro lidská práva.

Dodal, že vyšetřovatelé odhalili v nedávno osvobozeném Chersonu celu v "mučírně", kde byly děti údajně zadržovány a týrány. Dodal, že: "Po osvobození oblastí Chersonské oblasti jsem osobně navštívil město Cherson a viděli jsme tam mučírnu, kde podle svědectví lidí, kteří tam byli drženi, byla samostatná cela pro děti. Tak se tomu říkalo: "dětský pokoj". Nijak se nelišila od ostatních cel, byla ve velmi chladném a vlhkém sklepě."

- Summit EU-Ukrajina se uskuteční 3. února


Předseda Evropské rady Charles Michel a šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová uspořádají podle mluvčího EU začátkem příštího roku summit s prezidentem Volodymyrem Zelenským.

Summit se bude konat 3. února, místo jeho konání však zatím nebylo určeno.

Tématem summitu EU-Ukrajina bude pravděpodobně to, jak může blok nadále podporovat Ukrajinu v boji proti Rusku, uvedli představitelé.

Komise a Rada vedoucích představitelů EU rovněž posoudí cestu Ukrajiny ke členství v EU.

- Kreml uvedl, že americké dodávky raketových systémů Patriot na Ukrajinu, oznámené během středeční návštěvy ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského ve Washingtonu, nepřispějí k urovnání konfliktu mezi Moskvou a Kyjevem a nezabrání Rusku v dosažení jeho cílů.
Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v telefonátu s novináři uvedl, že během Zelenského návštěvy nebyly zaznamenány žádné známky připravenosti k mírovým rozhovorům, což je důkazem toho, že USA vedou s Ruskem zástupnou válku "do posledního Ukrajince".

- V projevu k americkému Kongresu, který pronesl 12 dní předtím, než republikáni převezmou vládu nad Sněmovnou reprezentantů, Zelenskij - který byl v USA na své první zahraniční návštěvě od ruské invaze na Ukrajinu před 300 dny - zdůraznil, že americká pomoc pomůže Ukrajině dosáhnout vítězství, díky němuž bude svět bezpečnější. Na úvod prohlásil, že USA, Evropa a Ukrajina společně "porazily Rusko v boji o myšlení světa".

- Zelenskij také otevřeně řekl, že chce více pomoci, a uvedl, že je sice vděčný za dosavadní závazky, ale že to nestačí. Vyzval také USA, aby na Rusko uvalily další sankce a postavily před soud osoby, které za válkou stojí. Opakovaně použil slova bipartitní a nejméně jednou bikamerální a snažil se ujistit republikánské i demokratické zákonodárce, že pomoc Ukrajině má smysl a že USA jsou odpovědným správcem pomoci.

-  Při středečním ostřelování východního města Doněck ukrajinskými silami byl zraněn bývalý ruský vicepremiér a promoskevský úředník,
uvedly ruské tiskové agentury. Doněck, kontrolovaný promoskevskými jednotkami, se nachází v průmyslovém regionu Donbas, který je centrem nedávných tvrdých bojů mezi Ruskem a Ukrajinou.

- Běloruský prezident Alexandr Lukašenko prohlásil, že nedávné vojenské manévry nebyly namířeny proti Ukrajině, a odmítl "konspirační teorie" o nasazení běloruských ozbrojených sil u hranic. V projevu na konferenci vojenských představitelů u příležitosti ukončení rychlých vojenských inspekcí, která se konala tento měsíc, Lukašenko rovněž uvedl, že nemůže vyloučit "agresi" proti Bělorusku ze strany blíže nespecifikovaných "sousedů".

-  Ruský prezident Vladimir Putin se zavázal, že své armádě poskytne vše, o co požádá, a slíbil, že vláda nebude finančně omezena, pokud jde o vybavení a techniku. V projevu v Moskvě po setkání s nejvyššími ruskými vojenskými představiteli Putin uvedl, že pro armádu neexistují žádná "finanční omezení".

    Putin také přiznal, že povolání 300 000 záložníků, které nařídil v září, neproběhlo hladce, což je poslední z řady nedávných výroků, v nichž přiznal problémy, kterým jeho armáda čelí. "Provedená částečná mobilizace odhalila určité problémy, jak všichni dobře vědí, které by měly být urychleně řešeny," řekl.

- OSN vyčlení dalších 20 milionů dolarů z ukrajinského humanitárního fondu na podporu více než 300 organizací občanské společnosti a dobrovolnických skupin. "Tyto skupiny byly vždy páteří humanitární pomoci na Ukrajině a ještě více od začátku války na konci února," uvedla Denise Brownová, humanitární koordinátorka OSN pro Ukrajinu.


-  Americký Senát ve středu drtivou většinou hlasů 93:2 potvrdil jmenování Lynne M. Tracyové novou velvyslankyní USA v Rusku. Tracyová, kariérní diplomatka v americké zahraniční službě, "bude mít za úkol postavit se (Vladimiru) Putinovi", citovala agentura Associated Press vůdce senátní většiny Chucka Schumera.

Zdroj v angličtině ZDE

1
Vytisknout
4425

Diskuse

Obsah vydání | 27. 12. 2022