Ruský etnograf: V roce 2023 "se území Kazachstánu může stát součástí ruského světa"

23. 12. 2022

čas čtení 1 minuta
Portál Svobodnaja Pressa provedl průzkum mezi několika ruskými experty ohledně úsilí o oživení impéria s centrem v Moskvě. Nezávislý ruský etnograf Jevgenij Nikolajev tvrdí, že nový státní útvar se objeví již příští rok. Na rozdíl od SSSR se prý bude zakládat na silném ruském státě a bude "pravým svazem" skládajícím se z území, jejichž lidé podporují Rusko jako takové.

Mezi oblasti, která navrhuje zahrnout, patří odtržené Podněstří, Náhorní Karabach, Jižní Osetie a Abcházie a také části dalších zemí, včetně severních částí Kazachstánu. "Bude to vícevrstvé impérium," říká Nikolajev, založené na ekonomické unii a skutečné politické neutralitě.

Na jednu stranu je podobný projekt čistě aspirační, protože existuje jen málo známek toho, že by i zmíněná místa měla zájem stát se součástí říše ovládané Ruskem. Ale na druhou stranu jde o příznak toho, že i mezi věrnými Kremlu se plány do budoucna omezily v důsledku ruských porážek na Ukrajině.

Nyní tedy ani imperiální radikálové jako Nikolajev nehovoří o obnovení státu s hranicemi SSSR, ale pouze o takovém, který bude schopen do svých řad zahrnout entity, jež se odtrhly od jiných zemí nebo části stávajících států a které mají velké etnické ruské populace.

Zdroj v ruštině: ZDE

K tomu: Poučení pro Rusy

0
Vytisknout
4150

Diskuse

Obsah vydání | 27. 12. 2022