Kreml: Po Zelenského cestě do Washingtonu "není šance na mír"

23. 12. 2022

čas čtení 1 minuta
Během Zelenského návštěvy USA schválily dodávku pokročilých raketových systémů Patriot na Ukrajinu.

Kreml uvedl, že ze středeční cesty ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského do Washingtonu nepřinese nic dobrého a že Rusko nevidí žádnou šanci na mírová jednání s Kyjivem.

V rozhovoru s novináři mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov řekl, že pokračující dodávky západních zbraní Ukrajině povedou k "prohloubení" konfliktu - což by se mohlo obrátit proti Kyjivu, varoval.

"Dodávky zbraní pokračují a sortiment dodávaných zbraní se rozšiřuje. To vše samozřejmě vede k vyostření konfliktu. To pro Ukrajinu nevěstí nic dobrého," řekl Peskov.

Zelenskyj se ve středu setkal s americkým prezidentem Joem Bidenem a lídry Kongresu na své první zahraniční cestě od doby, kdy Moskva 24. února vyslala do jeho země desítky tisíc vojáků.

Na otázku, zda má Moskva nějaká očekávání, že by ze Zelenského cesty mohlo vzejít něco pozitivního, Peskov odpověděl: "Ne."

Během jeho návštěvy Spojené státy také schválily dodávku pokročilých raketových systémů Patriot na Ukrajinu jako součást nejnovějšího multimiliardového balíčku vojenské podpory pro Kyjiv.

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
4194

Diskuse

Obsah vydání | 27. 12. 2022