Bolsonaro na videu na rozloučenou přiznává porážku a prchá do USA

30. 12. 2022 / Fabiano Golgo

čas čtení 2 minuty

Poté, co se od prohraných voleb s Luizem Ináciem da Silvou, známým jako Lula, odmlčel, překvapil křesťanský fundamentalista a autokratický prezident Jair Bolsonaro vystoupením v živém vysílání na Facebooku, v němž se loučil s Brazílií.

 
V rámci zjevné dohody za zavřenými dveřmi se Bolsonaro nechal slyšet, že pokud konečně veřejně přijme svou porážku, Nejvyšší soud nebude blokovat jeho odlet do Miami. Senátor Randolfe Rodrigues požádal Nejvyšší soud, aby mu nedovolil opustit zemi, protože byl Bolsonaro včera oficiálně obviněn z trestného činu, kteerý spáchal tím,  že obyvatelstvu sdělil, že vakcína proti covidu-19 může přenést virus HIV na osobu, která se nechala očkovat. Očekává se, že bude obviněn z dalších nejméně 8 trestných činů. Dohoda spočívala i v tom, že odsoudí teroristické pokusy, které se někteří jeho stoupenci pokusili spáchat v minulých dnech, včetně bomby nastražené u kamionu s palivem pro letadlo na letišti v brazilském hlavním městě Brasília. 

Bolsonaro v improvizovaném videu zamýšlený bombový útok odsoudil. Neřekl jasně a všemi slovy, že volby prohrál, ale řekl, lapaje po dechu a koktaje, říci, že "Brazílie s novým prezidentem po 1. lednu neskončí". V rámci zákulisní dohody byl Bolsonaro také nucen říci, že "dobře, už tady nebudeme pochybovat o elektronických hlasovacích zařízeních". 

Pak ale hodinu pokračoval ve svých typických zmatených výlevech, kdy lhal, že Lula pravděpodobně zavede daň na každou bankovní transakci a zakáže i myslivcům vlastnit zbraně. Obhajoval lidí, kteří vytvářejí blokády silnic nebo táboří před armádním velitelstvím a prosí armádu, aby se ujala vlády. Řekl, že svoboda projevu je zaručena zákonem a že jsou to jen dobří lidé, kteří nechtějí, aby se zločinec (Lula) stal prezidentem. 

Stěžoval si, že Nejvyšší soud pomohl Lulovi k vítězství tím, že zrušil twitterové účty s údajnými falešnými zprávami a cenzuroval některé jeho předvolební spoty, které útočily na vakcíny. 

Po projevu se Bolsonaro vydal na vojenské letiště a prezidentským letadlem odletěl do Mar-a-Lago, do domu Donalda Trumpa na Floridě. Tam už na něj čeká manželka, dcera a tři starší synové. 

2
Vytisknout
8122

Diskuse

Obsah vydání | 3. 1. 2023