Britská studie doplňuje důkazy o souvislosti znečištěného ovzduší s dlouhodobými nemocemi

30. 12. 2022

čas čtení 2 minuty
Nová studie, největší svého druhu, zjistila, že lidé žijící ve znečištěných oblastech častěji trpí více než jednou dlouhodobou nemocí. Výzkumníci zkoumali více než 360 000 lidí ve věku 40 až 69 let, kteří mají zdravotní údaje v britské Biobance. Zjistili větší pravděpodobnost výskytu více neurologických, respiračních, kardiovaskulárních a běžných duševních onemocnění, jako jsou deprese a úzkosti, a to i po zohlednění rozdílů v příjmech. Tyto dlouhodobé problémy ovlivňují životy lidí a představují velkou zátěž pro  hospodářství a zdravotnictví.


Dr. Ioannis Bakolis z King's College London, který studii vedl, uvedl: "Studie se týkala především znečištění ovzduší prachovými částicemi: "Abychom s jistotou zjistili, zda znečištění ovzduší způsobilo tyto chronické zdravotní problémy, budeme muset sledovat změny zdravotního stavu lidí v průběhu času. Pokud expozice znečištěnému ovzduší skutečně ovlivňuje riziko, představuje to příležitost, jak ovlivnit epidemii mnohočetných dlouhodobých onemocnění pomocí environmentální politiky, jako je rozšiřování nízkoemisních zón nebo zamezení výstavby domů s pečovatelskou službou v místech znečištění."


Před sedmdesáti lety se Londýn potýkal s úmrtím asi 12 000 lidí v nejhorším smogu, jaký kdy ve městě byl. Následná zpráva ministerstva zdravotnictví přezkoumala záznamy o úmrtích z minulosti a zjistila, že smog zabíjel lidi i v předchozích 80 letech. Důkazy tu byly celou dobu.

V roce 2016 se studie zabývala zdravotním stavem Londýňanů, kteří přežili smog v roce 1952 jako děti do jednoho roku nebo v děloze. Ve srovnání s těmi, kteří žili mimo Londýn, měli o 20 % vyšší pravděpodobnost, že se u nich v dětství rozvine astma. Pravděpodobnost, že budou mít astma v dospělosti, se u nich zvýšila asi o 10 %.

Nedávná analýza armádních záznamů z první světové války zjistila, že znečištěné ovzduší snižovalo výšku a zdraví vojáků, kteří vyrůstali po větru v oblastech intenzivního využívání uhlí.

Zdroj v angličtině ZDE

1
Vytisknout
4368

Diskuse

Obsah vydání | 3. 1. 2023