Finský parlament vyzývá k dodávkám tanků Leopard 2 Ukrajině

30. 12. 2022

čas čtení 4 minuty
Dodávka i malé šarže tanků Leopard 2 německé výroby z Finska na Ukrajinu podnítí diskurz o potřebě dodávek západních tanků z dalších evropských zemí. Tanky Leopard 2 mají převahu nad sovětskými typy zbraní, v různých evropských zemích je jich velké množství a dodávky takových tanků budou rozhodující pro vítězství Ukrajiny ve válce.

Tuto výzvu finské vládě předložili členové finského parlamentu Anders Adlerkreuz (SFP), zastupující Výbor pro obranu, a předseda Strany zelených ve finském parlamentu Atte Harjanne.

Zpravodajský server Guildhall obdržel text výzvy od finských poslanců a zveřejňuje jej v plném znění.

"Válka na Ukrajině vstupuje do druhého roku. Nyní iniciativa patří Ukrajině, ale konec války se v blízké budoucnosti neočekává. Válka pokračuje a postupně Ukrajinu sužuje.

Úspěch Ukrajiny je založen nejen na silné vůli bránit se, ale také na pomoci poskytované Západem v podobě vyzbrojování a výcviku. Tato pomoc rozhodne o tom, jak dlouho bude válka trvat. Je v našem vlastním zájmu, v zájmu Evropy a svobodného světa, aby tato válka co nejrychleji skončila vítězstvím Ukrajiny. Nesmíme dovolit Rusku žít v iluzi jakéhokoli úspěchu v důsledku této agresivní zločinné války. Logistická pomoc Ukrajině musí pokračovat a musí být posílena.

Na začátku války probíhalo ve všech zemích mnoho diskusí ohledně úrovně potřebné podpory a jejích specifikací. Letos jsme se toho hodně naučili. Mimo jiné se ukázalo, že moderní technologie dokážou rychle změnit situaci na bojišti. Krok za krokem jsme zvyšovali kvantitu i kvalitu poskytované logistické pomoci. Tyto změny však přicházely pomalu. Dnes je čas udělat krok vpřed.

Přišla zima. Zmrzlá půda opět změní situaci, jak pro Rusko, tak pro Ukrajinu. To je třeba vzít v úvahu při povaze pomoci, kterou poskytujeme.

Navzdory silné podpoře Ukrajiny je řada zbraní stále vyřazena ze seznamů pomoci. Předmětem dodávek se mimo jiné dosud nestaly moderní západní tanky. Takové tanky by výrazně posílily bojové schopnosti Ukrajiny na bojišti. Nové typy zbraní vyžadují výcvik, proto je racionální a rozumné poskytnout Ukrajině velké množství tanků stejného typu, na jejichž provoz lze Ozbrojené síly Ukrajiny efektivně trénovat.

Tank německé výroby Leopard 2 je pro tento úkol ideální. Od konce 70. let byly postaveny tisíce modifikací a používají se mimo jiné v Německu, Nizozemsku, Švédsku, Dánsku, Španělsku, Norsku, Polsku a Finsku. Jedná se o jeden z nejpoužívanějších tanků. Výkonem tyto tanky předčí zbraně ze sovětské éry. Během studené války byla strategie Západu založena na dosažení kvalitativní převahy nad agresorem, který měl mít početní převahu.

Díky společnému úsilí Evropy bychom pravděpodobně mohli rozhodujícím způsobem přispět k udržení současného tempa Ukrajiny ve válce.

Celkem má Finsko asi dvě stě tanků Leopard 2. Zeměpisné vlastnosti omezují naši schopnost předávat velké objemy kriticky důležitých zbraní. Ale signál o připravenosti poskytnout byť jen malý počet tanků by mohl dát podnět k evropské diskusi o této otázce. Je potřeba to udělat hned.

Tím, že tuto diskusi zahájíme nyní, zasejeme semeno pro rozsáhlejší a účinnější pomoc.

Vlastní obranné schopnosti Finska by neměly být ohroženy, ale je jasné, že úspěch Ukrajiny je pro naši bezpečnost klíčový. Pokud zahájíme dodávky tanků, okamžitě se rozběhne práce na jejich nahrazení.

Riziko, že zvýšená podpora bude eskalovat, by se nemělo přeceňovat. Charakter naší pomoci se výrazně nezmění tím, že by pomoc zahrnovala dodávku tanků. Je také důležité, abychom byli velmi opatrní a nehodnotili naši pomoc na základě ruských narativů. Měli bychom ji posuzovat na základě toho, zda taková pomoc hájí naše národní zájmy a hodnoty."

Připomeňme, že již dříve, také ve francouzském Národním shromáždění, mluvil člen Výboru pro obranu Jean-Charles Larsonier o nutnosti předání důležitých francouzských tanků Leclerc Ukrajině.

Zdroj v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
4981

Diskuse

Obsah vydání | 3. 1. 2023