Ruská agrese na Ukrajině:  Putin zrušil ruským vojákům bojujícím na Ukrajině povinnost platit daně

31. 12. 2022

čas čtení 9 minut
- Aktualizace 1.1. 2023, 02.00: Ve dvě hodiny ráno na Nový rok  zaútočili Rusové drony znovu na Kyjev. Protiletadlová obrana funguje. Letecká obrana sestřelila v Kyjevě 23 útočných vzdušných objektů. Nikdo nebyl zraněn:

 

 




- Rusové na Silvestra znovu zaútočili na civilní cíle na Ukrajině:






- Výmluvná fotografie:

Krok ruského prezidenta je nejnovějším  pokusem o zvýšení počtu vojáků na Ukrajině
 
- Ruští vojáci na Ukrajině osvobozeni od daně z příjmu


Ruské úřady oznámily, že vojáci a státní zaměstnanci nasazení na Ukrajině budou osvobozeni od daně z příjmu. Je to  nejnovější snaha podpořit podporu vojenské operace na Ukrajině.

Agentura France-Presse uvedla, že nové opatření se týká všech osob bojujících na čtyřech ukrajinských územích, která Rusko prohlásilo za svá, ačkoli je zcela nekontroluje: Doněck, Luhansk, Cherson a Záporoží.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov se odvolával na výjimku obsaženou v protikorupčním zákoně, jehož podrobnosti ruské úřady zveřejnily ve čtvrtek večer.

Vojáci, policisté, příslušníci bezpečnostních složek a další státní zaměstnanci sloužící v těchto čtyřech regionech již nemusí poskytovat informace o "svých příjmech, výdajích a majetku", uvádí se ve vyhlášce.

Dekret jim rovněž přiznává právo na "odměny a dary", pokud mají "humanitární charakter" a byly přijaty v rámci vojenské operace na Ukrajině.

Vztahuje se na partnery a děti sloužících a je datován zpětně k 24. únoru 2022 - datu, kdy Rusko napadlo Ukrajinu.

Kreml zavedl řadu pobídek pro Rusy, aby bojovali na Ukrajině, a nabízí peněžní pobídky, bankovní a majetkové výhody a slibuje finanční pomoc rodinám v případě úmrtí nebo zranění blízkých.

V Rusku jsou vojáci a vysocí úředníci blízcí vojensko-průmyslovému komplexu země pravidelně odsuzováni v korupčních kauzách, v nichž byly zpronevěřeny velké částky peněz.

- Ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov varoval ruské občany, že Rusko chystá novou vlnu mobilizace a do týdne uzavře hranice:




 
- Podle Velké Británie může Rusko v příštích dnech znovu zaútočit na Ukrajinu, aby podlomilo morálku.

Podle britského ministerstva obrany existuje "reálná možnost", že ruské síly v nadcházejících dnech podniknou na Ukrajinu údery dlouhého dosahu, aby podlomily morálku Ukrajiny v období kolem nového roku.

Ve své denní zpravodajské aktualizaci ministerstvo uvedlo, že Rusko od října postupuje podle obecného schématu, kdy každých sedm až deset dní zahajuje intenzivní vlnu úderů zaměřených především na ukrajinskou rozvodnou energetickou síť. Naposledy se tak stalo ve čtvrtek.

Ministerstvo uvedlo, že:

    Rusko se téměř jistě tímto přístupem snaží překonat ukrajinskou protivzdušnou obranu.

- Spojené státy jsou znepokojeny spojenectvím Číny s Ruskem v souvislosti s pokračující invazí Moskvy na Ukrajinu, uvedly USA poté, co prezidenti Ruska a Číny, Vladimir Putin a Si Ťin-pching, v pátek uskutečnili videokonferenci.

Uvedl to mluvčí amerického ministerstva zahraničí:

"Peking tvrdí, že je neutrální, ale jeho chování jasně ukazuje, že stále investuje do těsných vazeb na Rusko."

Podle agentury Reuters mluvčí rovněž dodal, že Washington "aktivitu Pekingu pozorně sleduje".

- Ukrajinská armáda sděluje, že ruské síly se pokusily postoupit u Bachmutu a Avdijivky, ústředních bodů jejich pomalu probíhajícího tažení za obsazení celé Doněcké oblasti na východě země.

Generální štáb ukrajinských ozbrojených sil v pátek uvedl, že ruské síly ostřelovaly několik měst a vesnic, včetně Bachmutu, Kudrjumivky jižněji, nedalekého Soledaru a také města Kosťantynivka západně od Bachmutu.

Generální štáb rovněž uvedl, že ruské síly ostřelovaly Avdijivku, nedaleké město Maryinka a Nevelske. Ruské síly ostřelovaly osady dále na západě Doněcké oblasti, včetně města Vuhledar, uvádí se v jeho prohlášení.


- Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij uvedl, že vojáci jeho země drží své pozice proti ruským silám ve východoukrajinské oblasti Donbas, "kde probíhají nejprudší b
oje".

Dodal, že ukrajinské síly "pomalu postupují" v některých tamních oblastech.

- Zelenskij ve svém pátečním nočním videoposelství rovněž prohlásil, že Kyjev posílil svůj protiletadlový potenciál a v novém roce jej "ještě posílí", aby ochránil sebe i celý evropský kontinen
t.

- Vladimir Putin pozval svého čínského protějška Si Ťin-pchinga na státní návštěvu Moskvy na jaře příštího roku na severu země.
Rusko se snaží prohloubit své vztahy s Čínou v situaci rostoucí mezinárodní izolace kvůli válce na Ukrajině.  V rozhovoru se Si Ťin-pchingem prostřednictvím videokonference Putin uvedl, že vazby Ruska s Čínou jsou "nejlepší v historii", a vyjádřil přání rozšířit vojenskou spolupráci.

    Telefonát mezi oběma vůdci se uskutečnil několik hodin poté, co na Ukrajinu opět zaútočily bezpilotní letouny "kamikadze" íránské výroby. Ukrajinská armáda uvedla, že sestřelila všech 16 dronů, které byly podle ní vyslány z jihovýchodu a severu. Starosta Kyjeva Vitalij Kličko uvedl, že údery si nevyžádaly žádné oběti.

- Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg prohlásil, že Vladimir Putin se nevzdal svých plánů "ovládnout Ukrajinu", a varoval všechny, aby se "připravili na dlouhou válku". Stoltenberg řekl tiskové agentuře dpa, že Rusko mobilizovalo "mnoho nových jednotek" a "prokázalo ochotu snášet bolestivé ztráty". "Tohle ještě není konec," řekl. "Neměli bychom Rusko podceňovat."

- Bělorusko si předvolalo ukrajinského velvyslance s tím, že na běloruském území sestřelilo ukrajinskou raketu protivzdušné obrany. Alexandr Volfovič, tajemník běloruské bezpečnostní rady, obvinil Ukrajinu ze snahy "vyprovokovat regionální konflikt" a prohlásil, že je "nepravděpodobné", že by ukrajinská raketa protivzdušné obrany sestřelená ve čtvrtek vstoupila do běloruského vzdušného prostoru náhodou. Ukrajinský vojenský mluvčí uvedl, že incident byl "výsledkem protivzdušné obrany".

- Zelenskij zopakoval svá dřívější varování, že Moskva by mohla plánovat uvrhnout Ukrajinu do temnoty před silvestrovskými svátky.

- Moskevský exilový vrchní rabín říká, že židé by měli opustit Rusko, dokud ještě mohou, než se z nich stanou obětní beránci za útrapy způsobené válkou na Ukrajině. Pinchas Goldschmidt řekl deníku Guardian: Jsme svědky rostoucího antisemitismu, Rusko se vrací k novému druhu Sovětského svazu." "Když se podíváme zpět do ruské historie, kdykoli byl politický systém v nebezpečí, viděli jste, jak se vláda snaží přesměrovat hněv a nespokojenost mas na židovskou komunitu." Goldschmidt v červenci rezignoval na svou funkci a opustil Rusko poté, co odmítl podpořit Putinovu válku.

- Samozvané republiky v Doněcku (DLR) a Luhansku (LLR), okupované oblasti Ukrajiny, které Rusko podle svých slov anektovalo, přijaly nové "ústavy", uvedla ruská státní tisková agentura Tass. Denis Pušilin, který je stylizován jako úřadující vůdce DLR, se nechal slyšet, že uvítal "návrat Donbasu do lůna ruské kulturní a historické tradice".

- Nejbohatší ruští oligarchové přišli v letošním roce kvůli sankcím uvaleným západními zeměmi kvůli válce na Ukrajině o téměř 95 miliard dolarů - od zahájení invaze Kremlu přicházejí denně o 330 milionů dolarů. Největší ztrátu utrpěl Roman Abramovič, bývalý majitel fotbalového klubu Chelsea, jehož jmění se letos podle indexu miliardářů agentury Bloomberg snížilo o 57 % na 7,8 miliardy dolarů.

- Británie uvedla, že v rámci nejnovějšího případu vojenské podpory poskytla Ukrajině více než 1 000 detektorů kovů a 100 sad na deaktivaci bomb, aby pomohla vyčistit minová pole. "Tento nejnovější balíček britské podpory pomůže Ukrajině bezpečně vyčistit půdu a budovy při znovuzískávání svého právoplatného území," uvedl v prohlášení britský ministr obrany Ben Wallace.

- Vladimir Putin "srdečně poblahopřál" tureckému prezidentovi Recepu Tayyipu Erdoganovi k nadcházejícímu novému roku a dodal, že "vzájemně výhodné vztahy" mezi oběma zeměmi se rozvíjejí "velmi dynamicky",
uvedl Kreml. Putin   nepopřál k novému roku Joe Bidenovi, Olafu Scholzovi, Emmanuelu Macronovi nebo vůdcům jiných "nepřátelských zemí".

- Šéf Eurovize Martin Österdahl pro rozhlasovou stanici BBC uvedl, že trvající zákaz účasti Ruska v mezinárodní písňové soutěži je nepříjemný, ale eurovizní soutěž by měla představovat "základní a nejvyšší hodnoty demokracie".

Zdroj v angličtině ZDE

1
Vytisknout
4730

Diskuse

Obsah vydání | 3. 1. 2023