Pentagon zvažuje vyslání bojových vozidel Stryker na Ukrajinu

11. 1. 2023

čas čtení 1 minuta
Pokud bude zásilka schválena, rozšíří se počet obrněných vozidel, která do předních linií posílá několik zemí, informují Lara Seligman, Lee Hudson a Paul McLeary.

Podle dvou lidí obeznámených s diskusí USA zvažují poslat na Ukrajinu bojová obrněná vozidla Stryker v rámci nadcházejícího balíku pomoci, který má pomoci Kyjevu odrazit očekávanou ruskou jarní ofenzívu.

Tato zpráva následuje po oznámení Bidenovy administrativy z minulého týdne, že pošle 50 bojových vozidel Bradley, výkonných pásových obrněných vozidel, která jsou vyzbrojena automatickým kanónem, kulometem a střelami TOW.

Strykery mohou být součástí další tranše vojenské pomoci, podle úředníka ministerstva obrany, který stejně jako ostatní požádal o anonymitu. Administrativa by mohla balík, se Strykery nebo bez něj, oznámit koncem příštího týdne v době příštího setkání Kontaktní skupiny pro obranu Ukrajiny v Německu (Ramsteinská skupina).

Dotázaní zdůraznili, že nebylo učiněno žádné konečné rozhodnutí a administrativa by se mohla rozhodnout poslat Strykery až v dalším balíku.

Celý text v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
4092

Diskuse

Obsah vydání | 13. 1. 2023