USA posílají Ukrajině protiletadlové střely Sea Sparrows. Lze je integrovat se systémem Buk

11. 1. 2023

čas čtení 1 minuta
Spojené státy posílají na Ukrajinu jako součást nejnovějšího balíku vojenské pomoci Washingtonu protivzdušné rakety RIM-7 Sea Sparrows, informuje Heather Mongilio.

Náměstkyně náměstka ministra obrany pro Rusko, Ukrajinu a Eurasii Laura Cooperová potvrdila, že Ukrajina obdrží uvedené střely. Rakety budou použity ve spojení s ukrajinským protivzdušným raketovým systémem BUK ze sovětské éry.

"U protivzdušné obrany nikdy nemůžete považovat jeden systém za izolovaný," řekla Cooperová. "Je to všechno o vrstvené protivzdušné obraně s více systémy s různými dosahy aplikovanými na širokém geografickém území, které chrání klíčové uzly."

Cooperová řekla, že systém BUK je vhodný pro krátké vzdálenosti, a dodala, že ukrajinská obrana používá několik systémů k boji proti útokům řízených střel a dronů.

Rakety jsou součástí prezidentského čerpání 2,85 miliardy dolarů. Ministerstvo zahraničí také oznámilo zahraniční vojenské financování ve výši 225 milionů dolarů, podle oznámení ministerstva obrany.

Jedná se o 29. čerpání od ruské invaze na Ukrajinu v únoru 2022. V rámci balíku pomoci USA také schválily 50 bojových vozidel pěchoty Bradley, i když časový plán dodání není jasný.

Balík dále obsahuje 100 obrněných transportérů M113, 55 vozidel odolných proti minám (MRAP), 138 vysoce pohyblivých víceúčelových kolových vozidel, 18 samohybných houfnic a 30 tažených houfnic. Součástí balíku je také další munice, včetně 1 200 dálkových protipancéřových minových systémů a více munice pro vysoce pohyblivé dělostřelecké raketové systémy (HIMARS).

V balíku pomoci nebylo uvedeno, kolik raket Sea Sparrow půjde na Ukrajinu.

Celý text v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
4111

Diskuse

Obsah vydání | 13. 1. 2023