Ruská agrese na Ukrajině: Protichůdné zprávy o tom, kdo ovládá město Soledar

11. 1. 2023

čas čtení 9 minut
Přicházejí protichůdná tvrzení o tom, kdo ovládá bojující Soledar; Skupina Wagner "zřejmě tvoří až čtvrtinu ruských bojovníků"

- Dochází k pravidelné výměně ruských a ukrajinských vojáků v zajetí. Co ale s ukrajinskými civilisty, které ruská armáda bezdůvodně odvlekla do Ruska? Channel 4 News sledovaly dva případy takových mladých Ukrajinců. Vládnou obavy, že Rusové zatýkají na Ukrajině civilisty s tím, že je v budoucnu vymění za zajaté bojující ruské vojáky:

  
 
- Wagner "zřejmě tvoří až  čtvrtinu ruských bojovníků"


Západní zpravodajští důstojníci se domnívají, že skupina Wagner hraje v ruském tažení stále významnější roli a že podle jednoho z úředníků, který hovořil pod podmínkou anonymity, "existuje reálná možnost, že příslušníci skupiny Wagner nyní tvoří čtvrtinu nebo více ruských bojovníků".

Jejich vojenská efektivita v sektoru Bachmut - kde jsou jejich síly soustředěny - je však stále považována za omezenou, přičemž tentýž úředník popisuje tempo postupu za tak pomalé, že "někdy trvá dva týdny, než se podaří dobýt jeden dům".

Šéf ruské žoldnéřské skupiny Wagner prohlásil, že jeho síly dokončily obsazení ukrajinského města Soledar, což by v případě potvrzení znamenalo první velký úspěch Moskvy na bojišti od loňského léta.

"Jednotky Wagnera dostaly pod kontrolu celé území Soledaru," uvedl Jevgenij Prigožin ve zvukové zprávě, kterou v úterý pozdě večer zveřejnil na svém kanálu Telegram.

Prigožin v úterý uvedl, že ukrajinské jednotky byly obklíčeny v centru města a "probíhají pouliční boje. Počet zajatců bude oznámen zítra".

 
 
- Rozporuplná tvrzení o tom, kdo ovládá bojující město Soledar


Ruská žoldnéřská skupina Wagner Group si nárokovala kontrolu nad městem Soledar, kde se těží sůl, ve východní Ukrajině, přestože ukrajinští představitelé hlásí, že jejich vojáci se stále brání útoku.

Agentura Reuters uvádí, že ranní shrnutí ukrajinské armády zmiňuje Soledar a uvádí město jako jedno z několika ostřelovaných v Doněcké oblasti.

Navzdory tomu Rusko tvrdí, že nad městem převzalo kontrolu.

"Jednotky Wagnerovy armády převzaly kontrolu nad celým územím Soledaru. V centru města se vytvořil kotel, ve kterém probíhají městské boje," uvedl v úterý pozdě večer podle ruských tiskových agentur šéf Wagnerových jednotek Jevgenij Prigožin, spojenec ruského prezidenta Vladimira Putina.

"Počet zajatců bude oznámen zítra," dodal bez dalších podrobností.

    Získání Soledaru a jeho obrovských solných dolů by pro Rusko mělo symbolickou, vojenskou a obchodní hodnotu. Situace v Soledaru a jeho okolí se však zdála být proměnlivá.

    Britské ministerstvo obrany dříve uvedlo, že ruské jednotky a bojovníci Wagnerovy armády pravděpodobně po čtyřech dnech postupu ovládli většinu Soledaru.

    Avšak Prigožinův komentář, že boje v centru Soledaru pokračují, naznačoval, že ruská kontrola není úplná, a to navzdory jeho prohlášení, že celé město je v rukou Wagnera.

    Ruská státní tisková agentura RIA později vydala zprávu, že Wagnerova skupina ovládla solné doly v Soledaru po "prudkých bojích". Solné doly se nacházejí na předměstí města. Washington uvedl, že Prigožin možná chce mít osobní kontrolu nad doly v oblasti.
 

- Náměstkyně ukrajinského ministra zahraničních věcí Emine Džeppar zveřejnila snímky zachycující následky ruského raketového úderu na Cherson.


Při útoku byl   jeden člověk zabit a další zraněn.


 
- Ruské údery zasáhly Charkov několik hodin po nečekané návštěvě německé ministryně zahraničí


Ruské údery zasáhly v úterý pozdě večer východoukrajinské město Charkov, uvedl regionální gubernátor, jen několik hodin po nečekané návštěvě německé ministryně zahraničí s jejím ukrajinským protějškem, informuje agentura AFP.

Annalena Baerbocková při své neohlášené cestě přislíbila další německou podporu Kyjevu, ale nejvyšší ukrajinský diplomat Dmytro Kuleba uvedl, že odmítnutí Berlína poslat jeho zemi bojové tanky stojí životy.

"Zůstaňte v krytech. Okupanti opět bombardují!" varoval na Telegramu regionální gubernátor Oleg Synegubov. Novinář agentury AFP slyšel ve městě několik výbuchů.

Baerbocková, která se v úterý stala nejvyšším západním představitelem, jenž navštívil Charkov, přislíbila další německou podporu Kyjevu.

"Ve všech částech Ukrajiny, od Charkova přes Cherson až po Kyjev, by lidé měli vědět, že se mohou spolehnout na naši solidaritu a podporu," uvedla.

Zdůraznila, že Německo bude i nadále dodávat zbraně, "které Ukrajina potřebuje, aby osvobodila své občany, kteří stále trpí pod terorem ruské okupace".
 

- Plány USA na výcvik ukrajinského vojenského personálu v používání raket Patriot jsou dalším důkazem účasti Washingtonu v ukrajinském konfliktu,
uvedl v úterý ruský velvyslanec v USA.

"Rozhodnutí amerického ministerstva obrany uspořádat výcvikový kurz ve Fort Sill v Oklahomě je dalším potvrzením faktické účasti Washingtonu v ukrajinském konfliktu na straně kyjevských nacistických zločinců," uvedl Anatolij Antonov v prohlášení, které zveřejnilo jeho velvyslanectví.

Podle Antonova je   cílem americké administrativy "způsobit Rusku na bojišti co největší škody rukama Ukrajinců".

Americký představitel, který dříve hovořil pod podmínkou anonymity, uvedl, že k výcviku dojde ve Fort Sill v nadcházejících týdnech.

- Prezident Volodymyr Zelenskij v úterý zbavil ukrajinského občanství čtyři politické osobnosti
, včetně prokremelského politika Viktora Medvedčuka, který byl loni v rámci dohody o výměně vězňů předán do Ruska, uvedla agentura Reuters.

"Rozhodl jsem o ukončení platnosti občanství čtyřem osobám: Andreje Leonidoviče Derkače, Tarase Romanoviče Kozaka, Renata Raveljoviče Kuzmina a Viktora Volodymyroviče Medvedčuka," uvedl Zelenskyj ve svém nočním videoposelství.

"Pokud se lidoví poslanci rozhodnou sloužit nikoli ukrajinskému lidu, ale vrahům, kteří přišli na Ukrajinu, budou naše kroky odpovídající."
 
Medvedčuk, blízký spojenec kremelského vůdce Vladimira Putina, stál v čele na Ukrajině zakázané proruské strany Opoziční platforma - Za život a před svým převozem do Moskvy v září 2022 čelil obvinění z vlastizrady.

Kozak i Kuzmin byli zvoleni do ukrajinského parlamentu jako poslanci Medvedčukovy strany.

USA na Kozaka, majitele tří televizních kanálů, uvalily sankce v lednu 2022 za šíření ruských dezinformací poté, co Kyjev požádal o jeho zatčení na základě obvinění z velezrady.

Ukrajinský zákonodárce Derkač, na kterého Washington rovněž uvalil sankce, byl v prosinci v USA obviněn z praní špinavých peněz a porušování sankcí.

Byl obviněn z toho, že pomáhal Rusku zasahovat do amerických prezidentských voleb v roce 2020.




- Ruské síly zaměřily tankovou, minometnou a dělostřeleckou palbu na Avdijivku, uvedly ukrajinské ozbrojené síly, druhé ohnisko pro Rusko jižně od Bachmutu a nedaleko města Doněck, které je od roku 2014 v držení ruských zástupců.

    Podle amerických a ukrajinských představitelů se ruská dělostřelecká palba na Ukrajině oproti válečnému maximu dramaticky snížila, v některých místech až o 75 %. Pokles ostřelování je dalším důkazem stále slabší pozice Ruska na bojišti téměř rok po invazi, uvedli představitelé pro CNN. Úředníci neuvedli jasné ani jediné vysvětlení nápadného poklesu dělostřelecké palby.

    Západní představitelé varovali, že Ukrajina nebude schopna získat od Ruska zpět významné množství území bez zvýšení vojenského potenciálu, včetně tanků a obrněných vozidel. Ruské a ukrajinské síly jsou v současné době příliš vyrovnané na to, aby Ukrajinci byli schopni provést větší ofenzívu, uvedl v úterý jeden západní představitel. Uvedli, že údajná ukrajinská výzva k poskytnutí 300 tanků "není nepřiměřeným počtem", aby vytvořili potřebnou masu sil, která by jim umožnila přejít do útoku.

-  Kanadský premiér Justin Trudeau v úterý uvedl, že jeho vláda zakoupí americký systém protivzdušné obrany, který daruje Ukrajině. Hodnota systému protivzdušné obrany vyrobeného v USA činí 406 milionů kanadských dolarů, uvedla ministryně obrany Anita Anandová. "Kanada bude i nadále stát na straně ukrajinského lidu, který bojuje proti nezákonné a neospravedlnitelné ruské invazi," uvedla Anandová.

- Rusko jmenovalo generálplukovníka Alexandra Lapina náčelníkem generálního štábu pozemních sil země, uvedla státní tisková agentura Tass, a to navzdory kritice jestřábů za jeho působení na Ukrajině.
 
Zdroj v angličtině ZDE

0
Vytisknout
4778

Diskuse

Obsah vydání | 13. 1. 2023