Ruská agrese na Ukrajině: záchranáři pracovali celou noc po smrtícím útoku ruskou raketou na obytný blok v Dnipro

15. 1. 2023

čas čtení 6 minut

- Patnáctiletá Maria Lebid byla 14. ledna usmrcena ruskou raketou, která zasáhla její domov v městě Dnipr. Byla to vynikající studentka deváté třídy, předsedkyně studentské rady ve škole č. 66. Ráda tancovala a hrála hudbu. Rusko zabilo dítě. #Rusko zabíjí



Dvě desítky lidí se stále pohřešují a neznámý počet je uvězněn v sutinách po úderu na středozápadě Ukrajiny, který si vyžádal 14 mrtvých a desítky zraněných

- "Ukrajina vám nikdy neodpustí, vy zatracení teroristé":


- Ukrajinští záchranáři v městě Dnipro  celou noc pracovali na vyproštění ženy uvězněné pod troskami zničeného domu poté, co zaslechli její hlas, uvedla státní záchranná služba

Ruský raketový úder na obytný blok ve městě na jihu střední Ukrajiny zničil desítky bytů a zanechal 100 až 200 lidí bez domova, uvedla zástupce šéfa ukrajinského prezidenaí Kyryl Tymošenko, informovala agentura France Presse.

Bez elektřiny a topení se podle něj ocitlo asi 1 700 lidí.

Při sobotním ruském útoku na Dnipro zahynulo nejméně 14 lidí, uvedly ukrajinské úřady.

Nejméně 14 lidí zahynulo a 64 bylo zraněno v obytném bloku zasaženém během vlny ruských raketových útoků na Ukrajině v sobotu odpoledne, kdy slavila oblíbený svátek Starý rok. Záchranné práce ve zdevastovaném bloku ve městě Dnipro na jihu země pokračovaly i v noci po úderech - největší vlně ruských útoků za posledních čtrnáct dní - které byly podle ukrajinských představitelů zaměřeny na energetickou infrastrukturu země.

Gubernátor Dněpropetrovské oblasti Valentyn Rezničenko v neděli brzy ráno na Telegramu uvedl, že bylo zachráněno asi 38 lidí, dvě desítky se pohřešují a neznámý počet zůstává uvězněn v troskách.

- Terorista Girkin-Strelkov varuje před občanskou válkou v Rusku, s miliony mrtvých a plným kolapsem společnosti:



Británie: Zlá a hloupá ministryně vnitra se "nebude omlouvat" za svou nenávistnou protiuprchlickou rétoriku

15. 1. 2023

čas čtení 4 minuty

Třiaosmdesátiletá Joan Salterová konstovala, že jazyk týkající se migrace se podobá tomu, kterým nacisté ospravedlňovali vyvraždění její rodiny
 
Zlá a hloupá konzervativní minsitryně vnitra ve vládě Rishiho Sunaka Suella Bravermanová prohlásila, že se nebude omlouvat za své výrazivo poté, co stará paní, která přežila nacistický holocaust, jí řekla, že její nenávistný jazyk zaměřený proti uprchlíkům se podobá rétorice, kterou nacisté ospravedlňovali vyvraždění její rodiny.

Bravermanovou konfrontovala 83letá Joan Salterová během setkání v jejím volebním obvodu Fareham v hrabství Hampshire v pátek večer.

Salterová, která byla za svou práci v oblasti vzdělávání o holocaustu oceněna vysokým britským státním vyznamenáním, přirovnala Bravermanovu rétoriku o migrantech, kteří se snaží překročit kanál La Manche, k rétorice, kterou používali nacisté za druhé světové války.
Salterová na setkání s Bravermanovou  řekla: "Jsem dítě, které přežilo holocaust. V roce 1943 jsem byla nucena uprchnout ze svého rodiště v Belgii a prošla jsem válkou zničenou Evropou a nebezpečnými moři, až se mi nakonec v roce 1947 podařilo dostat do Spojeného království.

"Když slyším, jak používáte slova proti uprchlíkům, jako jsou 'hejna' a 'invaze', připomíná mi to jazyk používaný k dehumanizaci a ospravedlnění vyvraždění mé rodiny a milionů dalších.

"Proč máte potřebu používat takový jazyk?" 

 19816

Jak se Západ radostně bratří s vražedným saúdským režimem

15. 1. 2023

čas čtení 7 minut

Saúdskoarabský akademik v cele smrti za používání Twitteru a WhatsAppu

Soudní dokumenty odhalují důvody zatčení Awada Al-Qarniho - přestože vládci jsou významnými investory do platforem sociálních méd


Významný proreformní profesor práva v Saúdské Arábii byl podle soudních dokumentů odsouzen k trestu smrti za údajné trestné činy, včetně vlastnictví účtu na Twitteru a používání aplikace WhatsApp ke sdílení zpráv považovaných za "nepřátelské" vůči království.

Zatčení 65letého Awada Al-Qarniho v září 2017 představovalo začátek zásahu proti disentu ze strany tehdy nově jmenovaného korunního prince Mohammeda bin Salmána.

České prezidentské volby: Pavel vyhrál nad Babišem v prvním kole o o čtyři desetiny procenta

14. 1. 2023

čas čtení < 1 minuta


Pozn JČ: V souvislosti se zjištěními Daniela Prokopa jsou výsledky prvního kola prezidentské volby důsledkem drastického selhání Fialovy vlády.

Rozhovor Britských listů 562. Jak prezidentská volba zrcadlí současnou českou realitu

12. 1. 2023

čas čtení < 1 minuta



Je tady český prezident jen od toho, aby kladl věnce, anebo má pro Čechy větší význam? Co jmenování soudců a guvernéra České národní banky? Jaký to má dopad?  Měli by si čeští voliči negativně vymezit možná rizika jednotlivých kandidátů? Co vlastně ten který kandidát reprezentuje? V poslední den před prvním kolem prezidentských voleb v České republice se redaktoři Britských listů Jan Čulík, Bohumil Kartous a Albín Sybera zamýšlejí nad prezidentskými volbami v České republice, které o českém společenství zjevně odhalily mnohé.

Rusko provedlo v sobotu dva masivní raketové údery na Ukrajinu, při kterých zahynulo nejméně pět lidí

14. 1. 2023

čas čtení 4 minuty

 

Cílem útoku, při němž bylo zraněno 39 lidí, byla ukrajinská energetická infrastruktura, uvedly úřady

Rusko v sobotu provedlo dva masivní raketové údery na Ukrajinu, při nichž byl zničen obytný blok ve městě Dnipro v jižní části země, kde zemřelo nejméně pět lidí a 39 bylo zraněno. Záchranáři na místě stále odklízejí trosky.

Cílem útoku, jak uvedly ukrajinské úřady již dříve v sobotu, byla ukrajinská energetická infrastruktura, což je pokračování strategie, která má zemi nechat bez proudu a omezit její bojeschopnost.

Při druhém odpoledním útoku zasáhla jedna raketa devítipatrový dům v Dnipru a zničila celý úsek budovy. Podle zástupce vedoucího prezidentské administrativy Kyryla Tymošenka záchranáři dosud vyprostili z trosek 15 těl a pracují na vyprošťování dalších. Zveřejnil fotografii jeřábu a uvedl, že lidé, kteří jsou stále ve svých bytech, používají své telefony, aby upoutali pozornost záchranářů.

Ruská agrese na Ukrajině: Rusové v sobotu útočili raketami na

14. 1. 2023

čas čtení 10 minut

- Katastrofální ruský útok na civilní obytný dům v městě Dnipro. Byl zcela srovnán se zemí. Pod troskami jsou obyvatelé:



V centru Kyjeva se v sobotu ráno ozvaly čtyři exploze. Poprvé od podzimu, kdy Rusko zahájilo pravidelné raketové a bezpilotní útoky na hlavní město, se po útoku rozezněly sirény protivzdušné obrany.

Kyjevský starosta Vitalij Kličko  napsal, že k výbuchům došlo v kyjevské čtvrti Dněprovskij na východním břehu řeky. Kličko uvedl, že na místo vyjely záchranné služby.

- Gubernátor centrální Čerkaské oblasti varoval Ukrajince, že Rusko může později v sobotu zahájit masivní raketový úder, a vyzval obyvatele, aby se po rozeznění sirén o leteckém poplachu ukryli.

- Ukrajina popírá, že by ruská armáda ovládla město Soledar:



 

Umělá inteligence (AI): Univerzitní učitelé ve Velké Británii byli vyzváni k přezkoumání hodnocení studentů kvůli obavám z nového nástroje umělé inteligence

13. 1. 2023

čas čtení 8 minut

 

ChatGPT je schopen vytvářet vysoce kvalitní seminární práce s minimálním přispěním člověka
 
ChatGPT vyvolává  obavy z možného těžko odhalitelného plagiátorství a otázky ohledně platnosti seminárních prací jako  formy hodnocení studentů


Přednášející na britských univerzitách byli vyzváni, aby přehodnotili způsob hodnocení svých kurzů kvůli obavám, že studenti již používají nový velmi efektivní nástroj umělé inteligence, který je schopen vytvářet vysoce kvalitní seminární práce s minimálním přispěním člověka.

ChatGPT, nejnovější chatbot společnosti OpenAI, kterou v roce 2015 založili Elon Musk, Sam Altman a další, je veřejně dostupný teprve několik týdnů, ale již vyvolal obavy z potenciálu těžko odhalitelného plagiátorství a otázky ohledně platnosti seminární práce jako  formy hodnocení studentů.

Rozhovor Britských listů 563. Proč mají sociální pracovníci plat 27 000 měsíčně (když učitelé mají 47 000)?

13. 1. 2023

čas čtení 1 minuta



"Psychologicky má tenhle stav velmi negativní vliv na celé poskytování sociálních služeb, na existenci toho systému. Nedovedu si vysvětlit ten nepoměr platů jiných státních zaměstnanců a pracovníků sociálních služeb. Nedovedu pochopit, že by profese sociálního pracovníka byla pro stát nějak postradatelnější." říká Martina Zikmundová z České asociace streetwork, jejíž pracovníci zasahují u lidí všeho věku, kde hrozí nebezpečí, že by mohli vypadnout z normálního koloběhu společenské a lidské interakce. Jan Čulík mluví v tomto Rozhovoru Britských listů s Martinou Zikmundovou o nevysvětlitelném jevu, proč jsou sociální pracovníci v České republice trestáni rekordně nízkými platy. Nejenže se starají o chudé lidi, ale sami jsou chudí. Není divu, že ze systému odcházejí jinam. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi od pátku 13. ledna 2023.

K tomu:

 17691

Národ v sobě, národ v hrobě

13. 1. 2023 / Petr Haraším

čas čtení 6 minut

Po pondělním napínavém, protahovaném až vousatém rozuzlení thrilleru „Babiš si staví z dotací Hnízdo“ jsme se znovu ocitli ve věku nevinnosti. Jedni se utvrdili v přesvědčení, že náš podvodník, dobrý podvodník, může být soudem svatořečen jako svatý muž a druzí mají prostě povinnou smůlu.

Bylo by záhodno až nutno udělat mnohá a velmi důkladná opatření, aby i ta mrcha spravedlnost dostala zase někdy šanci. Ač… proč vlastně něco dělat? Vždyť se nám v tom tak líbí.

Vláda politické změny za rok prostopášného vládnutí nepřišla s žádnou pozitivní strategií proti ustrašenému státnímu žalování, ohledně dotací pro miliardově majetné nikde nic a vše při starém, a tak tedy hurá křičme nevinen v plném rozsahu dotačních a finančních škubáren.

 19810

Írán popravil britsko-íránského občana Alirezu Akbarího obviněného ze špionáže

14. 1. 2023

čas čtení 6 minut

 
Alireza Akbari, britsko-íránský občan s dvojím občanstvím, který dříve zastával vysokou funkci v íránské vládě, byl v sobotu ráno popraven, přestože britský ministr zahraničí James Cleverly naléhavě žádal o jeho propuštění.

Britský premiér Rishi Sunak to označil za "zbabělý čin, který provedl barbarský režim nerespektující lidská práva vlastních lidí".

Sunak na Twitteru napsal: "Jsem zděšen popravou britsko-íránského občana Alirezy Akbarího v Íránu."

Cleverly uvedl, že to nezůstane bez odezvy. "Tento barbarský čin si zaslouží co nejdůraznější odsouzení," řekl.

Akbari byl shledán vinným ze špionáže pro britskou rozvědku MI6, což jeho rodina popírá.

Rodinní příslušníci svědčí, že přiznání z něj bylo vynuceno až po mučení, více než 3 000 hodinách výslechů, podávání léků, které ohrožovaly jeho mysl, a slibech, že se bude moci setkat se svou rodinou.

 19475

Migrační politika EU: Krutá a krátkozraká blamáž

14. 1. 2023

čas čtení 4 minuty


Na řeckém ostrově Lesbos tento týden proběhl soud s 24 dobrovolníky nevládních organizací v případu, který zpráva Evropského parlamentu odsoudila jako "kriminalizaci solidarity". Všichni čelili obvinění v souvislosti s pomocí poskytovanou migrantům prchajícím před syrskou občanskou válkou v letech 2015-2016. Dobrovolníci, kteří byli obviněni z přístupu k rádiovým kanálům řecké pobřežní stráže a z nezákonného vstupu do zakázaných zón na ostrově Lesbos, riskovali roky vězení, než byla většina obvinění z procesních důvodů stažena. Drakonické zacházení s těmito dobrovolníky, které se stále častěji opakuje i jinde v Evropě, však již dosáhlo svého hlavního cíle: organizace, pro kterou pracovali, se již neodvažuje působit u Lesbosu, kde v říjnu při pokusu o přeplavbu z Turecka zahynulo nejméně 22 lidí, píše se v redakčním komentáři deníku Guardian.

 19675

Jair Bolsonaro bude vyšetřován v rámci šetření krajně pravicových nepokojů v Brazílii

14. 1. 2023

čas čtení 4 minuty

 

Bývalý prezident sdílel video zpochybňující výsledek loňských voleb poté, co jeho příznivci vtrhli do brazilských demokratických institucí


Bývalý brazilský prezident Jair Bolsonaro bude vyšetřován v rámci vyšetřování údajného pokusu o svržení nové vlády země, oznámil Nejvyšší soud.

Tisíce radikálních stoupenců krajně pravicového populisty minulou neděli zaútočily na tři nejdůležitější brazilské demokratické instituce, zřejmě přesvědčeny tsunami falešných zpráv, že loňské říjnové prezidentské volby - které Bolsonaro prohrál - byly zmanipulované.

 17360

Ropná firma Exxon v 70. a 80. letech přesně předpověděla globální oteplování

13. 1. 2023

čas čtení 6 minut



Ropná společnost Exxon vyprodukovala v 70. letech vynikající a přesné poznatky o globálním oteplování a pak ho po léta popírala  

Exxon předpověděl  zvyšování teplot a emisí, které skoro přesně odpovídaly tomu, co se sklutečně stalo stalo, zjistila studie

Ropný gigant Exxontajně  "správně a přesně předpověděl globální oteplování", ale pak po desetiletí veřejně takové vědecké poznatky potíral, aby ochránil svůj  byznys

Z množství interních dokumentů a výzkumných prací již dříve vyplynulo, že Exxon věděl o nebezpečí globálního oteplování přinejmenším od 70. let 20. století, přičemž ostatní subjekty ropného průmyslu věděly o tomto riziku ještě dříve, přibližně od 50. let 20. století. Ty se proti vědeckým poznatkům důrazně a úspěšně mobilizovaly, aby zabránily jakýmkoli opatřením na snížení spotřeby fosilních paliv.

 19106

Výměna generálů ve velení ruské armády je zřejmě politický krok zaměřený proti wagnerovcům

13. 1. 2023

čas čtení 4 minuty


Putin možná pověřil vedením invaze generála Gerasimova, aby vyrovnal napětí mezi armádou a skupinou Wagner


Další měsíc, další reorganizace v ruské armádě: Vladimír Putin mění generála, který velí jeho jednotkám na Ukrajině, s velmi častou frekvencí, zoufale se snaží zajistit si aspoň nějaký vojenský úspěch.

Je zřejmé, že tyto neustále změny svědčí o nespokojenosti Kremlu s vedením války, ale rozhodnutí pověřit vedením invaze generála Valerije Gerasimova, šéfa ozbrojených sil, je do očí bijící i z jiných důvodů, píše Dan Sabbagh.

31289

Figurína Erdogana hlavou dolů: odsoudit i pochopit?

14. 1. 2023 / Kateřina Paříková

čas čtení 2 minuty

Autorka ilustrace: Natálie Paříková

Zlé doby bohužel způsobují zlé činy. Věšet figuríny či usazovat je do černých pytlů - byť jen symbolicky - přeci jen není něco, čím by se moderní civilizovaná společnost měla chlubit.

Na druhou stranu to vyvolá patřičný rozruch ve chvíli, kdy politici danému tématu nevěnují dostatečnou pozornost nebo dokonce, byť i jen "nereakcí" záměr agresora ignorují/schvalují.

Podstatná část světa "pranýřuje" Putina. Na de facto téhož zločinného Erdogana se však berou ohledy z důvodů již dobře známých, jako je uprchlická krize a vojenská partnerství; to druhé ještě důležitější dnes kvůli válce na Ukrajině.

 19809

Ruská agrese na Ukrajině: "už jen malé kapsy ukrajinského odporu" v Soledaru, říká Moskvou dosazený úředník

13. 1. 2023

čas čtení 6 minut

Foto: Zničené město Soledar


- Jak to vypadá v městě Soledar:

</div>


 - 'Malé kapsy odporu' z Ukrajiny v Soledaru, říká Moskvou dosazený úředník

Ruskem dosazený úředník v Doněcku Andrej Bajevskij uvedl, že uvnitř města stále existují "malé kapsy odporu" ze strany Ukrajiny, a prohlásil, že Ruskem podporované jednotky mají téměř plnou kontrolu.

Bajevskij, který je podplukovníkem a poslancem parlamentu samozvané Doněcké lidové republiky, řekl ruské státní mediální agentuře: "V současné době skutečně ještě existují v Soledaru samostatná malá ohniska odporu, [ale] naši hoši pokračují v potlačování nepřítele v těchto místech."

"Celkově se operace [vyvíjí] úspěšně a západní předměstí Soledaru je již zcela pod naší kontrolou," dodal.

 
- Americký vyslanec vyzval Srbsko, aby se připojilo k sankcím proti Rusk
u

Vysoce postavený americký vyslanec ve čtvrtek vyjádřil silné znepokojení nad aktivitami ruského soukromého vojenského dodavatele Wagner Group a jeho údajnými pokusy o nábor vojáků v Srbsku i jinde ve světě.

Poradce amerického ministerstva zahraničí Derek Chollet rovněž vyzval Srbsko, aby zavedlo sankce proti svému tradičnímu slovanskému spojenci Rusku.

"Domníváme se, že by se země měly k sankcím připojit, a důvodem, proč si to myslíme, je to, že jednání Ruska je třeba nejen odsoudit, ale i potrestat," řekl.

"Rusko každý den vede brutální a neoprávněnou válku proti Ukrajině. Musíme se spojit, abychom zajistili, že toto chování je nepřijatelné."

Americký vyslanec tento týden zahájil cestu po několika balkánských zemích v rámci návštěvy zaměřené na mezinárodní snahy pomoci normalizovat vztahy mezi Kosovem a Srbskem po týdnech zvýšeného napětí. Bývalá srbská provincie vyhlásila v roce 2008 nezávislost, což Srbsko a Rusko neuznávají.

 16578

Zemřel „Maďar“, chlap se strašnou minulostí…

13. 1. 2023 / Pavel Veleman

čas čtení 8 minut

 „Odorsom khere, jak man den paťiv“
„Doma jsem tam, kde si mne váží“

„Pane Velemíne, když budete mít nějaký problém kdekoli, třeba v hospodě - řekněte: „Jdu hned volat „Maďarovi“ a každý Vám dá hned pokoj…“


V těch vyprázdněných prezidentských debatách, jestli volit Petra nebo Pavla, mi zemřel další klient, se kterým jsem prožil několik let života.

Lid český dostal před deseti lety od politiků hračku a jednou za pět let si prodloužíme vánoční pohádky. Jedni tu o hodném knížeti nebo o spravedlivém generálovi. Druzí o morálním podvodníkovi, který bude sloužit dolním deseti milionům nebo o sociálním miliardáři, kterého ve skutečnosti zajímá jen jeho byznys.

31288

Jak jsem volil Jiřího Dienstbiera

13. 1. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Facebook mi nabídl fotku deset let starou, fotku situace, kdy jsem vycházel z domu, abych volil v prvním kole první přímé volby prezidenta v dějinách českých zemí Jiřího Dienstbiera. Vzpomínáte? To byly ty doby, kdy Česká strana sociálně demokratická byla v průzkumech preferencí nejsilnější politickou stranou.

 16964

Marek Wollner odchází z České televize

13. 1. 2023

čas čtení 1 minuta

Tisková zpráva ČT

Marek Wollner odchází z České televize. Tento krok je výsledkem vzájemné dohody, náročné pro obě strany. Česká televize považuje Marka Wollnera za jednoho z nejlepších novinářů v zemi, který za 17 let svého působení v redakci Zpravodajství odvedl mimořádnou práci v oblasti investigativní žurnalistiky. Především díky němu se Reportéři ČT stali respektovaným pořadem, který mnohokrát prokázal, že dokáže otevírat nová témata a rozkrývat i velmi složité a závažné celospolečenské kauzy.

31277

Skandál s agenturními studenty na Mendelově univerzitě nás posouvá na Východ

13. 1. 2023 / Ivan Větvička

čas čtení 4 minuty

Skandál s agenturními studenty na Mendelově univerzitě propukl v Rakousku a Německu nezávisle na prezidentských volbách v České republice. Kdo bez důkazů tvrdí opak, vytváří novou konspirační teorii. Kdybychom věnovali větší pozornost tomu, jaké problémy trápí naše sousedy, věděli bychom o průšvihu na Mendelově univerzitě už dva roky a nebyli bychom dnes překvapení. To, že byla zpochybněna kvalita vysokoškolského studia u nás, představuje na Západě velký společenský problém, neboť studium v České republice je tam stále populárnější. Nyní jsme se v očích našich sousedů těsněji přimkli k nespolehlivému Východu.

Rakouský deník Der Standard se pustil do boje s podloudnými formami získávání vysokoškolských titulů a akademických hodností článkem Die Titel-Industrie, který vyšel 17. 1. 2021 a najdete ho zde:

Rozhovor Britských listů 561. Jak se kampaň za volbu prezidenta proměňuje v pěknou frašku

9. 1. 2023

čas čtení < 1 minuta



Redaktoři Britských listů Karel Dolejší, Bohumil Kartous a Jan Čulík se snaží v tomto Rozhovoru Britských listů vyrovnat se s některými absurdnějšími rysy české prezidentské předvolební kampaně, které v posledních dnech a hodinách nabraly grády. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi od úterý 10. ledna 2023.

Hospodaření OSBL za prosinec 2022

4. 1. 2023

čas čtení 2 minuty

Potřebujeme trvalou finanční podporu pro minimální plat našich tří redaktorů a pro účet za elektřinu pro provoz našeho serveru.  Koncem prosince  2022 měly Britské listy na účtu 11 601,70 Kč. Potřebujeme měsíčně přibližně 70 000 Kč. Děkujeme. (JČ)

V lednu 2023 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 67 438,50 Kč,  výdaje byly 78 970,89 Kč. Děkujeme!!

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají -  trvale potřebujeme pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 70 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

 19808

Itálie zuří, že se Irsko rozhodlo označovat lahve vína zdravotním varováním

13. 1. 2023

čas čtení 3 minuty

 

Italští kritici si stěžují, že zdravotní varování před alkoholem jsou "přímým útokem" proti Itálii jako klíčovému vývozci vína.


Plán Irska umístit na lahve vína, piva a lihovin přísná zdravotní varování vyvolal v Itálii hněv.

Irsko může v tomto opatření, které by spotřebitele upozorňovalo na rizika rakoviny a jaterních onemocnění spojených s alkoholem, pokračovat poté, co uplynula lhůta, v níž se proti němu mohla postavit Evropská komise.

Rozhovor Britských listů 559. Příspěvek na bydlení hned tak nedostanete

2. 1. 2023

čas čtení < 1 minuta



Jan Čulík hovoří s Pavlem Velemanem, sociálním pracovníkem, o šokujícím rozkladu Úřadů práce a o nefunkčnosti systému českého sociálního zabezpečení, která odpovědné ministry nijak nevzrušuje. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi od úterý 3. ledna 2023.

O šestileté holčičce z Avdijivky

12. 1. 2023

čas čtení < 1 minuta

Tohle je šestliletá holčičika Elja z Avdijivky. Po dobu posledních 11 měsíců žila 5 km od frontové linie, pod dělostřelbou. Schovávala se ve sklepě a třásla se strachem. Včera večer zemřela na infarkt.

Tohle dítě zemřelo na infarkt. Do pekla s tebou Rusko!



 18860

Jak nekritizovat soudy

12. 1. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Myslím, že je snad zcela pod úroveň čtenářů Britských listů psát takové banality, že pokud ti, kdo se cítí poraženi výsledkem soudního rozhodnutí, prohlásí bez důkazů a bez jakékoli věcné argumentace (kromě teorie spiknutí) soudce za zkorumpovaného nebo neschopného, pak jsou nejen směšní, ale také odporní. Principiálně to totiž znamená, že každý, kdo prohraje soud, má právo obviňovat soudce a soudní systém z korupce, bez důkazů, jen na základě frustrace a nenávisti. To je konec právního státu, to je myšlení nacismu a bolševismu.

 19544

Vraťme občanku, neumíme volit...

12. 1. 2023 / Richard F. Vlasák

čas čtení 6 minut

 
Dobrý den a ahoj,

prezidentská volba, jíž jsme svědky i účastníky, nevrhá na stav naší společnosti a na nás samotné právě pozitivní světlo.

Maloměšťáctví, nedostatek vizí nebo i ctění elementárních základů slušnosti činí ze svátku demokracie opileckou frašku nedospělých puberťáků, a to máme v občance napsáno, že je republice třicet. Za jinou úvahu tedy stojí, jestli je postavena na správných ideách a základech, ale o tom jinde a jindy...


30822

Obsahuje jízlivost a sarkasmus

Koho chceme za prezidenta: Zamilované iluze aneb jak srdce usměrnit rozumem

12. 1. 2023 / Bohumil Kartous

čas čtení 5 minut

Ilustrace: Jáchym Bohumil Kartous


Kampaň před prezidentskými volbami vrcholí. Jsou to zjevně nejvíce emocionální politické volby v českém prostředí, což dokazuje míra zanícení, s jakou společnost na sociálních sítích propadla potřebě lustrovat toho správného na prezidentskou pozici. Je to nepochybně způsobeno tím, že žádná jiná politická instituce v Česku není tak úzce spojena s kulturní identitou. Ať už je tím kýženým klon Masaryka, Havla, Zemana, nebo jde o nějaký novotvar nastolující změnu tradice, velmi často a citelně se opírá o potřebu nejen někoho zvolit, ale vyvolit. Není divu, český prezident prostě historicky je upgrade mocnáře a mocnář je pochopitelně vyvolen, nikoliv volen. To emoční zaujetí sebou nese jednu svízel. Mnoho emocí a mnoho představ spojených s identitární symbolikou toho kterého voliče může vést k poněkud iracionálnímu rozhodování.

Rozhovor Britských listů 558. Z Djakarty o Konstantinu Bieblovi a jeho cestě do Indonésie před sto lety

30. 12. 2022

čas čtení < 1 minuta

 

Albín Sybera hovoří s Michalem Wasserbauerem ze spolku Bohemindo se sídlem v indonéské Djakartě o vydání česko-indonéské knížky Konstantin Biebl: Pojedu jednou na dalekou Jávu, o tom, jaká byla cesta z Prahy do Djakarty roku 1926 a dnes a o česko-indonéských vztazích. Ví někdo v této zemi s 220 miliony obyvatel vůbec něco o Česku? Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi od pátku 30. prosince 2022.

 17294

Dlouhý covid a jeho těžko předvídatelné dopady

Můj boj s covidem

12. 1. 2023 / Milan Mundier

čas čtení 6 minut

Na sklonku roku 2020 jsem měl nedobrý pocit. Čínský koronavirus, zkráceně covid-19, nabýval na síle a čerstvě vyrobená vakcína byla teprve na cestě. Mnozí lidé už byli ze všech těch lockdownů a děsivých televizních reportáží unavení, někteří navíc podlehli dezinformacím o „obyčejné chřipečce“ nebo nástupu nové totality. Nešlo ani tak o to, jak moc se lišily názory některých lékařů a vědců, ale spíše o to, že se ke covidu vyjadřoval prakticky každý. Nebyl jsem obézní a s nějakou formou alergie se dnes potýká kdekdo. Ale když pracujete v první linii (přestože jste oficiálně vedeni jako úředníci), existuje vysoká pravděpodobnost, že se nákaze nevyhnete. Zejména když se dostáváte do kontaktu s lidmi, kteří riziko covidu podceňují a počáteční příznaky daného onemocnění připisují prostému nachlazení či únavě. V mém případě sehrála rozhodující roli silná virová nálož, jíž jsem byl vystaven. V tomto ohledu jsem nebyl ani první, ani poslední.

Rusko vyměnilo generála pověřeného vedením války na Ukrajině v rámci nejnovějších vojenských změn

12. 1. 2023

čas čtení 6 minut

Pozoruhodné. Neustálé vyměňování generálů je jasným signálem porážky.


Valerij Gerasimov nahradí Sergeje Surovikina, který byl jmenován vrchním velitelem ruské armády v říjnu. Zelenskij se vysmívá tvrzení o ruském vítězství v Soledaru


Rusko jmenovalo Valerije Gerasimova, náčelníka generálního štábu, svým vrchním velitelem pro válku na Ukrajině. je to  poslední z několika velkých otřesů v moskevském vojenském vedení během selhávající invaze na Ukrajinu

Ve středečním prohlášení ministerstvo obrany uvedlo, že Gerasimovovo jmenování představuje "zvýšení statusu vedení" vojenských sil na Ukrajině a bylo provedeno s cílem "zlepšit kvalitu ... a efektivitu řízení ruských sil".


Sergej Surovikin, nechvalně známý generál, kterému ruská média přezdívají "generál Armagedon" a který byl v říjnu jmenován do funkce celkového velitele armády, zůstane Gerasimovovým zástupcem, uvedlo ministerstvo obrany. Surovikin už v Sýrii proslul vražděním civilistů.

Rozhovor Britských listů 557. Udělá něco česká vláda v novém roce pro lidi?

27. 12. 2022

čas čtení < 1 minuta



Obchody v ČR byly prý před Vánoci plné, tak co pořád otravujeme s údajnou chudobou českého obyvatelstva? Jenže ona je v důsledku téměř dvacetiprocentní inflace absolutně reálná, a Fialova vláda nedělá nic ani proti inflaci, ani proti ožebračení obyvatelstva. Co s tím? Je dobré slyšet názory lidí, kteří nejsou součástí pražské kavárny jako většina českých novinářů. Jan Čulík proto hovoří v dnešním Rozhovoru Britských listů s komentátorem Petrem Harašímem ze slezského města Orlová, rekordně nejhoršího města k životu v České republice. Babišovo Ano se tam vyznamenalo zrušením místní nemocnice. Proto tam lidé pro Babiše hlasují. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi od úterý 27. prosince 2022.

 19385

Smrtící "suverenita"

13. 1. 2023

čas čtení 1 minuta

"Suverenita" pro Putina znamená, že si může dělat, co se mu jen zlíbí, a nikdo nesmí přednést námitky, upozorňuje Abbás Galljamov.

30898

Jak "speciální operace" mění ruskou kulturu

13. 1. 2023

čas čtení 1 minuta

"Speciální vojenská operace" nečekaně přivedla Rusko k něčemu jako kulturní revoluci, která mnoha způsoby připomíná dopad bolševické revoluce na Rusko ve dvacátých letech minulého století. Opět ukončila kulturní závislost na vnějším světě a podpořila vznik nových forem uměleckého vyjádření, tvrdí Olga Andrejeva.

 19793

Vzkaz pro paní doktorku Schillerovou

11. 1. 2023 / Oldřich Maděra

čas čtení 5 minut

Dnes jsem si přečetl v novinách o tom hlasování o nedůvěře vládě. Já tu vládu nemusím, ať ji s klidem odvolají. Nicméně ještě více nemusím paní Schillerovou. Nedalo mi to a napsal jsem o tom další článek, píše Oldřich  Maděra. 

* * *

V roce 2001 jsem utekl z Čech, protože jsem nechtěl do konce života platit výpalné. Nebylo to jednoduché, ale usadil jsem se a projektoval jsem. Nevím, co mě to napadlo, asi to byla láska k rodné hroudě, tak jsem si zhruba po deseti letech v cizině řekl, že si tam v té daleké zemičce mezi horami zase tak trochu zaprojektuji. Sehnal jsem tým asi 30-40 lidí a udělal jsem dva projekty pro ČEZ. Pracovali jsme na tom asi dva roky. Díla jsme nedokončili z důvodů na straně ČEZu.

 18591

Diskutujme o ukončení válečného konfliktu na Ukrajině

12. 1. 2023 / Daniel Veselý

čas čtení 7 minut

Iniciativa Mír a spravedlnost požadující ukončení nesmyslného konfliktu na Ukrajině podle očekávání sklidila především pohoršení a odsudky, a to jak ze strany stoupence izraelského apartheidu, tak ze strany liberálních a levicově-liberálních publicistů. Ačkoli s některými formulacemi výzvy úplně nesouhlasím, patřím mezi její prvosignatáře, neboť se domnívám – jak čtenáři BL dobře vědí – že bezbřehé vyzbrojování Ukrajiny a zavržení diplomatického úsilí apriori je receptem na globální katastrofu.

31277

Pracuji s veřejně přístupnými zdroji a nepřeji si poškodit Mendelovu univerzitu

12. 1. 2023 / Ivan Větvička

čas čtení 2 minuty



Agenturní doktorandi studují na Mendelově univerzitě od roku 2009. Kdyby se profesorka Danuše Nerudová postavila proti této podivné spolupráci již před lety, netížila by ji kauza v prezidentské kampani, naopak by tím u voličů získala. O případ se začali zajímat nejprve němečtí a rakouští lovci plagiátů, kteří tehdy na prezidentské volby v České republice sotva pomysleli. Kauza zaujala i tamní média, o čemž se paní, tehdy ještě rektorka Nerudová dozvěděla v lednu 2021. Stále měla dost času ostře zareagovat. Rozhodla se jinak a je dobře, že o tom voliči vědí.

 19805

Twitterový účet Visegrád24 je propaganda polské ultrapravice

12. 1. 2023

čas čtení 14 minut

Twitterový účet Visegrád24 si rychle získal popularitu, ale jeho motivace a financování nejsou zdaleka transparentní. Majitelé využívají západní podpory Ukrajině a zároveň budují značku "Make Europe Great Again" (Udělejme Evropu znovu velkou), čímž exportují úspěšnější polský model, který původně vyzkoušel Viktor Orbán.

Maďarské pokusy ztroskotaly, ale v Polsku plán zůstal živý: za pouhé dva roky se Visegrád24 rozrostl v jednu z největších středovýchodoevropských informačních operací v angličtině - navzdory naprosté anonymitě, neprůhledné struktuře financování, absenci webových stránek, nedostatku původního obsahu a pochybným vazbám na polskou vládu, píše Iván László Nagy na strákách Visegrád Insight.

Rusko vytvořilo Českou republiku a Polsko a oni se k nám nyní takto chovají! Neuvěřitelné!

12. 1. 2023

čas čtení < 1 minuta

"Konec konců, existence takových zemí jako Česká republika, Polsko, vůbec nebyla v plánech Německa! Ty země prostě neexistovaly. My jsme jim darovali jejich stát, my jsme jim darovali všechno. A přitom oni se k nám chovají takhle! Jsem tím ohromen. Nechápu to. To, co dělají na Ukrajině, to je jiná věc. Chápu, že tam chtějí získat území. To ale nemá význam."

 "Přivážejí tam tanky. Varovali jsme před tím."



31285

To bude jediné téma až do konce druhého kola voleb

Mírotvorce vs. válečný štváč

12. 1. 2023

čas čtení 5 minut


Prosím, připravte se na dva a půl týdne absolutního pekla a obří bitvy o budoucnost, míní Matěj Hollan. Budete sakra potřebovat výdrž a nervy, protože se odehraje střet, jaký tu ještě nebyl. Kampaň doopravdy začala návštěvou Babiše u francouzského prezidenta Macrona. Zapomeňte na všechny průzkumy o druhém kole, nic takového neexistuje, vzpomeňte si na Drahoše. Začíná se od nuly a Babiš svým vstupem do kampaně naprosto ovládne prostor a definuje své vlastní hřiště. Je to takto: Babiš odjel na návštěvu Macrona, prezidenta Francie. Proč? Vždyť to nedává žádný smysl, je to přece řadový poslanec a nemá žádnou výkonnou funkci. Právě proto. Protože Petr Pavel na Hradě znamená jasnou orientaci na USA a jasnou proukrajinskou pozici. A to je to, co Francie nechce. Francie je mimo Maďarska, které je ale na blacklistu z asi padesáti různých důvodů, hlavním trojským koněm Ruska v EU. Je to tak dlouhodobě.

 19804

Belmarsh Tribunal - na podporu Juliana Assange

12. 1. 2023

čas čtení 1 minuta

Ve Spojených státech a po celém světě státní subjekty zasahují proti novinářům, zdrojům a vydavatelům v rámci celosvětově koordinované kampaně, jejímž cílem je narušit přístup veřejnosti k informacím a odříznout ji od zdrojů disentu.


Významným případem této kampaně je případ Juliana Assange, vydavatele, který založil server WikiLeaks, odhalil zločiny vlády Spojených států a nyní mu hrozí 175 let vězení, pokud bude vydán z věznice Belmarsh, kde je v současné době držen ve Spojeném království.


Belmarshský tribunál, inspirovaný Russell-Sartrovým tribunálem z doby vietnamské války, sdružuje řadu odborných svědků - od ústavních právníků po uznávané novináře a obhájce lidských práv -, aby předložili důkazy o tomto útoku na vydavatele a usilovali o spravedlnost za zločiny, které odhalují.


V sázce je první dodatek americké ústavy - a život Juliana Assange. Připojte se k nám osobně nebo online.
 
Informace ZDE

 19790

Řecko: Začíná soudní proces se záchranáři uprchlíků

11. 1. 2023

čas čtení 8 minut

Foto: Humanitární aktivisté Sarah Mardini a Sean Binder
 
tisková zpráva organizace Human Rights Watch
 
Sean Binder a Sarah Mardini, dobrovolníci pátrací a záchranné služby, kteří pomáhali migrantům a žadatelům o azyl na moři, byli v Řecku zadrženi a čeká je soud na základě nepodložených obvinění. 

(Atény) - Řečtí prokurátoři by měli požádat o zproštění viny humanitárních pracovníků souzených za pátrací a záchranné akce, které jsou chráněny mezinárodním právem v oblasti lidských práv a řeckými zákony, uvedla   organizace Human Rights Watch. Soudní proces měl začít 10. ledna 2023. Případ proti dvěma z obžalovaných, Sarah Mardiniové a Seanu Binderovi, fakticky kriminalizuje život zachraňující humanitární solidaritu pro lidi na cestě a je plný procesních nedostatků, které narušují jejich práva na řádný a spravedlivý proces.

Ruská agrese na Ukrajině: Protichůdné zprávy o tom, kdo ovládá město Soledar

11. 1. 2023

čas čtení 9 minut

Přicházejí protichůdná tvrzení o tom, kdo ovládá bojující Soledar; Skupina Wagner "zřejmě tvoří až čtvrtinu ruských bojovníků"

- Dochází k pravidelné výměně ruských a ukrajinských vojáků v zajetí. Co ale s ukrajinskými civilisty, které ruská armáda bezdůvodně odvlekla do Ruska? Channel 4 News sledovaly dva případy takových mladých Ukrajinců. Vládnou obavy, že Rusové zatýkají na Ukrajině civilisty s tím, že je v budoucnu vymění za zajaté bojující ruské vojáky:

  
 
- Wagner "zřejmě tvoří až  čtvrtinu ruských bojovníků"


Západní zpravodajští důstojníci se domnívají, že skupina Wagner hraje v ruském tažení stále významnější roli a že podle jednoho z úředníků, který hovořil pod podmínkou anonymity, "existuje reálná možnost, že příslušníci skupiny Wagner nyní tvoří čtvrtinu nebo více ruských bojovníků".

Jejich vojenská efektivita v sektoru Bachmut - kde jsou jejich síly soustředěny - je však stále považována za omezenou, přičemž tentýž úředník popisuje tempo postupu za tak pomalé, že "někdy trvá dva týdny, než se podaří dobýt jeden dům".

Šéf ruské žoldnéřské skupiny Wagner prohlásil, že jeho síly dokončily obsazení ukrajinského města Soledar, což by v případě potvrzení znamenalo první velký úspěch Moskvy na bojišti od loňského léta.

"Jednotky Wagnera dostaly pod kontrolu celé území Soledaru," uvedl Jevgenij Prigožin ve zvukové zprávě, kterou v úterý pozdě večer zveřejnil na svém kanálu Telegram.

Prigožin v úterý uvedl, že ukrajinské jednotky byly obklíčeny v centru města a "probíhají pouliční boje. Počet zajatců bude oznámen zítra".

Argumentace Daniela Veselého i Matěje Hollana je nesmyslná

11. 1. 2023 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

Oba materiály, jak text Daniela Veselého, tak citovaný článek Matěje Hollana jsou nesmyslné a jsou jen důkazem jak chabé úrovně myšlení jsme nyní často svědky v České republice.

Základní potíž s argumentací Daniela Veselého je sktuečnost, že režim, který v Rusku vytvořil Vladimír Putin, je stoprocentně zločinný. Vytvořil si fašistickou ideologii založenou na představě nadřazenosti ruského národa, který má právo okupovat jakékoliv území na světě a zotročit si kohokoliv, přesně, jako to dělalo nacistické Německo.

31277

Danuše Nerudová svou (ne)činností na Mendelově univerzitě rozkládala systém vysokoškolského vzdělávání

11. 1. 2023 / Ivan Větvička

čas čtení 6 minut

Danuše Nerudová svou (ne)činností na Mendelově univerzitě rozkládala systém vysokoškolského vzdělávání. Tím oslabila jeden z pilířů evropské kultury

Agentury jako německá Scentia a rakouský Institut für Management pravděpodobně dokáží simulovat studium svých klientů. Zajistí přijetí na vysokou školu, podle potřeby za ně napíší diplomovou nebo disertační práci a výsledky „klientova výzkumu“ mohou publikovat v časopisech, které samy vydávají, aniž by se zákazník musel trápit připomínkami nezávislých recenzentů.

 19274

Rusko musí čelit tribunálu za zločin agrese na Ukrajině, zdůrazňují šéfové britských politických stran

11. 1. 2023

čas čtení 3 minuty

 

Tlak na Putina roste, politici a právníci poukazují na zásady, které vedly k norimberským procesům s nacistickými válečnými zločinci



Požadavek na zřízení zvláštního tribunálu, který by vyšetřoval Rusko za zločin agrese proti Ukrajině, podpořili vysoce postavení britští politici napříč politickým spektrem. Sdělili tak Vladimiru Putinovi a jeho generálům, že se budou zodpovídat ze svých zločinů.


Ve společném prohlášení, které poskytli týdeníku Observer, osobnosti jako předseda labouristů Keir Starmer, bývalý generální tajemník NATO George Robertson, bývalý ministr zahraničí David Owen a bývalý předseda toryů Iain Duncan Smith uvádějí, že musí  být zřízen tribunál, který by se zabýval zjevně nezákonnou válkou na základě stejných zásad, jakými se řídili spojenci, když se v roce 1941 sešli, aby položili základy norimberského procesu s nacistickými vůdci pro válečné zločiny.

 18993

Británie: Konzervativní poslanec Andrew Bridgen byl vyloučen ze strany za šíření lží o očkování proti covidu

11. 1. 2023

čas čtení 2 minuty

Konzervativní poslanec Andrew Bridgen byl vyloučen z Konzervativní strany poté, co přirovnal používání vakcín proti covidu  k holocaustu. Byl to poslední z celé  řady jeho nedávných výroků proti očkování.

Bridgen na Twitteru zveřejnil graf z libertariánské webové stránky Zero Hedge, která šíří konspirační teorie a která  ukazuje údajná zdravotní rizika vakcín proti covidu, a napsal: "Jak mi řekl jeden kardiolog-konzultant, je to největší zločin proti lidskosti od dob holocaustu."

Bridgen už celé týdny na sociálních sítích  nepodloženě tvrdí, že vakcíny proti covidu vážně poškozují zdraví.

 19274

PROHLÁŠENÍ VYZÝVAJÍCÍ K VYTVOŘENÍ ZVLÁŠTNÍHO TRIBUNÁLU PRO POTRESTÁNÍ ZLOČINU AGRESE PROTI UKRAJINĚ

11. 1. 2023

čas čtení 4 minuty

 
Je to již 10 měsíců, co Rusko podporované Běloruskem zahájilo jednu z největších pozemních invazí v Evropě od druhé světové války.

Od té doby byly zabity nebo zraněny tisíce ukrajinských civilistů, osm milionů lidí bylo vnitřně vysídleno a přibližně osm milionů se stalo uprchlíky. Civilní infrastruktura a hospodářský majetek v hodnotě desítek miliard byly zničeny nebo rozkradeny a nenahraditelné kulturní památky se proměnily v trosky. Velké části ukrajinského území zůstávají pod okupací nebo útokem.

Agresivní činy lze vysledovat nejen k únorové invazi, ale i k rozhodnutí ruského vojenského a politického vedení napadnout a okupovat Krym, město Sevastopol a Donbas od roku 2014.

Přezkumná komise dala Mendelově univerzitě za pravdu

11. 1. 2023

čas čtení 3 minuty

Vážený pane Větvičko,

porovnejte prosím Vaše silná tvrzení o emeritní rektorce a jí v minulosti vedené univerzitě s textem zde na tomto odkazu NAUVS:

https://www.nauvs.cz/…pdf

Kontrol(a/y), vázané správním řádem a zákonem o vysokých školách, na uvedené univerzitě stále probíhají a akreditační úřad zatím nedospěl k žádnému ze závěrů, o jakých píší nebo hovoří někteří novináři, politici a političtí komentátoři v průběhu volební kampaně, píše Jiří Kolářský.

 18993

Británie: Pobrexitová konzervativní Sunakova vláda usiluje o to zakázat v zemi stávky

11. 1. 2023

čas čtení 6 minut

V důsledku hospodářské krize a inflace, způsobené brexitem a ruskou agresí na Ukrajině, přišlo velké množství zaměstnanců britského státního sektoru o část svých platů, a tak nyní v Británi stávkují železničáři, zdravotnici, posádky sanitek, učitelé, imigrační úředníci, pošťáci, lékaři, univerzitní profesoři a dalš. Sunakova vláda s nimi odmítá o zvýšení platů vyjednávat  a nyní si vymyslela, že stávky v podstatě v Británii zakáže - chce zavést legislativu, která by zaručila trvalé fungování základních služeb.

Sžíravou analýzu těchto pokusů, které se zřejmě - jako mnoho iniciativ nynější nekompetentní britské vlády - neuskuteční, protože se ukáže, že porušují zákon, publikoval známý komentátor a analytik komerční televize ITV Robert Peston: 

Mají vládní omezení stávek nějakou logiku?
 
Málokdy jsem četl legislativu, která by tak postrádala základní soudržnost a logiku jako dnešní vládní návrh zákona, který by výrazně omezil právo na stávku - cituji - ve "zdravotnictví, v hasičských a v záchranných službách, ve  vzdělávacích službách, v  dopravních službách, ve vyřazování jaderných zařízení z provozu, při nakládání s radioaktivním odpadem a vyhořelým palivem a v oblasti ochrany hranic".

Co znamená úspěch v oblasti jaderné fúze v USA pro Evropu?

11. 1. 2023

čas čtení 7 minut

 
Americká laboratoř dosáhla "zážehu" prostřednictvím technologie, kterou Evropa opomíjí. Italští odborníci na jadernou fúzi diskutují o tom, zda není čas na jinou strategii



Dne 5. prosince v zařízení National Ignition Facility v Livermore v USA dopadlo 192 laserových paprsků na malou kapsli naplněnou deuteriem a tritiem umístěnou ve zlatém válci a způsobilo to, čemu fyzikové říkají "vznícení". Poprvé se tak stalo, že množství energie vzniklé při řízené jaderné fúzní reakci bylo větší než energie, kterou přenesly lasery použité k její iniciaci. Terč absorboval 2,05 megajoulů energie a na oplátku vyzářil 3,15 megajoulů, což představuje 54% nárůst energie.

Proč na tom záleží?

 18437

V NATO se rýsuje trhlina mezi Německem a Polskem

11. 1. 2023

čas čtení 6 minut

Zdá se, že někteří členové NATO – včetně Německa – chtějí co nejdříve ukončit nepřátelství na Ukrajině, i kdyby země musela udělat územní ústupky. Polsko naopak chce Moskvu dlouhodobě oslabit – Rusko musí "těžce prohrát", napsal Philipp Fritz.

 19338

"Zbláznil se." Čína ztrácí důvěru v Putina

11. 1. 2023

čas čtení 3 minuty

Ruský prezident Vladimir Putin, který deklaruje strategické a komplexní partnerství s Čínou, ztrácí důvěru vedení v Pekingu, které stále více pochybuje o střízlivosti jeho rozhodnutí a schopnosti dostat se z "pasti" ukrajinského dobrodružství beze ztrát.

 19789

Úpadek Putinova Ruska: Prohra ve válce vyhlášené v roce 2007

11. 1. 2023

čas čtení 2 minuty

Vladimir Putin ve svém mnichovském projevu v roce 2007 předložil Západu ultimátum: Pokud Západ chce ruskou ropu a plyn, musí dát Moskvě právo veta nad rozhodováním o mezinárodním systému. Západ tento požadavek odmítl a začal podnikat kroky, aby Rusku odepřel tento vliv, píše blogger El Murid.

 19042

Životní poslání Vladimira Putina je splněno

11. 1. 2023

čas čtení 2 minuty

Vladimir Putin si zřejmě myslí, že jeho posláním je porazit Ameriku a nastolit nový světový řád, v němž bude vůdcem Rusko. Ale v tom se hluboce mýlí: Jeho skutečným posláním bylo zničit Rusko - a podařilo se mu to. Vůdce Kremlu by proto měl bez obav opustit scénu, píše Leonid Gozman.

 19585

2. ukrajinský front: S Rusy se dá vyjít, s Ruskem nikoliv

11. 1. 2023

čas čtení 2 minuty

Viktor Jerofejev, významný ruský spisovatel, který kvůli svému odporu proti válce na Ukrajině uprchl do Německa, říká, že si každý musí zapamatovat, že "Rusko je radikálnější než Rusové; stvoření je silnější než jeho tvůrci; a zatímco s Rusy se ještě nějak dokážete vypořádat, s Ruskem se nikdy nedohodnete."

 18232

Kazachstán teď "stojí na straně Západu", což "ohrožuje Rusko"

11. 1. 2023

čas čtení 1 minuta

Kazachstán od ledna 2022, kdy události donutily Astanu povolat síly Organizace smlouvy o kolektivní bezpečnosti, reformuje, modernizuje a rozšiřuje své vojenské síly. Je to namířeno především proti vnitřním hrozbám, nikoli proti sousedním zemím, říká Maxim Kramarenko.

Bezdomovectví | Rakousko | Automobilismus | Drogy | Zakázaný film ČT o Andreji Babišovi Selský rozum | Přímá demokracie | Norsko | Komunistická idea a její reflexe v politice i teorii | Katolická církev | Brexit | Islamofobie | Slovensko | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Očkování a racionalita | Srbsko | Japonsko | Státní správa v České republice | Budoucnost médií | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Film | Donald Trump | Popkultura a společnost | Vědecký výzkum, Akademie věd a společnost | Povodně a změna klimatu | Demokratický proces se zasekl | Mučení | Český film | Kavkaz, Náhorní Karabach, Čečensko | Český památník z velkého roku | Írán | Genderová nerovnost ve společnosti | Řádění exekutorů v České republice | Druhá světová válka | Školství | Venezuela | Kuba | Václav Havel - dramatik a politik | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Konec Obamovy agendy, selhání reforem v USA | Wikileaks | Korupce | 21. srpen 1968 | Čína | Německo dnes | Chudoba | Jemen | Nobelova cena míru | Turecko | Technologie | Globalizace | Životní prostředí | Občanská společnost | Ekonomika | Lidská práva | Kulturník | Extremismus | Sýrie | Spam a šíření dezinformací na internetu | Sociální poměry | Joe Biden | PPF | ISIS, Islámský stát | Česká literatura | Babiš | Léková politika, zdravotnictví | Rozhovory Britských listů | Doprava | Energetické úspory | Imigrace do Evropy | Česká republika | Velká Británie - politika a společnost | Polsko | Francie | Ekologie | Lidské zdraví | Zdravotnictví a reformy | Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Evropská unie | USA | Gruzie, Rusko a Jižní Osetie | Linefall | Petr Fiala | Sdělovací prostředky | Koronavirus | Česká politická scéna | Identita | Budoucnost NATO a OSN | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Globální oteplování | Rusko za Vladimíra Putina | Ukrajina
59512