Většina Švýcarů podporuje užší vazby s NATO, ukázal průzkum

20. 3. 2023

čas čtení 1 minuta
Od loňského vypuknutí války na Ukrajině většina Švýcarů nyní říká, že chtějí užší vztahy s NATO – ale ne členství, odhaluje studie.

Celkem 55 % lidí zúčastněných v průzkumu, který ve čtvrtek zveřejnil švýcarský federální technologický institut ETH, uvedlo, že chtějí sblížení mezi Švýcarskem a NATO. To je o 10 % více než v lednu 2021.

Kromě toho se 53 % domnívá, že švýcarská neutralita by měla umožnit alpskému národu plánovat svou vojenskou obranu společně s NATO. Nicméně pouze jedna třetina dotázaných podporuje myšlenku, aby se Švýcarsko připojilo k vojenské alianci zemí Evropy a Severní Ameriky.

Jak válka na Ukrajině změnila Švýcarsko

Švýcarská armáda má neochvějnou podporu. Celkem 78 % říká, že je nezbytná, zatímco 76 % říká, že by měla být "plně vybavena". Od vypuknutí války na Ukrajině 14 % dotázaných uvedlo, že armáda investuje "příliš málo".

Vstoupí Švýcarsko někdy do NATO?

Mezitím se zdá, že postoje k neutralitě se mírně mění. Podpora neutrality obecně klesla o 6 procentních bodů na 91 %. Většina respondentů (57 %) se stále domnívá, že Švýcarsko by mělo přijmout diferencovanou politiku neutrality, konkrétně že by mělo zaujmout politický postoj k určitým otázkám, ale zůstat vojensky neutrální.

Jasná většina (75 %) se také domnívá, že švýcarské sankce proti Rusku jsou slučitelné s neutralitou.

Průzkum byl proveden v lednu 2023 telefonicky mezi 1 238 švýcarskými občany ze tří hlavních jazykových regionů.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
2980

Diskuse

Obsah vydání | 21. 3. 2023