Český Ústav pro studium totalitních režimů se opět zapletl do kontroverze

21. 3. 2023 / Albín Sybera

čas čtení 4 minuty

ÚSTR je často obviňován z toho, že působí spíše jako prodloužená ruka pravicových vlád než jako vědecko-výzkumný orgán

Vedení Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) propustilo většinu redakční rady svého časopisu Paměť a dějiny a vedoucího vzdělávacího oddělení, které spolupracuje na projektech s Ministerstvem školství ČR a s evropskými partnerskými institucemi.

Ředitel Ladislav Kudrna, který byl loni jmenován pravicí ovládaným Senátem, byl obviněn z řady personálních změn motivovaných ideologickou agendou využívat ústav spíše jako nástroj antikomunistické propagandy než k výzkumu.  

 

Někteří ze zaměstnanců ÚSTR vydali otevřený dopis, ve kterém obvinili Kudrnu a jeho zástupce Kamila Nedvědického z toho, že neuvedli žádné důvody pro nedávné propouštění na oddělení vzdělávání a z neopodstatněné kritiky uznávané učebnice Soudobé dějiny.

"Autorský tým je tímto rozhodnutím vedení zaskočen," uvedla spolueditorka Tereza Arndtová v dopise, který podepsalo dalších 18 kolegů a který byl zveřejněn na internetových stránkách Dějepis pod tlakem.

Na učebnici se podle dopisu podílelo "dvacet odborníků a desítky pedagogů" a nakladatelství Fraus se chystá vytisknout další kolo doprovodných pracovních sešitů. Soudobé dějiny byly také loni oceněny na slavnostním předávání cen v německém Frankfurtu nad Mohanem jako druhá nejlepší evropská učebnice.

"Vedení [ÚSTR] se opakovaně odmítlo sejít a vysvětlit důvody své kritiky," cituje se v prohlášení vedoucí autorského týmu učebnice Jaroslav Pinkas. Zaměstnanci také upozorňují, že vedení Kudrny brání další propagaci knihy 13 objektů (ne)šťastného muzea. 

"Vedení nepochopitelně ignoruje společnou snahu ministerstva školství" na dalším projektu Dějepis+ a "ohrožuje další domácí i mezinárodní spolupráci" včetně omezování distribuce již vytištěné knihy o muzeích komunistické éry, uvedl zástupce odboru vzdělávání Václav Sixta.

Kudrnovo vedení vydalo vlastní tiskové prohlášení, v němž "odmítá lživá tvrzení a nepodložená obvinění ze strany osob nerespektujících pravidla slušné diskuse".

Není to poprvé, co se Kudrna a jeho politika dostali pod palbu kritiky. Kvůli jeho jmenování odstoupil orgán vědecké rady ÚSTR a Český rozhlas odvysílal obvinění Kudrny z plagiátorství, které on popírá.

V říjnu 2022 Kudrnovo vedení propustilo francouzskou historičku Murial Blaive spolu s dalšími šesti pracovníky v rámci snahy o "zvýšení efektivity práce".

Kudrna se vyjádřil v Českém rozhlase,  že má jiné "vidění dějin" než zmínění historici. 

Blaive se proti Kudrnovi ucházela i o post šéfa ÚSTR a po svém vyhazovu ji podpořili signatáři  otevřeným dopisem, který podepsal i historik z Yaleovy univerzity Timothy Snyder a několik stovek zahraničních i domácích historiků, badatelů a novinářů.

Blaive tvrdí, že nové vedení institutu vidí komunismus pouze černobíle, jako boj dobra a zla, boj s pachateli a oběťmi. To podle ní ignoruje skutečnost, že Češi byli často za komunismu dobrovolnými účastníky na fungování režimu. Vytváří to "pokřivené" vyprávění, které je "parodií na historii", říká.

ÚSTR byl založen jako státní instituce v roce 2007 s cílem zkoumat komunistický a nacistický režim v Československu. Od té doby je často obviňován z toho, že spíše než jako vědecko-výzkumný orgán působí jako prodloužená ruka pravicových vlád a zaměřuje se spíše na formování představ o minulosti než na výzkum složitého dědictví komunistické minulosti a postoje Čechů k ní.

Komunistická minulost je v české politice stále silným hybatelem, jak ukázaly nedávné prezidentské volby, v nichž zkoumání komunistické minulosti kandidátů často převažovalo nad jejich současnými politickými kvalitami. 

Text byl přeložen a upraven dle originálu v angličtině, který vyšel na serveru bne Intellinews ZDE. 

https://www.intellinews.com/czech-institute-of-totalitarian-regimes-embroiled-in-controversy-again-273238/?source=czech-republic

1
Vytisknout
4197

Diskuse

Obsah vydání | 23. 3. 2023