Two fatal errors

20. 3. 2023 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 2 minuty

Je zvláštní, jak v různých dobách naší historie, tzn. i v různých režimech, politici opakují stále dokola dvě stejné chyby:

1) Myslí si, že veřejnost jim bude dlouhodobě tolerovat „pití vína během kázání vody“ a také to, že budou donekonečna tolerovat rozvoj soudobé „šlechty“.

2) Neuvědomují si, že při stanovování parametrů života chudší části populace (důchody, minimální mzda, některé sociální dávky) se musí o optimální výši těchto plnění radit zejména s těmi kterých se přímo dotýkají. Neboli, jen těžko budou o vhodné výši třeba minimální mzdy dobře rozhodovat pouze lidé, kteří jsou od reality izolováni tím, že minimální mzdu nikdy nepobírali jako svůj jediný příjem respektive si nepřipouští dostatečné zpětné vazby od těch, kteří tak dlouhodobě fungovat musí.

Taková arogance moci, jak víme z dějin, se dříve či později vymstí. Bohužel následky pak většinou zasáhnou celou populaci. Moudrý „vládce“ pozoruje signály, které vysílá široká veřejnost a promyšleně s nimi pracuje. Pokud se stane, že má najednou třeba plný Václavák ať už jakkoli nespokojených občanů, měl by zpozornět, učinit analýzy a podle nich volit dobrá řešení. Namísto toho, aby dehonestoval celou situaci třeba poukazováním na „křiklounství...“ jednotlivců či skupinek, které samozřejmě mohou mít i vykolejené názory - skoro vždycky se ve velkém davu někdo takový najde.

V podobných situacích se mi vybavuje modelová epizoda z doby sametové revoluce, která je datována k přelomu listopadu a prosince 1989.

Na okně radnice v Havlíčkově Brodě u hlavního vchodu se objevil leták velikosti cca malého školního sešitu potištěný drobným, téměř nečitelným písmem. Zřejmě byl dílem zdejších komunistů. Apeloval na občany, aby nepodléhali vlivu různých podvratných živlů, které chtějí podkopat zaběhlá pravidla Československé socialistické republiky, že KSČ má vše pevně v rukou a zanedlouho zase dojde k potřebné normalizaci situace. To je samozřejmě jen torzo, které zůstalo po letech v hlavě, ale podstatu vystihuje naprosto přesně. Celých těch několik desítek let doufám, že podobný pštrosí postoj už aktuální vládnoucí honorace u nás nikdy neužije, že zkrátka nebude ignorovat realitu. Bohužel.

4
Vytisknout
4063

Diskuse

Obsah vydání | 21. 3. 2023