Ruská agrese na Ukrajině: Vrah Putin se možná vydal do Mariupolu, na místo svých zločinů

20. 3. 2023

čas čtení 11 minut
- Putin v Mariupolu "hovoří s vděčnými obyvateli", jejichž byty uprostřed noci zničila ruská armáda. Ale je to reálné? Pozorovatelé tvrdí, že to jsou bezpečnostní orgány v civilu. A je to skutečně Putin nebo jeho dvojník?

 Russian dictator Vladimir #Putin in currently Russian-occupied Ukrainian city of #Mariupol, meeting residents of new flats (whose old flats were destroyed by the Russian army) in the middle of the night. Surreal footage (if real) from Kremlin. But is it real? 🧵 pic.twitter.com/0PhKlWDj9F

- Vladimir Putin v neděli navštívil velitelské stanoviště v jihoruském městě Rostov na Donu. Ruská státní tisková agentura TASS uvedla, že Putin jednal na vojenském velitelském a kontrolním stanovišti v ruském městě. Stalo se tak poté, co Putin 18. března vrtulníkem odcestoval do Ruskem okupovaného Mariupolu a navštívil Ruskem okupovaný Krym.

- Podle příspěvků  regionální vojenské správy byli při ruském ostřelování vesnice v Záporoží zabiti tři civilisté a další dva zraněni. Uvádí se v něm, že cílem "cynického útoku" byl obytný dům v obci Kamjanske v okrese Vasylivka. Příspěvek varoval obyvatele, aby opustili nebezpečné oblasti.

- Ukrajinské ozbrojené síly zveřejnily svůj nejnovější odhadruských válečných ztrát. Armáda země nyní tvrdí, že od začátku války zabila 164 910 ruských vojáků. Z toho 710 jich podle nich bylo zabito během 24 hodin do nedělního rána. Hlásí také zničení osmi ruských dělostřeleckých systémů od soboty.

- Nedostatek výbušnin podle zprávy brzdí snahu evropských zemí dodat Ukrajině zbraně. Zástupci průmyslu sdělili deníku Financial Times, že střelný prach, plastické trhaviny a TNT jsou nedostatkovým zbožím, což by mohlo zpozdit plánované zvýšení výroby nábojů až o tři roky. To znamená, že evropský obranný průmysl možná nebude schopen splnit očekávané objednávky EU pro Ukrajinu. Jeden z německých představitelů řekl novinám, že "zásadním" problémem je, že průmysl "není v dobré kondici pro rozsáhlou válečnou výrobu". Evropa se zavázala doplnit zásoby zbraní pro Kyjev a urychlit dodávky 155mm dělostřeleckých granátů.

- Tweet ukrajinského ministerstva obrany, který poskytuje aktuální informace o šestileté dívce zraněné během konfliktu.


 - Srbský prezident napadl rozhodnutí vydat na Vladimira Putina mezinárodní zatykač a uvedl, že to jen prodlouží válku na Ukrajině. Srbský prezident Aleksandar Vučić, který se již dříve chlubil svými osobními vztahy s ruským vůdcem, novinářům v Bělehradě řekl: "Myslím, že vydání zatykače na Putina, abychom se nepouštěli do právních záležitostí, bude mít špatné politické důsledky a vypovídá o tom, že existuje velká neochota mluvit o míru (a) o příměří."

V reakci na nečekanou návštěvu prezidenta Putina v Mariupolu poradce ukrajinského prezidenta Volodymyr Zelenskyj uvedl, že návštěva města se rovná návratu pachatele na místo činu.

- "Zločinec se vždy vrací na místo činu," napsal Mychajlo Podoljak na Twitteru.

"Zatímco civilizovaný svět oznamuje zatčení "válečného režiséra" (VV Putina) v případě překročení jeho hranic, vrah tisíců mariupolských rodin přijel obdivovat ruiny města & hroby. Cynismus & nedostatek lítosti."

- Podle příspěvků na Telegramu regionální vojenské správy byli při ruském ostřelování vesnice v Záporoží zabiti tři civilisté a další dva zraněni.

Uvádí se v něm, že cílem "cynického útoku" byla obytná budova v obci Kamjanske v okrese Vasylivka. Příspěvek varoval obyvatele, aby opustili nebezpečné oblasti.

Agentura Ukrinform uvádí, že za posledních 24 hodin bylo zaznamenáno 10 zpráv o ruském ostřelování obytných domů a infrastruktury.

- Ukrajinské ozbrojené síly zveřejnily svůj nejnovější odhad válečných ztrát.

Ukrajinská armáda nyní tvrdí, že od začátku války zabila 164 910 ruských vojáků. Z toho 710 jich podle nich bylo zabito během 24 hodin do nedělního rána.

Uvádějí také, že od soboty zničili osm ruských dělostřeleckých systémů.

- Jihoafrická republika uvedla, že si je vědoma svých právních povinností souvisejících s mezinárodním zatykačem na Vladimira Putina před jeho plánovanou srpnovou návštěvou země, píše agentura Reuters.

V neděli to řekl mluvčí prezidenta Cyrila Ramaphosy Vincent Magwenya: "Jako vláda jsme si vědomi své zákonné povinnosti. Nicméně v období od nynějška do summitu budeme nadále jednat s různými příslušnými zúčastněnými stranami."

Očekává se, že Putin navštíví Jihoafrickou republiku v srpnu na summitu Brics, kdy jednají Brazílie, Rusko, Indie, Čína a Jihoafrická republika.

Jihoafrická republika neodsoudila ruskou invazi na Ukrajinu, ale rozhodnutí mezinárodního soudu ji po zatykači, který v pátek vydal Mezinárodní trestní soud (ICC), staví do svízelné situace.

"Bereme na vědomí zprávu o zatykači, který ICC vydal," řekl Magwenya. "Zůstává závazkem a velmi silným přáním Jihoafrické republiky, aby byl konflikt na Ukrajině vyřešen mírovou cestou prostřednictvím jednání."

- Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov prohlásil, že nálety amerických bezpilotních letounů nad Černým mořem z minulého týdne jsou známkou přímého amerického zapojení do konfliktu s Ruskem.

Úterní sestřelení amerického dronu ruskými stíhacími letouny bylo prvním známým přímým vojenským střetnutím mezi oběma stranami od začátku války.

- Na videozáznamu, na němž Putin hovoří s lidmi - podle ruské státní televize se jednalo o místní obyvatele - je slyšet, jak říkají, že se za něj "modlí", a děkují Rusku za obnovu svých bytů po zničení jejich domů. Nebylo potvrzeno, že by tito obyvatelé byli skutečně občany Mariupolu.

- Ukrajinští představitelé uvedli, že při obléhání Mariupolu ruskými silami zahynulo nejméně 22 000 z půl milionu civilních obyvatel.

- Vladimir Putin nečekaně navštívil okupované ukrajinské přístavní město Mariupol, aby demonstroval svůj vzdor poté, co na něj mezinárodní trestní soud vydal zatykač kvůli obvinění z válečných zločinů.

Ruská státní média v neděli zveřejnila záběry, na nichž je prezident zachycen na své pravděpodobně první cestě na Ruskem okupovaná území v ukrajinském Donbasu od loňského zahájení rozsáhlé invaze.

Agentura Tass uvedla, že Putin v sobotu přiletěl vrtulníkem do Mariupolu, kde si prohlédl město a chvílemi řídil vlastní automobil. Navštívil několik míst, hovořil s obyvateli a byla mu předložena zpráva o rekonstrukčních pracích ve městě.

- Anton Geraščenko, poradce ukrajinského ministra vnitra a samozvaný "nepřítel ruské propagandy", srovnal záběry Putina za stolem v ruské Radě bezpečnosti a záběry přicházející z Mariupolu. Jak je to možné? On se bojí svých vlastních úředníků víc než lidí na ulici v Mariupolu? 

- Euan MacDonald, šéfredaktor webu Nový hlas Ukrajiny, také zpochybnil záběry - ale jeho analýza na základě porovnání záběrů z nových bytů s předchozími záběry zní: "Zdánlivě bych řekl, že je pravděpodobné, že Putin (nebo, jak se tradičně říká, "muž, který vypadá jako Putin") byl včera večer skutečně v Mariupolu."


- Ruské údery na Kramatorsk, při nichž podle regionálního guvernéra Pavla Kyrylenka v sobotu zahynuli dva lidé a deset jich bylo zraněno, byly již druhým útokem na toto východní město během jednoho týdne.

V úterý po úderu na obytné budovy zemřel jeden člověk a tři lidé byli zraněni, uvedla agentura France-Presse.

Kramatorsk se nachází ve východní průmyslové oblasti Doněcka, jejíž části od roku 2014 ovládají separatisté podporovaní Kremlem.

V dubnu 2022 zabil raketový úder na kramatorské vlakové nádraží asi 60 lidí, což byl jeden z nejsmrtelnějších válečných útoků zaměřených na civilisty.

Moskva usiluje o ovládnutí celého regionu poté, co jej loni prohlásila za součást Ruska.

- Ruská žoldnéřská skupina Wagner plánuje do poloviny května naverbovat asi 30 000 nových bojovníků, uvedl její zakladatel. Jevgenij Prigožin v sobotní zvukové zprávě na Telegramu uvedl, že náborová střediska Wagner, která byla podle něj minulý týden otevřena ve 42 ruských městech, najímají v průměru 500-800 lidí denně.

- Rusko pravděpodobně zavede širší brannou povinnost, aby zvýšilo své požadavky na armádu, uvedlo britské ministerstvo obrany. Ve své poslední zpravodajské informaci uvedlo, že poslanci ruské Dumy předložili návrh zákona, který by změnil věk pro odvod mužů ze současných 18-27 let na 21-30 let. Zákon bude podle něj pravděpodobně přijat a vstoupí v platnost v lednu 2024.

- Vysocí ukrajinští a američtí bezpečnostní činitelé se v sobotu setkali prostřednictvím videospojení, přičemž zástupci vlády Volodymyra Zelenského požádali o další pomoc, včetně dalšího vybavení, zbraní a munice. Zelenskyj se k hovoru připojil na konci a hovořil o nadějích svých sil na znovudobytí oblastí, které Rusko obsadilo.

- Americký prezident Joe Biden prohlásil, že zatykač Mezinárodního trestního soudu (ICC) na ruského vůdce Vladimira Putina je "oprávněný". "Ale otázkou je - není mezinárodně uznán ani námi," řekl Biden s odkazem na to, že USA nejsou členem ICC. "Ale myslím si, že to dává velmi silný smysl."¨

- Rozhodnutí ICC přivítal i německý kancléř Olaf Scholz, který řekl: Skutečnost je taková, že nikdo nestojí nad zákonem, a to se právě teď ukazuje jasně." "Mezinárodní trestní soud je tou správnou institucí pro vyšetřování válečných zločinů.

- Ruský prezident Vladimir Putin navštívil anektovaný poloostrov Krym u příležitosti devíti let od jeho záboru Ruskem. Ruská státní tisková agentura RIA Novosti uvedla, že Putin navštívil uměleckou školu a dětské centrum. Tato místa byla zřejmě vybrána v reakci na zatykač Mezinárodního trestního soudu, který Putina viní z odpovědnosti za únosy dětí.

- Bidenova administrativa v tichosti obnovila deportace do Ruska, což je zjevný obrat oproti postoji přijatému po ruské invazi na Ukrajinu před necelým rokem, kdy byly tyto deportace pozastaveny.

Zdroj v angličtině ZDE

1
Vytisknout
3480

Diskuse

Obsah vydání | 21. 3. 2023