Britští zaměstnanci si po letech stagnace mezd pohoršili o 11 tisíc liber - thinktank

20. 3. 2023

čas čtení 3 minuty
 
Analýza Resolution Foundation naznačuje, že Spojené království také zaostává za podobnými ekonomikami, jako je Německo


Pracovníci ve Spojeném království jsou na tom o 11 000 liber ročně (cca 300 000 Kč) hůře po 15 letech "téměř zcela bezprecedentní" stagnace mezd, která podle think-tanku Resolution Foundation signalizuje selhání nedávné hospodářské politiky.

Thinktank, který se zaměřuje na domácnosti s nízkými až středními příjmy, porovnal mzdovou inflaci před finančním krachem v roce 2008 s tempem nastaveným od té doby a zjistil, že průměrný pracovník ztrácí tisíce liber ročně.

Analýza naznačila, že Spojené království také zaostává za srovnatelnými ekonomikami, jako je Německo. V roce 2008 činil rozdíl více než 500 liber ročně. Nyní podle Resolution Foundation činí spíše 4 000 liber.



"Nikdo, kdo dnes žije a pracuje v britské ekonomice, nikdy nic takového nezažil. Takhle normálně to rozhodně nevypadá. Takhle vypadá selhání," řekl v BBC Torsten Bell, výkonný ředitel nadace Resolution Foundation.

Televize, která o analýze informovala jako první, citovala Bella, který označil ekonomickou situaci za "téměř zcela bezprecedentní".

Krach v roce 2008 a bezprostřední snahu o obnovu řídila labouristická vláda. Stagnace mezd, o níž hovořil Bell, však z velké části nastala za vlády vedené konzervativci, která vládne  od parlamentních voleb v roce 2010.

Od té doby ovlivnilo hospodářský výkon Spojeného království několik hlavních faktorů - a reakce vládnoucích konzervativců na ně. V neposlední řadě se jedná o brexit, pandemii covidu a válku na Ukrajině.

Minulý měsíc přiznal ministr práce a důchodů Mel Stride, že brexit zasadil ránu investičním rozhodnutím ve Spojeném království. Pro BBC uvedl: "Myslím, že pokud nastane situace, kdy vytvoříte třenice mezi sebou a svými hlavními obchodními partnery, myslím, že se musíte smířit s tím, že to bude mít dopad." A připustil, že ekonomické příležitosti, které odchod z EU poskytuje, jsou zanedbatelné.

Podle odborové organizace Unite sice došlo k zásahu do reálných výdělků průměrného pracovníka, ale ziskové marže podniků se od pandemie zvýšily.

Labouristé trpěli od roku 2008 nedostatkem důvěry v ekonomických otázkách, ale nedávné průzkumy naznačily, že se karta možná podstatně obrátila.

Nedělní průzkum společnosti Opinium pro deník Observer naznačil, že vzhledem k tomu, že mnoho zaměstnanců ve veřejném sektoru přistoupilo k protestním akcím kvůli zátěži, kterou na ně naložila krize životních nákladů, věří labouristům, že zlepší veřejné služby, více než dvakrát více voličů než konzervativcům.

V říjnu loňského roku - v době vrcholícího chaosu, který poznamenal krátce trvající premiérství Liz Trussové - další průzkum Opinium pro Observer naznačil, že tři čtvrtiny britských voličů - včetně více než 70 % těch, kteří v posledních parlamentních volbách podpořili konzervativce - se obrátily proti toryům kvůli ekonomice.

Zdroj v angličtině ZDE

1
Vytisknout
3205

Diskuse

Obsah vydání | 21. 3. 2023