Jak se Čína stala hlavním ruským dodavatelem součástek pro zbraně

28. 4. 2023

čas čtení 4 minuty
"Čína nebude ani sledovat požár zpovzdálí, ani přilévat olej do ohně, natož aby se chopila příležitosti k dosažení zisku. Dialog a vyjednávání jsou jedinou životaschopnou cestou z něj," řekl Si po telefonickém rozhovoru s prezidentem Volodymyrem Zelenským.

Lhostejnost Číny k vlastním značným ekonomickým nákladům v prvních měsících ruské invaze na Ukrajinu svět překvapila.

Vyšší ceny komodit přinesly Číně, která je největším světovým dovozcem energií a zemědělských produktů, značné náklady. Peking však nikdy neodsoudil invazi ani nevyužil své ekonomické a politické síly, aby donutil Moskvu zasednout k jednacímu stolu, upozorňuje Joseph Webster, vedoucí pracovník Atlantické rady a editor China-Russia Report.

Jak ukázal čas, Čína se přizpůsobila a zvítězila. Navzdory tradičně mírovým prohlášením Pekingu ukazují volně dostupné údaje o obchodu, že Čína je hlavním ekonomickým vítězem rusko-ukrajinské války.

Jak Čína vydělává

Na rozdíl od vyspělých zemí, které uvalily sankce na Rusy, se vývoz zboží z Číny do Ruska postupně obnovil. A v prosinci 2022 až únoru 2023 jejich objemy obecně dosáhly rekordní úrovně od roku 2019, podle otevřených dat zveřejněných den předtím analytickou agenturou Bruegel.

V každém ze dvou zmíněných měsíců tak objem dodávek zboží činil více než 9 miliard dolarů, což je dvakrát více než průměrná měsíční hodnota za poslední čtyři roky předtím.

Rekordy zaznamenával také dovoz energií z Ruské federace do Číny.

Zatímco se Evropská unie zbavovala energetické závislosti a společně se Spojenými státy zavedla cenový strop na nákup ruské ropy, po dočasném logistickém výpadku začala Čína akceptovat stále toxičtější, ale levné zdroje.

Ruská ropa se již několik měsíců obchoduje s výraznou slevou. Zejména tradiční ruská značka Ural se ve srovnání se západním benchmarkem Brent prodává o 30 % levněji.

Od léta 2022 se měsíční dovoz energie (ropy, ropných produktů a plynu) z Ruské federace více než zdvojnásobil ve srovnání s měsíčním průměrem za poslední čtyři roky – až na 7-8 miliard dolarů.

Díky tomu se Rusku v žebříčku vývozců ropy dokonce podařilo od ledna přeskočit Saúdskou Arábii. Bloomberg poukazuje na to, že Rusko se také stalo druhým největším zdrojem dodávek uhlí po Indonésii a umístilo se na třetím místě z hlediska zkapalněného zemního plynu po Austrálii a Kataru.

Nejnovější "hodnocení dodávek" od Bloombergu nezahrnuje objemy plynu přepravovaného po zemi, který Čína přestala hlásit počátkem roku 2022.

Jak Čína pomáhá Kremlu

Kromě výdělků Peking aktivně podněcuje konflikt a nepřímo pomáhá Kremlu vyrábět zbraně. Mluvíme o dodávkách některých kritických komponent do Ruské federace: Čipů a obecně elektroniky.

Podle analytické agentury Bruegel (aktualizované údaje zveřejněné 26. dubna) jsou dodávky skupiny zboží, která zahrnuje polovodiče, v peněžním vyjádření několikrát vyšší než průměr za poslední čtyři roky - asi 0,5 miliardy dolarů měsíčně.

V porovnání s jedním z měsíců roku 2021 však nedosáhly rekordní výše, když Moskva, zjevně připravující se na nadcházející útok na Ukrajinu, zvyšovala dovoz a hromadila zásoby do budoucna.

Podobné trendy jsou pozorovány u telekomunikačních zařízení, počítačových a dalších zařízení.

I když únorová data naznačují pokles objemu obchodu mezi zeměmi ve srovnání s předchozími měsíci rychlého růstu. Možná že Čína, která dříve horlivě podporovala Rusko, změnila názor?

Z ekonomické a materiální podpory Putinova režimu bychom však neměli obviňovat pouze Čínu. Jak již dříve analyzovala Ekonomická pravda, Kreml vytvořil paralelní kanály pro dovoz sankcionovaného zboží ze západních zemí.

Například Německo, které formálně přímý vývoz elektroniky do Ruska několikanásobně snížilo, zvýšilo své měsíční dodávky do Arménie během roku 2022 - z 0,5 milionu dolarů na 4-6 milionů dolarů.

A odtud byl tento produkt odesílán do Ruské federace. Objem dodávek elektroniky z Arménie se tak v roce 2022 zvýšil stokrát - až na 100 milionů dolarů.

Zdroj v ukrajinštině: ZDE

0
Vytisknout
4452

Diskuse

Obsah vydání | 2. 5. 2023