Pochybný hrdina Vladimira Putina

21. 7. 2023

čas čtení 1 minuta
Je dávnou zkušeností, že pokud vám někdo řekne, kdo jsou jeho hrdinové, říká o sobě hodně, i když často neúmyslně. To znamená, že je možná příznačné, že Vladimír Putin označuje za jednoho z hrdinů sovětské minulosti Lavrentije Pavloviče Beriju, Stalinova brutálního šéfa tajné policie, píše Viktor Postnov.

Putin prohlásil, že každá doba potřebuje své vlastní hrdiny a že pro rok 1937 v době Stalinova Velkého teroru byl a zůstává zřejmým hrdinou Berija.

V odůvodnění Putin zmiňuje roli Beriji ve vývoji sovětských jaderných zbraní a při zahájení ruského raketového programu. Ale ani jedno z toho se nestalo v roce 1937, což vyvolává otázku, proč se vůdce Kremlu zmínil o Berijovi tímto způsobem.

Berija nestavěl jaderné zbraně nebo rakety, ale spíše prováděl čistky na Kavkaze. Není problém identifikovat případy, kdy Putin dostane tam, kde se ruská a sovětská historie mýlí, ale zajímavou otázkou je, proč by měl udělat určité chyby spíše než některé jiné.

Ohledně Beriji se zdá, že Putin chce Rusům připomenout, že někdo, jehož pověst spočívá v jeho krutosti jako vykonavatele Stalinových čistek, je také někdo, kdo přispěl k rozvoji ruské moci tím, že pracoval na atomových bombách a raketách.

To odpovídá Putinově propagaci jediného proudu příběhu ruských dějin. Ale může to mít také ještě jiný, bezprostřednější účel. Ve skutečnosti jde o výzvu k tomu, abychom si pamatovali pozitivní věci ohledně jeho předchůdců, nejen ty negativní.

Zdroj v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
3263

Diskuse

Obsah vydání | 25. 7. 2023