Ruská agrese na Ukrajině: Ukrajinské drony zasáhly dvě budovy v Moskvě, říká starosta, zasažen byl i muniční sklad na Krymu

24. 7. 2023

čas čtení 11 minut
 

Moaskevský primátor Sergej Sobjanin uvedl, že po zásahu nebytových budov v centru ruského hlavního města ukrajinskými bezpilotními letouny nedošlo k žádným vážným zraněním; ukrajinské bezpilotní letouny zasáhly sklad v Džankoji, sdělil Moskvou podporovaný úředník

- Útok ukrajinských dronů zasáhl muniční sklad na Krymu, sděluje  promoskevský představitel

Při útoku ukrajinských dronů na Džankoj na Krymu byl v pondělí brzy ráno zasažen muniční sklad, přičemž ruské síly protivzdušné obrany nad oblastí sestřelily11 dronů, uvedl Ruskem podporovaný představitel.

Ruskem dosazený guvernér Krymského poloostrova Sergej Aksjonov podle agentury Reuters rovněž uvedl, že v oblasti byla poškozena obytná budova.

Nebylo bezprostředně jasné, zda byl muniční sklad zasažen přímo dronem, nebo zda jej poškodily padající trosky dronu.

Rusko má poblíž Džankoje vojenskou leteckou základnu. Ukrajinští představitelé již dlouho tvrdí, že město a okolní oblasti byly přeměněny na největší vojenskou základnu Moskvy na Krymu.

Aksjonov na Telegramu také uvedl, že "z bezpečnostních důvodů" byla v oblasti pozastavena železniční a silniční doprava.
 
 
 

 

- Podle amerického thinktanku dal Vladimir Putin během setkání s běloruským vůdcem Alexandrem Lukašenkem najevo své "trvalé obavy" z možných hrozeb, které pro něj mohou představovat Jevgenij Prigožin a jeho žoldnéřská jednotka Wagner prostřednictvím "symboliky a pózy".

Institut pro studium války uvedl, že ruský prezident během nedělního setkání v Petrohradě učinil několik významných gest. Patřilo k nim například to, že Lukašenka vzal na návštěvu historicky významné ostrovní pevnosti Kronštadt a provedl ho tam spolu s petrohradským gubernátorem Alexandrem Beglovem a mladší dcerou ruského ministra obrany Sergeje Šojgua - jak Beglov, tak Šojgu jsou podle institutu Prigožinovými osobními nepřáteli.
 

Veřejné vystoupení v Kronštadtu "mělo téměř jistě signalizovat porážku Prigožinovy vzpoury a Prigožinových petrohradských příznivců Putinem a jeho loajálními kádry", uvedl thinktank ve své analýze zveřejněné na Twitteru.

Putin se během návštěvy Kronštadtu také neobvykle snažil fotografovat se zástupy místních ruských občanů, včetně dětí, čímž se pravděpodobně chtěl prezentovat jako oblíbený a milovaný vůdce mezi ruským lidem.

Tato symbolická gesta naznačují, že Putin je znepokojen svou vnímanou (ne)popularitou, bezpečností svého režimu a řadou frakcí soupeřících o moc ve vysokých patrech ruské vlády.

Prigožin vedl minulý měsíc krátce trvající povstání proti moskevskému vojenskému vedení, než přistoupil na dohodu zprostředkovanou Lukašenkem, podle níž měla být obvinění proti němu a jeho jednotkám Wagnera stažena výměnou za jeho vyhnanství v Bělorusku.

 
- Ruský útok zranil čtyři osoby a zničil oděský sklad obilí - Ukrajina


Noční útok ruského bezpilotního letounu na jihoukrajinský přístav Oděsa zničil sklad obilí a zranil čtyři zaměstnance přístavu, uvedlo podle agentury Reuters velení ukrajinské armády na jihu země.

Podle předběžných informací byly při útocích zničeny tři drony, uvedlo velení na sociálních sítích.

- Americký ministr zahraničí uvedl, že Ukrajina sice získala zpět přibližně polovinu území, kterého se Rusko při své invazi původně zmocnilo, ale Kyjev čeká "velmi tvrdý boj", aby získal zpět více.

Antony Blinken to v neděli řekl v  televizi CNN:

"V současné době je protiofenzíva ještě relativně na začátku. Je to těžké.

    Neskončí to během příštího týdne nebo dvou. Stále se domnívám, že se jedná o několik měsíců.

Agentura Reuters rovněž uvádí, že Blinken na otázku, zda Ukrajina dostane americké stíhačky F-16, odpověděl, že věří, že ano.

    A důležitý je důraz na to, aby když už je dostanou, byli řádně vycvičeni, dokázali letouny udržovat a používat je chytrým způsobem.

- Ruské ministerstvo obrany obvinilo Ukrajinu z "teroristického" útoku dronem poté, co moskevský starosta uvedl, že byly zasaženy dvě budovy, a média informovala, že nedaleko budov ministerstva obrany byly nalezeny trosky.

Podle agentury Reuters není jasné, zda drony zasáhly budovy, až když byly v pondělí brzy ráno sestřeleny, nebo zda se na budovy zaměřily záměrně.

Ministerstvo obrany ani starosta neuvedli, kde byly drony sestřeleny.

Ruské státní tiskové agentury s odvoláním na záchranné služby uvedly, že úlomky dronů byly nalezeny poblíž budovy na Komsomolské třídě, která prochází centrem Moskvy. Místo se nachází asi 2 km od budov ministerstva obrany.
 
Doprava na této třídě byla uzavřena, stejně jako na Lichačevově třídě na jihu Moskvy, kde byla poškozena výšková kancelářská budova, uvedly ruské tiskové agentury.

Mladá žena Polina, která bydlí v blízkosti výškové budovy na Lichačevově třídě, uvedla:

"V noci jsem spala a probudil mě výbuch, všechno se začalo třást."

Ukrajina, která se téměř nikdy veřejně nepřihlašuje k odpovědnosti za útoky v Rusku nebo na Ruskem kontrolovaném území, se k události bezprostředně nevyjádřila.
 
- Vladimir Putin uvedl, že Rusko nahradí vývoz ukrajinského obilí do Afriky poté, co Moskva odstoupila od dohody umožňující jeho bezpečnou přepravu.

Ruský prezident v prohlášení zveřejněném na internetových stránkách Kremlu uvedl, že Rusko bude pokračovat v "energickém úsilí o zajištění dodávek obilí, potravin, hnojiv a dalšího zboží do Afriky", informuje agentura France-Presse.

"Chci ujistit, že naše země je schopna nahradit ukrajinské obilí jak na komerčním, tak na bezplatném základě."

Moskva minulý týden vypověděla rok starou dohodu umožňující vývoz ukrajinského obilí poté, co si stěžovala, že nebyla dodržena související dohoda o povolení vývozu ruských potravin a hnojiv. Moskva později uvedla, že nákladní lodě plující na Ukrajinu přes Černé moře bude považovat za potenciální vojenské cíle.

Africká unie vyjádřila "politování" nad rozhodnutím Moskvy ukončit dohodu o vývozu obilí.

Koncem tohoto týdne bude Rusko podle Kremlu hostit druhý rusko-africký summit a rusko-africké hospodářské a humanitární fórum.

- Ukrajinský útok dronem v Moskvě přichází den poté, co Ukrajina přislíbila odvetu za ruský raketový útok na černomořské přístavní město Oděsa.

Ruské síly opakovaně zasáhly Oděsu poté, co Moskva minulý týden vypověděla dohodu umožňující vývoz ukrajinského obilí přes Černé moře. Při posledním nedělním úderu zahynuli dva lidé a byla vážně poškozena historická katedrála Proměnění Páně v Oděse.

Agentura France-Presse uvádí, že ukrajinská vláda úder na katedrálu odsoudila jako "válečný zločin" a uvedla, že katedrála byla "zničena dvakrát - Stalinem a Putinem".
ges

Prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli přislíbil odvetu:

"Určitě to pocítí. Nemůžeme dopustit, aby si lidé na celém světě zvykli na teroristické útoky.

Cílem všech těchto raket nejsou jen města, vesnice nebo lidé. Jejich cílem je lidstvo a základy celé naší evropské kultury."

Ruská tisková agentura Tass v pondělí uvedla, že jeden dron se zřítil v centru Moskvy na Komsomolském prospektu poblíž ministerstva obrany a další zasáhl obchodní centrum na Lichačevově ulici u jednoho z hlavních moskevských okruhů.

Moskva a její okolí leží asi 500 km od ukrajinských hranic, ale v letošním roce se stala terčem několika útoků dronů, přičemž jeden z nich v květnu zasáhl Kreml.

Ruské ministerstvo obrany potvrdilo, že při útoku dronem v centru Moskvy nedošlo k žádným obětem.

Na Telegramu uvedlo, že útok ze dvou bezpilotních letounů zmařilo.


- Drony zasáhly v pondělí kolem čtvrté hodiny ranní   dvě nebytové budovy v Moskvě, uvedl moskevský starosta.


"Nedošlo k žádným vážným škodám ani zraněním," uvedl na Telegramu Sergej Sobjanin.

Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že síly protivzdušné obrany útok zmařily a že dva drony byly zachyceny a zničeny.

- Rusko znovu zaútočilo na ukrajinské přístavní město Oděsa a pokračovalo v ostřelování, které poškodilo kritickou přístavní infrastrukturu na jihu země, uvedli ukrajinští představitelé. Při úderu byl v neděli brzy ráno zabit nejméně jeden člověk a 22 osob bylo zraněno.  Město na pobřeží Černého moře se stalo terčem opakovaných útoků od chvíle, kdy Moskva minulý týden odstoupila od dohody umožňující vývoz ukrajinského obilí.

    Mezi zraněnými při výbuchu v Oděse, který vážně poškodil historickou katedrálu Proměnění Páně, významnou pravoslavnou katedrálu ve městě, byly čtyři děti, uvedl oděský regionální guvernér Oleh Kiper. Arciděkan katedrály Andrij Palčuk litoval "obrovského" zničení chrámu, které podle něj způsobil přímý zásah ruskou raketou.

- Ruský prezident Vladimir Putin prohlásil, že ukrajinská protiofenzíva "selhala", když v Petrohradě hostil běloruského vůdce Alexandra Lukašenka, svého blízkého spojence, k jednání. "Žádná protiofenzíva se nekoná," citovaly v neděli ruské tiskové agentury Lukašenkova slova, na která Putin odpověděl: "Existuje, ale selhala." Ukrajina zahájila protiofenzívu minulý měsíc, ale zatím dosáhla jen malých úspěchů.

-  Lukašenko tvrdil, že Minsk "kontroluje" situaci s bojovníky žoldnéřské skupiny Wagner a omezuje jejich pobyt v centru země. Bělorusko hostí bojovníky Wagnerovy skupiny na svém území poté, co vyjednalo dohodu, na jejímž základě šéf Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin minulý měsíc ukončil krátce trvající povstání výměnou za bezpečný odchod do běloruského exilu.

-  Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba prohlásil, že Kyjev a Varšava budou "vždy stát jednotně" poté, co Vladimir Putin a Alexandr Lukašenko obvinili Polsko z územních ambicí. "Putinovy pokusy vrazit klín mezi Kyjev a Varšavu jsou stejně marné jako jeho neúspěšná invaze na Ukrajinu," napsal Kuleba v neděli na Twitteru. "Na rozdíl od Ruska se Polsko a Ukrajina poučily z historie a budou vždy jednotně vystupovat proti ruskému imperialismu a nerespektování mezinárodního práva."

- Ukrajina sděluje, že Rusko v neděli ráno ostřelovalo kazetovou municí kulturní centrum v Doněcké oblasti. Ministerstvo obrany uvedlo, že v centru v Chasiv Jaru sídlil "humanitární štáb" a sloužilo jako místo pro distribuci pomoci civilistům.

    Na středu bylo naplánováno zasedání nové Nato-ukrajinské rady, která by se měla zabývat bezpečností v oblasti Černého moře, uvedl v neděli prezident Volodymyr Zelenskyj. Mluvčí NATO Oanu Lungescu již dříve uvedl, že na dříve ohlášeném zasedání, o které Zelenskyj požádal v telefonickém rozhovoru s šéfem NATO Jensem Stoltenbergem, se bude projednávat situace po odstoupení Ruska od rok staré dohody o vývozu ukrajinského obilí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
2479

Diskuse

Obsah vydání | 25. 7. 2023