Putin aneb Sebevražda impéria

21. 7. 2023

čas čtení 2 minuty
Stejně jako jeho sovětští předchůdci nemá Putin lidem v Ruské federaci co nabídnout, s výjimkou represí a rusifikace. Vůdce Kremlu zahájil válku proti Ukrajině, aby se nacionalismus, který jeho vlastní politika vyprodukovala, nerozšířil do Ruské federace a neohrožoval její přežití, píše Gasan Gusejnov.

Ruský historik zakládá svou argumentaci na práci Helene Carrère d'Encausse, která Před 45 lety napsal studii L'empire eclate, jež předpověděla zánik Sovětského svazu. Gusejnov říká, že její analýza SSSR platí se stejně tak pro Ruskou federaci.

d'Encausse se zaměřila na způsob, jakým pokus Moskvy spojit impérium a modernizaci byl odsouzen k nezdaru. Přitom jde o pokus, v němž Putinův režim pokračuje se stejným neúspěchem. "Prohlásil se za dědice ruského impéria minulosti," říká Gusejnov, "Ruská federace si nechala jen dvě funkce – asimilátora a násilníka s ohledem na své bývalé kolonie."

Kniha o rýsujícím se zániku SSSR vysvětluje velkou část rýsujícího se zániku Ruska Federace, zejména proto, že Putinův režim se skládá z "ještě primitivnější a ignorantské generace" než ty, které řídily Sovětský svaz.

Carrère d'Encausse také předpověděla mnoho detailů současné války na Ukrajině. Putin si myslel, že potlačil nacionalismus v Ruské federaci, když rozdrtil Čečensko. Když zjistil, že ne, jak naznačuje její analýza, neměl na výběr v rámci jeho chápání, ale zvýšit represe a napadl Ukrajinu.

Analýza d'Encausse, říká Gusejnov, pomáhá člověku jasně pochopit, že Putinovi lidé zahájili válku na obnovu bývalého impéria na Ukrajině právě proto, aby zabránili šíření [podobných druhů nacionalismu] uvnitř Ruské federace, což se jí ale stejně stane osudným.

Válku na Ukrajině Putin používá až příliš očividně k tomu, aby zničil zbytky opozice uvnitř Ruska. To na jedné straně tento proces zdržuje, ale na jiných úrovních naopak urychluje tím, že zdůrazňuje stejný základní rozpor, na nějž francouzská analytička poukázala před 45 lety.

Zdroj v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
3627

Diskuse

Obsah vydání | 25. 7. 2023