Nizozemsko a Dánsko darují Ukrajině až 61 stíhaček F-16

21. 8. 2023

čas čtení 4 minuty
 

Dánský premiér uvedl, že země poskytne 19 letounů postupně, až bude dokončen výcvik pilotů, zatímco nizozemský protějšek přislíbil až 42 letounů

 

Nizozemsko a Dánsko oznámily, že po uspokojivém dokončení výcviku pilotů darují Ukrajině až 61 stíhaček F-16. Volodymyr Zelenskyj navštívil obě země po měsících proseb o posílení ukrajinského letectva.

Dánská premiérka Mette Frederiksenová uvedla, že její země poskytne 19 stíhaček - "snad" šest kolem nového roku, dalších osm příští rok a zbývajících pět v roce 2025. "Berte prosím tento dar jako důkaz neochvějné podpory Dánska boji vaší země za svobodu," uvedla Frederiksenová. 



 

Mark Rutte, nizozemský premiér, neuvedl počet nizozemského daru, ale řekl, že Nizozemsko jich má ve svých vzdušných silách 42. Země je již nahradila modernějšími letouny F-35 americké výroby.

"Dnes můžeme oznámit, že Nizozemsko a Dánsko se zavazují k převodu letounů F-16 Ukrajině a ukrajinským vzdušným silám," řekl Rutte na společné tiskové konferenci s ukrajinským prezidentem na letecké základně v Eindhovenu. Stíhačky budou předány ze stávajících zásob, jakmile "budou splněny podmínky pro takový převod", dodal.

Zjevně potěšený Zelenskyj zveřejnil fotografii, na níž je s Ruttem vyfotografován před letounem F-16 a později byl natočen, jak nastupuje do kokpitu. V příspěvcích na sociálních sítích dodal, že dosáhl dohody "o posílení vzdušného štítu Ukrajiny".

Na rozdíl od Rutteho se Zelenskyj zdál být pevnější v otázce počtu, který očekává od Nizozemska. "Mark Rutte a já jsme dosáhli dohody o počtu letounů F-16, které budou převedeny na Ukrajinu, jakmile naši piloti a inženýři dokončí svůj výcvik," napsal. "42 stíhaček. A to je teprve začátek."

Stroje F-16 nebudou převedeny, dokud nebudou piloti a pozemní posádky řádně vycvičeni. Tento proces bude trvat šest měsíců pro osvojení dovedností pilotů, plus další asi čtyři měsíce pro osádky pilotů, aby se naučily technickou angličtinu na požadované úrovni.

V důsledku toho se očekává, že západní stíhací letouny budou připraveny k bojovým misím na Ukrajině až v roce 2024, kdy už by válka mohla trvat dva roky. Nedělní oznámení však znamenají, že existuje pevnější harmonogram a závazky k přesunu letounů F-16 než kdykoli předtím.

Pokrok v převodu stíhaček F-16 na Ukrajinu se počátkem léta zastavil, až minulý týden vyšlo najevo, že USA zaslaly nizozemské a dánské vládě dopis, v němž jasně uvedly, že podpoří převod stíhaček na Ukrajinu, až bude výcvikový program dokončen.

Zelenskyj uvedl, že letouny, o které Ukrajina usiluje již od počátku války, by pomohly posílit ukrajinskou protivzdušnou obranu a napomohly by její pomalu probíhající protiofenzívě. "Letadla mohou tento proces urychlit," řekl.

"Mluvíme o protivzdušné obraně, protože máme před sebou zimu a víc než kdokoli jiný na světě chápeme, co je to zima bez elektřiny," dodal prezident.

Ukrajina má malé letectvo, které je tvořeno letouny sovětského standardu, jež mohou denně provést jen asi tucet málo riskantních bojových misí, protože jsou v přesile ruských ekvivalentů. Ačkoli Moskva používá své vlastní letouny ve frontových oblastech poměrně konzervativně, vzhledem k velikosti svých vzdušných sil představuje mnohem větší hrozbu.

V sobotu ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov ve státní televizi uvedl, že výcvik pilotů již začal. Rutte však v neděli řekl, že "vojenský výcvik začne ve velmi blízké budoucnosti" - i když je možné, že Reznikov měl na mysli výuku angličtiny, která je považována za nezbytný předpoklad.

Podrobnosti v angličtině ZDE

1
Vytisknout
2358

Diskuse

Obsah vydání | 23. 8. 2023