Bývalý americký generál: Západ je zodpovědný za selhání ukrajinské protiofenzivy

21. 8. 2023

čas čtení 2 minuty
Kyjiv už měsíce požaduje dodávku stíhaček F-16 ze Spojených států a střel s plochou dráhou letu Taurus z Německa. Západní partneři však váhají. Bývalý americký generál Ben Hodges vznáší vážná obvinění proti Berlínu a Washingtonu.

Bývalý americký generál Ben Hodges obvinil Německo a USA z nedostatku odhodlání podporovat Ukrajinu. "Chce Západ vítězství Ukrajiny? Moje víra se vytrácí," řekl bývalý velitel amerických ozbrojených sil v Evropě deníku Tagesspiegel. Zatímco americká vláda nyní umožňuje svým spojencům dodávat stíhačky F-16 na Ukrajinu, její dlouhé váhání před dodáním je "příkladem nedostatku odhodlání pomoci Ukrajině vyhrát," řekl Hodges.

Německo také váhá s rozhodnutím o dodávce střel s plochou dráhou letu Taurus, kritizoval Hodges. Pokud ukrajinská protiofenzíva selže, "vlády Spojených států a Německa musejí být volány k zodpovědnosti". Neúspěchu se však lze vyhnout, budou-li obě země jednat rozhodně hned. Ukrajina již dlouho požaduje dodávku střel s plochou dráhou letu Taurus na obranu proti Rusku. Semaforová koalice je však zatím opatrná. Existují obavy, že by se zbraně mohly dostat i na ruské území.

Rozhodující pro úspěch ukrajinské armády je "schopnost provádět přesné údery na dlouhé vzdálenosti," tvrdí Hodges. "Pak už Rusové nebudou schopni držet Krym. Pro jejich černomořskou flotilu a letectvo by bylo příliš nebezpečné, kdyby tam nadále operovaly." Přesné zbraně dlouhého doletu by podle bývalého amerického generála mohly také pomoci urychlit ničení ruského dělostřelectva, logistiky a dopravní infrastruktury.

USA odsouhlasily dodávky stíhaček F-16 na Ukrajinu, podle Nizozemska a Dánska v pátek. Dříve se obě země dohodly na dodávkách F-16 na Ukrajinu. Chtějí také cvičit ukrajinské piloty. Je však pravděpodobné, že bude trvat několik měsíců, než budou F-16 skutečně dodány. Vzhledem k tomu, že se jedná o zbraňový systém ze Spojených států, potřeba je souhlas Washingtonu. Americká vláda ve čtvrtek uvedla, že chce umožnit Dánsku a Nizozemsku rychle předat F-16.

Zdroj v němčině: ZDE

1
Vytisknout
2904

Diskuse

Obsah vydání | 23. 8. 2023