Human Rights Watch: Saúdská Arábie střílí uprchlíky na hranicích. Nikoho to zřejmě nezajímá

22. 8. 2023

čas čtení 3 minuty

Reportérka Channel 4 News:

Pokud se pokusíte překročit bezútěšnou hornatou hranici mezi Jemenem a Saúdskou Arábií, můžete zemřít mnoha způsoby: zakopnout a spadnout do hlubiny, nebo narazit na saúdské pohraničníky, kteří podle organizace Human Rights Watch záměrně střílejí  uprchlíky a migranty.


Lidé hovořili o tom, že na ně stříleli, výbušnými zbraněmi, minometnými projektily, prý namontovanými na raketometech na střeše saúdských vozidel. Lidé popisovali scénu vražedných polí mrtvých a zraněných, migrantů rozházených po celém úbočí hor, lidí, rozmetaných napůl. Lidé, se kterými jsem mluvila, utrpěli zranění na celý život. Přišli o jednu nebo více končetin.

Mrtvé nikdo nepočítá, ale podle Human Rights Watch jich za posledních 15 měsíců zahynuly stovky nebo možná tisíce. Střelba je rozsáhlá a systematická. Mnoho z těch, kteří se snaží přejít, jsou ženy prchající před chudobou a válkou v Etiopii, říkají, že to, co se stane, když je Saúdové zadrží, je strašné.

Viděli jsme, jak saúdští pohraničníci jednají s oběťmi, s nimiž jsem mluvila. Lidé mi vyprávěli, že byli požádáni, aby si vybrali, kterou končetinu svého těla chtějí mít ustřelenou, a pak byli jim tu o končetinu ustřelili. V jiném případě mi sedmnáctiletý chlapec řekl, že přežil útok výbušnou zbraní a pak byl  donucen znásilnit jednu z přeživších dívek v jeho skupině.

Před překročením hranice převádějí pašeráci lidí Etiopany do táborů v Jemenu s tichým souhlasem Hútíů, jemenské bojové skupiny, která oblast ovládá. Je to stará migrační trasa. 

Tato míra násilí je však nová. Po desetiletí Etiopané opouštějí domov a vydávají se přes Perský záliv do přístavního města Aden a dále přes Jemen, válečnou zónu. Převaděči je pak převádějí přes hranice do Saúdské Arábie, kde ženy doufají, že najdou práci jako pomocnice v domácnosti a muži jako dělníci.

Ještě v roce 2017 najal Vysoký komisariát OSN pro uprchlíky zpěváky, aby lidi z Afrického rohu odradil od této riskantní cesty.

To však bylo ještě předtím, než ona zelená etiopská pole rozvrátila válka a lidé se ještě zoufaleji rozhodli odejít.

A Saúdská Arábie vypadá na PR videích tak atraktivně jako království budující nové moderní město v poušti, nikoliv jako království s hrozivým stavem lidských práv.

Saúdové obvinění odmítají s tím, že nenašli žádné důkazy o trýrání či vraždění. Korunní princ Mohammed bin Salmán si s americkým prezidentem Bidenem přátelsky plácli.

Loňské mezinárodní opovržení Saúdské Arábie za vraždu novináře Džamála Chášukdžího na saúdském velvyslanectví v Turecku v roce 2018 už Biden zřejmě zapomněl.

Na hranicích pohřbívají mrtvé. Násilí, jimž oběti končí svůj život, se zdá být nejen kruté, ale i neopodstatněné. Existují i jiné způsoby, jak zvládat migraci.

Otázkou nyní je, zda si tohoto   spojenci Saúdské Arábie, včetně Británie, všimnou těchto důkazů vraždění ve zprávě Human Rights Watch, nebo budou smeteny ze stolu a   zapomenuty?

 

1
Vytisknout
3192

Diskuse

Obsah vydání | 24. 8. 2023