Revoluce běsů

21. 8. 2023

čas čtení 2 minuty
Mnozí si myslí, že když se Putin obrátil proti Západu a zaútočil na Ukrajinu, představuje to ostrý odklon od toho, co považují za nadějný vývoj od roku 1990. Ale mýlí se, protože obě tyto události pod diktátorem Kremlu jsou přímým důsledkem toho, co se stalo v prvních měsících po rozpadu SSSR, říká Alexandr Skobov.

Osudovou chybou 'reformátorů z roku 1990 bylo, že kvůli dosažení programu tržní reformy vytvořili politickou unii s "démony", což jsou ti, kteří nikdy se nevzdali práva použít k dosažení svých cílů násilí.

V roce 1991 se démoni, aby se chránili, veřejně klaněli vegetariánskému kurzu, ale krátce nato ukázali své pravé já, když nejprve dotlačili Jelcina k násilí proti ruskému parlamentu v říjnu 1993, a poté k brutální válce proti Čečenské republice Ičkeria.

Právě tehdy stát znovu získal "právo", které na chvíli ztratil, "právo" pošlapat jakékoli morální a právní normy, používat v honbě za svými cíli neomezené násilí a neomezenou krutost.

A upevnil svou kontrolu také díky podpoře, kterou získal od nové kapitalistické třídy, jejíž majetek nezávisel na zákonu, ale na tom, zda určití lidé zůstanou u moci.

Ochrana proti výměně držitelů moci byla pro systém kritická. A k tomu zase potřebujeme démony. Nakonec se staří a noví démoni spojili v jedinou novou vládnoucí třídu v Putinově Rusku. Zbohatli nelegálními prostředky, a všichni věřili pouze v brutální sílu a válku.

Tato třída nechápala, proč by západní hlupáci, svázaní jakýmisi restrikcemi, měli mít právo poučovat Rusy o lidských právech. A v důsledku toho přechod této nové ruské elity na pozice antizápadnictví a antiamerikanismu byl naprosto nevyhnutelný.

To je něco, co Západ musí pochopit, protože i kdyby se některé části ruských vládnoucích elit se rozhodla převzít moc, aby se ochránila před západními sankcemi, systém bude stále těhotný novou záští a novými válkami - a nestane se liberálně demokratickým spojencem Západu, což, jak se zdá, někteří očekávají.

Pouze kompletní demolice celé Putinovy elity a systému spojeného s ní dá Rusku a světu šanci na pozitivní změnu.

Zdroj v ruštině: ZDE

2
Vytisknout
2400

Diskuse

Obsah vydání | 23. 8. 2023