Změna klimatu na nás nyní vrhá všechny zbraně ze svého arzenálu, od tepelných dómů přes rozsáhlé požáry až po megahurikány

24. 8. 2023

čas čtení 4 minuty

Země se z větší části ohřívá přesně tak, jak předpovídaly modely klimatických změn před deseti lety, pokud budeme i nadále vypouštět do atmosféry 35 miliard tun uhlíkového znečištění ročně. A to jsme udělali. Děsivé je, že vývoj klimatu je někdy horší, než modely předpokládaly, a to kvůli faktorům, s nimiž tyto modely nepočítaly, píše Juan Cole.

Zatímco některé účinky globálního oteplování, které jsme pozorovali letos v létě, byly způsobeny El Niňem v Pacifiku u pobřeží Latinské Ameriky, což je cyklický jev, základní oteplování je způsobeno naším spalováním uhlí, plynu a benzínu, které do atmosféry vypouští obrovské množství nebezpečného uhlíkového znečištění. 

Vědci dospěli k závěru, že změna klimatu způsobená člověkem způsobila, že lesní požáry v Montrealu letos v létě byly dvakrát pravděpodobnější. V některých okamžicích hořelo 24 milionů akrů, což je plocha o velikosti amerického státu Indiana. Globální oteplování způsobené dalšími skleníkovými plyny vysušilo lesy. Hmyz, který napadá a oslabuje stromy, nyní může žít severněji a křehčí stromy jsou více přístupné požárům. Kanadské požáry takového rozsahu jsou bezprecedentní, ale zřejmě se stanou pravidelnou událostí, protože se zeměkoule ohřívá.

Stejně tak západní část ostrova Maui byla vysušena globálním oteplováním, které vytlačuje mraky výše a zaručuje méně deště. Situaci ještě zhoršil cyklon poblíž ostrova, jehož vítr o rychlosti 80 kilometrů za hodinu požáry neúprosně šířil. Dříve tropické ostrovy takto nehořely, přátelé. Tohle je zvláštní. Tohle je obludné. 

Náš přední klimatolog Michael E. Mann varuje, že změna klimatu nám nyní ukazuje všechny zbraně ve svém arzenálu. A to teprve začíná bojovat.

Jedním z příkladů jevu, který modely přesně nepředpověděly, je to, že Arktida se ohřívá čtyřikrát rychleji, než je celosvětový průměr. Toto arktické oteplování zase přispělo ke zvláštnímu chování oblastí vysokého a nízkého tlaku vzduchu ve srovnání s minulostí. Tato měnící se dynamika je příčinou tepelné kupole, která se letos v létě usadila nad Texasem, Mexikem a Arizonou a nyní ovlivňuje velkou část Středozápadu až po Minnesotu. Ian Livingston z Washington Post uvádí, že od pátku bylo na Středozápadě překonáno 200 dlouholetých teplotních rekordů.

Někteří klimatologové se domnívají, že arktická vedra vytvářejí slabé, zvlněné a pomalé tryskové proudění, které přitahuje teplo z jihu a udržuje ho na místě po celé týdny. 

V roce 2021se dokonce tryskové proudění nad Seattlem a Vancouverem stočilo do tvaru preclíku a způsobilo dlouhotrvající tepelnou kupoli, která z léta na obvykle mírném severozápadě udělala mučivé peklo, jež zabilo odhadem miliardu mořských organismů a přispělo k vypuknutí lesních požárů, které zničily celá kanadská města. Žádný klimatický model nepředpovídal tryskové proudění ve tvaru preclíku. Vzájemné působení oblastí nízkého a vysokého tlaku vzduchu přineslo tropické počasí z jihovýchodní Asie na severozápad Severní Ameriky.

Rachel H. White a spol. napsali na začátku tohoto roku v článku "The unprecedented Pacific Northwest heatwave of June 2021" pro Nature Communications: "Dopady této události byly katastrofální, včetně stovek přičitatelných úmrtí na celém pacifickém severozápadě, hromadných úhynů mořských živočichů, snížené úrody plodin a ovoce, záplav řek v důsledku rychlého tání sněhu a ledovců a značného nárůstu požárů - ty přispěly k sesuvům půdy v následujících měsících. Tyto dopady představují příklady, z nichž se můžeme poučit, a názorný obraz toho, jak ničivé mohou být změny klimatu."

To bylo teprve před dvěma lety. Kanadské požáry letošního léta byly ještě horší, stejně jako vysoké teploty. Mann tvrdí, že se nedíváme na nový normál, ale na hrozbu, která bude každým rokem nebezpečnější, pokud nenecháme fosilní paliva v zemi.

 

Celý text v angličtině ZDE

2
Vytisknout
2886

Diskuse

Obsah vydání | 29. 8. 2023