Teplo není žádný holubník, aneb my slíbíme, vy platíte

13. 10. 2023 / Petr Haraším

čas čtení 5 minut
Milí občané, zvolili jste si správnou cestu změny a cestu lepší vlády nad naší ztrápenou zemí, jež již ani minutu neráčila úpět pod jhem vládce „východního“ salaše, a tady máte vám poděkování a lásku vám. 

Víme, že jde o jedno z mnoha poděkování, ale i tak si jej plně vychutnejte a oslavte, pokud ještě máte za co a kde. 

Jedno z dalších poděkování za důvěru, jež jste do nás vy (hloupí) zase (stále nepoučeni) vložili s nadějí na změnu. Ale znáte to, zanechte všech nadějí, nejprve budete čtyři roky trpět a teprve pak se vrátí, díky nám, vám váš blekotající premiér.

Psal se prosinec 2022, prvního roku krize, kterou vláda poctivě zvládala, pomáhala k ziskům oligarchům a neúprosně odírala většinu občanů (dle relevantních dat) ke své nehynoucí slávě vítěze voleb a návratu krále salaše do vládní kadibudky. 

Psal se tedy onen prosinec a vláda mysle na občany a jejich strádání schválila pomoc s přemrštěnými cenami tepla tepláren převážně v držení Oligopolu. Dotace ve výši 17 mld měla strategicky směřovat do nadšených chřtánů teplárenských společností, které nerady modernizují za své, ale raději po „bolševicku“ modernizují za cizí, a navíc v tom roce trpěly obzvlášť nuznou bídou a velkou strázní. 

Poctivé teplárny, o jejichž poctivosti zde nelze napsat ani slovo, natož pochybovat, měly dotaci zprostředkovat mraženým nemytým občanům a zbavit je povinnosti Pekarové trojích svetrů na dvojích plavkách. Evropská komise vědoma si naléhavosti české chudoby by i jako dotace schválila a povolila, ale koaliční vláda nakonec hodila prachy do žita, páč český občan na svou bídu už zvyklý jest a hrdý rovněž.

Z Evropské komise se nám zase nahlas smějí. Už pověstná akce důl Turów, kdy jsme měli Poláky na naleštěné lopatě a pak jsme místo nich do rozpálené pece sami s úsměvem vlezli, byla minimálně na medaili za stupiditu. 

Abychom ukázali, že nejsme žádná ořezávátka, tak přidáváme smělé odmítnutí pomoci s cenami za teplo pro občana, jenž neví, jak a co dříve oligopolu zaplatit. Teď ještě ta spalovna koksu v Brně, o kterou má zájem majitel ODS miliardář Křetínský, a zlatá je naše. Naštěstí máme prý v EU děsně vysoký kredit, takže fakt nejsme k politování a „BennyHillovském“ poplácání po hlavě.

Možná se vláda lži a smíchu zalekla faktu, že by peníze schlamstly teplárny, jak je zvykem v krajích a krajících českých, přičemž na občana by zbyla obvyklá povinnost vše zaplatit, a tudíž raději celou akci narychlo odtroubila. 

Podle vlády jde však ovšem o blahodárné šetření v rámci konsolidačního balíčku čar a kouzel, nutným seškrtáním pochybných dotací řešící neexistující Fialovu drahotu. 

Teplárny si v krizi zamnuly ruce i protáhly nohy, zakoupily zámečky a dle slibu, návodu a požehnání vlády patřičně vytočily ceny tepla směrem k ziskovým nebesům. 

Sličný princ Fiala sice psal, že teplárny nezdraží, ale kdo by mu věřil. A když by i náhodou zdražily, tak jen o pověstný kousíček, kousíček takhle malinký, sliboval na psí duši a kočičí zlato onen prapodivný usměvavý meganarcis. 

Teplárny zdražily o více než kousek, kousíček, občané zaplakali a vyjí na měsíček. 

Šetřivá vláda ušetřila a vše je opět fanfárové. Topolánek, dobře placený teplárenský poskok oligarchy Křetínského, je věru smuten, že vláda neplatí, ač slíbila, a občan musí platit nestoudné ceny jeho majiteli, ale on už se s tím nějak srovná a zinkasuje spravedlivý podíl. 

Vidět brečet Topolánka nad osudy trpících Čechů Křetínského cenami je zázrakem minimálně rovným Fatimy.

Spolu s dalšími finančními zvrácenostmi vlády, tedy (38 mld) výpalného za ztráty distributorům energií plus systémové služby a znovuobnovení plateb POZE dávno zahojeným solárním baronům (36 mld), čeká příští rok už tak dost prázdné české peněženky další tepelný šok. Občan svůj díl POZE s reptáním, leč zaplatit musí, avšak firmy ladně zvednou ceny a platí opět občan.

Hlavně nás, naši koaliční vládu přijďte u dalších voleb správně volit, vždyť jsme právě pro vás tolik toho udělali, tolik vám toho vzali. I balíček Oškubánek připravili a prosadili. Pokud byste nás nevolili, mohlo by se vám vážně nedobře dařit. Přijďte nás volit, tedy pokud ještě budete mít sílu, zdraví, peníze a rozum na další neoliberální experimenty. Bzum, bzum.


Haraším Petr Orlau

Pohledem nevidomého do veřejných zdrojů

 

2
Vytisknout
2943

Diskuse

Obsah vydání | 17. 10. 2023