Biden plánuje spojit financování Ukrajiny, Tchaj-wanu a hranic s balíkem izraelské pomoci

13. 10. 2023

čas čtení 1 minuta
Bílý dům plánuje požádat zákonodárce o další financování, včetně peněz pro Ukrajinu, Tchaj-wan a bezpečnost hranic USA spolu s finanční pomocí pro Izrael, píše Abbey Fenbert.

Úředníci v administrativě a v Kongresu řekli NBC, že žádost bude také zahrnovat finanční prostředky na výrobu více zbraní k doplnění amerických zásob.

Mluvčí Národní bezpečnostní rady John Kirby na tiskové konferenci v Bílém domě uvedl, že "aktivně diskutujeme o dodatečném financování", ale neposkytl podrobnosti.

Kombinace žádostí o financování je strategie, o které administrativa doufá, že získá větší podporu v Kongresu, kde se pomoc Ukrajině stala v posledních týdnech spornou otázkou.

Krajně pravicové frakce v Kongresu jsou stále méně ochotné poskytovat finanční prostředky na ukrajinskou obranu, ale podpora Izraele je mezi konzervativci populární, stejně jako obavy z potenciálních hrozeb z Číny a požadavky na větší bezpečnost podél americko-mexické hranice.

Mezi další strategie, které se údajně zvažují, patří finanční balík "jednou a dost", masivní příděl, který by pokryl potřeby bezpečnostní pomoci Ukrajiny během příštích prezidentských voleb v USA.

Úředníci z Bidenovy administrativy se tento týden setkali s řadou zákonodárců, aby je informovali o potřebách financování obrany, uvedly NBC News.

Dříve, 11. října, americký ministr obrany Lloyd Austin oznámil nový balík vojenské podpory pro Ukrajinu ve výši 200 milionů dolarů na summitu Kontaktní skupiny pro obranu Ukrajiny v Bruselu.

USA také poslaly balík humanitární pomoci ve výši 1,5 miliardy dolarů prostřednictvím programu Public Expenses of Administrative Capacity Endurance (PEACE).

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
2444

Diskuse

Obsah vydání | 17. 10. 2023