Joe Biden by se měl připravit na íránsko-izraelskou válku

13. 10. 2023

čas čtení 4 minuty
Hamás se vyzbrojil, naplánoval a provedl útok, který Izraelci přirovnávají k 11. září 2001. Stejně jako překvapivý útok na židovský stát na Jom Kipur v roce 1973 vedl přímo k pádu vlády Goldy Meirové, dnešní útok by měl ukončit politickou kariéru Benjamina Netanjahua, napsal Michael Rubin.

Překvapivý útok Hamásu na jižní Izrael představuje nejhorší zpravodajské selhání Izraele za posledních 50 let. Hamás se vyzbrojil, naplánoval a provedl útok, který Izraelci přirovnávají k 11. září 2001. Stejně jako překvapivý útok na židovský stát na Jom Kipur v roce 1973 vedl přímo k pádu vlády Goldy Meirové, dnešní útok by měl ukončit politickou kariéru Benjamina Netanjahua.

Zpravodajské selhání je obrovské. Někteří novináři považují mechanizované padákové kluzáky za novou taktiku, ale 25. listopadu 1987 dva palestinští teroristé přiletěli do Izraele z jižního Libanonu a zabili šest vojáků na izraelské základně. Ani Netanjahu nevysvětlil, jak izraelské monitorování jaktože elektronickými, tak lidskými prostředky nedokázalo zachytit rozsáhlé plánování, které tuto operaci umožnilo.

Za terorem Hamásu je určitě íránská ruka. Video jednoho z únosců zaznamenává příkazy v perštině, což naznačuje přítomnost Islámských revolučních gard. Netanjahuovo jedinečné zaměření na Írán však také otevřelo Turecku cestu k posílení schopností Hamásu. Plánovači Hamásu operují z bezpečí v Turecku. I když Netanjahu objímá prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, Turecko se snažilo propašovat raketový materiál do Gazy.

Blízký východ není černobílý. Existují různé příchutě extremismu, každá stejně vražedná. Netanjahuovou chybou bylo, že nepochopil složitost a v podstatě propadl propracované hře na dobrou a špatnou kopii. Prostou pravdou je, že jak Írán, tak Turecko nenávidí Izrael více než sebe navzájem.

Takže co teď?

Izraelští stratégové často popisují "sekání trávy", když odkazují na příležitostné operace s cílem zničit raketovou a teroristickou infrastrukturu Hamasu. Odložení problému však nikdy nebylo dlouhodobým řešením; je čas vyplevelit trávník. Hamás, stejně jako předtím Hizballáh, se skrčí a počká, až se na pozadí civilních obětí změní mezinárodní mínění. Hamás by se dokonce mohl pokusit takovou událost uspíšit palbou z obytných domů a škol. Izrael by měl upřednostnit svou vlastní bezpečnost před západními představiteli, kterým nejde o kůži.

Proč by měl jakýkoliv Izraelec poslouchat prezidenta Bidena nebo poradce pro národní bezpečnost Jakea Sullivana poté, co zosnovali darování 6 miliard dolarů Íránu v posledním plánu výkupného za rukojmí - a ještě více v předchozím zmírnění sankcí a jejich nevynucování?

Spojené státy se také musí připravit na širší válku. Pokud si Hamás vzal Izraelce jako rukojmí ve snaze protáhnout krizi a íránští agenti budou do ní přímo zapojeni, vznikne na Izrael obrovský tlak, aby udeřil hluboko v Íránu, možná na nejvyššího vůdce nebo na vedení Islámských revolučních gard.

Íránsko-izraelská válka se také nebude omezovat jen na tyto dva státy, vzhledem k íránskému pojetí Hizballáhu jako jeho deterentu. Íránem podporované milice operující v Iráku a Sýrii mají také drony a možná i rakety, které mohou přispět k boji.

Netanjahu nese konečnou odpovědnost za selhání Izraele, ale íránská strategie Bidenova týmu dala volné pole nepříteli, jenž se nikdy nechtěl oddělit od agresivní ideologie, která upřednostňuje zničení židovského státu před zlepšením života samotného íránského lidu.

Nikdy nezapomeňte: Zbožná přání nikdy nepřinášejí mír; zaručují pouze válku.

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
2681

Diskuse

Obsah vydání | 17. 10. 2023